134

В репортаж на журналиста Миролюба Бенатова, от градчето Ленкница на полско-немската граница, Нова ТВ показа някои от общо 231 гласували на евроизборите в секцията, която стана известна със 100% подкрепа за ДПС и без нито една преференция.

„Интересното е, че те наричат себе си турци, въпреки че са български граждани. Те обитават това малко градче от около 20 години. Хората там специално са искали секция, за да гласуват. Ние отидохме да видим на какво се дължи това единомислие“, разказа Бенатова в предаването „Здравей, България“.

Градчето е в гранична зона, има голям пазар за дрехи, храна и цигари и се оказва, че половината от магазините се държат от българи. Най-активни са от сливенското село Баните, както и от Добрич. Основните съмнения за избора в Ленкница е, че заявленията са подписани от хора, които не живеят там и че изборът е бил контролиран.  

Според повечето интервюирани български избиратели водачи на евролистата на ДПС са Лютви Местан и Ахмед Доган.

Младо момче от полското градче с усмивка разказа, че преди изборите т. нар. „наши хора от пазара“ са събрали личните карти на гласоподавателите. То обаче бързо бе прекъснато от няколко жени, които казаха, че не желаят да говорят пред камера, тъй като ги е страх.  Друг младеж пък заяви, че не е гласувал за ДПС и се учуди, че гласът му не е бил отчетен. 

Като аргумент за липса на натиск пък някои от интервюираните посочиха, че не всички от българските граждани там са гласували.

Обещание за строителство на джамия е част от предизборната агитация,

за която разказаха българските граждани, живеещи в Ленкница. Те изтъкнаха, че са привърженици или членове на ДПС и че партията им е дала много, без да бъдат по-конкретни. „Дойдоха хора, момчета, обясниха ни, знаят, че има мюсюлманско настоятелство, обясниха ни че можем да гласуваме, че имаме секта“, разказа един от участниците в репортажа.

„Този случай е представителна извадка за начина, по който се борави с т. нар. „твърди ядра“.

За тези хора това е нормален процес“, коментира Миролюба Бенатова.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@