Борисов: Предлагаме служебен синдик в КТБ, защото в момента банката се разграбва
Борисов в Народното събрание   
Източник: БГНЕС
222

Д окато се бави назначаването на синдик в КТБ, имуществото на банката се разграбва. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов от парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Още днес ще предложим законови промени, с които да се назначи служебен синдик, добави той.

Надявам се да ни подкрепите, не бива да оставим да разграбват КТБ, обърна се Борисов към депутатите.

"Докато се бави назначаването на синдик, имуществото на банката се разграбва. Най-бързото решаване на този въпрос гарантира, че ще си върнем парите", обяви той.

"Истински разчитам за КТБ на юристите, които са тук и разбират от финанси, без да се делим и да търсим вина, сега е момента да спасим имуществото”, каза още той.

Борисов поиска парламентарните групи да подкрепят предложения за законодателни промени с цел опазване масата на несъстоятелност на КТБ

Той припомни, че след отнемането на лиценза е направено искане до Софийски градски съд за откриване на производство по несъстоятелност на КТБ. Решението за отнемане на лиценза обаче е обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС) от акционерите на банката. В резултат на това оспорване през ноември миналата година делото за обявяване на КТБ в несъстоятелност е спряно до окончателното решаване на административния спор. На първа инстанция тричленен състав на ВАС с определение от 13 януари 2015 г. оставя получените жалби без разглеждане и прекратява производството. Това определение също е обжалвано пред петчленния състав на ВАС и вече повече от месец второинстанционното производство не може да стартира, заяви Бойко Борисов.

"Същевременно производството по искането на обявяване на КТБ в несъстоятелност, което с оглед запазване на интересите на кредиторите би следвало да се развие бързо, е спряно и може да продължи едва след окончателното произнасяне на ВАС. Назначените от БНБ квестори продължават да упражняват правомощията си до назначаването от Фонда на синдик, което ще стане възможно едва след обявяване на банката в несъстоятелност", обясни той.

Най-големият кредитор на КТБ в момента е държавата, посочи премиерът. "Милиарди дадохме там всички ние и в един момент ще се окаже, че другите кредитори са се обезвъзмездили, а когато отиде държавата, там няма да има нищо", отбеляза Борисов.

Премиерът заяви, че са наложителни спешни законодателни мерки за защита на обществения интерес, като се доразвие уредбата на банковата несъстоятелност. Необходимо е да се обмисли възможността по предложение на Фонда след отнемането на лиценза на дадена банка съдът да назначи временен синдикат под контрола на Фонда, каза премиерът.

Той уточни, че подобна възможност съществува в процедурата по търговската несъстоятелност. Според Борисов следва да се преразгледат и допълнят правомощията на синдика и на Фонда във връзка с проследяване и връщане масата на несъстоятелността на неправомерно отклонените вече имущества.

Друг важен проблем, който следва да намери законово решение, е създаване на ефективни гаранции за бързина на процеса, както в административното, така и в гражданското съдопроизводство, заяви той. Предлагаме промени в Закона за банковата несъстоятелност, заяви Борисов. Надявам се в рамките на седмица това да се направи и да е със стара дата, каза той.

Очакваме поне 1.5 млрд. лв. да върнем от това, което като държава сме дали, да не кажем, че би трябвало абсолютно всичко да си върне, каза още той. Не искам да влизам в никакви пререкания, пази Боже, със съдебната система, но ако може да направите едно писмо до Висшия съдебен съвет от името на парламента, каза премиерът.

Да ги запознаем, че когато става въпрос за над 3.5 млрд. лв. забавянето на едни съдебни решения с 3-4 месеца означава през това време квесторите да разпродадат имуществото и ние нямаме никакви възможности да отреагираме, допълни Борисов. Той изрази надежда всички парламентарни групи да подкрепят предложените законови промени. Не бива да оставим да разграбят банката, заяви премиерът.

Днес депутатите избраха бившия здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова за шеф на парламентарната комисия за проверка на фактите и обстоятелствата около случая с Корпоративната търговска банка. Комисията ще бъде съставена от 20 членове - 7 от ГЕРБ, по 3 от БСП и ДПС, по 2 от Патриотичния фронт и Реформаторския блок и по 1 от БДЦ, "Атака" и АБВ.

Още днес ще има нов главен секретар на МВР, до другата седмица - нов началник на ДАНС, заяви Борисов в коментар на кадровите промени в ръководството на МВР, след като по-рано НС гласува назначението на Румяна Бъчварова за вътрешен министър.

Борисов се обърна към подалият оставка Веселин Вучков и го попита кога не му е отговарял на обажданията и не е отивал в МВР. Борисов разказа, че е уверявал Вучков, че Владимир Писанчев ще подаде оставка като председател на ДАНС. „Какво ти казах за Писанчев – ще си даде оставката, но когато се докаже, че няма вина за „Червеи”".

Премиерът подчерта, че ако главният секретар на МВР и председателят на ДАНС са били сменени, е щяло да минат четири месеца, докато се приемат промените в Закона за МВР и тогава службите е нямало да работят.

Борисов изрази тревога от парламентарната трибуна за започването на етнически конфликт

"Ставам много тревожен от случващото се в парламента. Надявам се не съм лош пророк, но ако с този тон и с наближаването на местните избори се върви в тази посока, ние няма да се разминем без етнически конфликт", заяви от парламентарната трибуна премиерът, цитиран от БГНЕС.

"На някои от колегите, които много уважавам, им се вижда шега работа. За радост, понеже хиляди проверки са ми направили за мое участие във възродителния процес, всички установиха, че съм бил пожарникар по онова време", каза още Борисов. Той обяви, че "това не е шега работа" и с очите си е виждал мъката на стотици хиляди български мюсюлмани.

Правейки политика от това, да знаете, че си играете с огъня, предупреди Борисов. "Не знам какво гоните за местните избори, но не минавайте границата. Познавам този етнос, това мирно население много внимателно следи процеса. Съумее ли ДПС да го привърже към себе си, да го превърне в жертва, тогава само към мен ще сочат", смята Борисов.

"Ние сме конкуренти с ДПС – те гледат колкото може повече българи да вкарат в партията, ГЕРБ гледа колкото се може повече мюсюлмани да вкараме. Това е битката. Не приемам да ми се пришива ДПС", каза още Бойко Борисов.

На Местан премиерът каза, че "тръгнат ли да преминават тази линия на толерантност, аз няма да бъда в управление, аз няма да оставя да се наредят 50 000 души пред някоя джамия, а ние да се чудим как да ви върнем в парламента", тъй като по-рано днес по време на изказването на Валери Симеонов цялата група на ДПС напусна залата.

Според Борисов срещу правителството на "Орешарски" са протестирали само симпатизанти на ГЕРБ

"Какъв "КОЙ", какви 5 лева има общо ГЕРБ с модела "КОЙ", попита Борисов партньорите си от Реформаторския блок, след обяви, че на протестите са останали 100 души, "след като дръпнахме ГЕРБ от улицата". Според него реформаторите нямало сами да успеят да направят нито една реформа.

Коментари 222
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

222 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Новият процесор на Apple е направен специално за AI

Новият процесор на Apple е направен специално за AI

Технологии Преди 29 минути

Компанията започва своя път в ерата на изкуствения интелект

Северна Македония избира президент и парламент

Северна Македония избира президент и парламент

Свят Преди 33 минути

Една от големите въпросителни на днешния вот в президентските избори е дали избирателната активност ще бъде над 40%, каквото е законовото условие, за да има избор на президент

<p>Новата Dacia Spring е на цена под 40 000 лева</p>

Ясни са цените на Dacia Spring, най-достъпният електромобил в Европа

Технологии Преди 1 час

Поръчките на новата Dacia Spring вече са отворени, като стартовата цена на модела е 38 990 лв.

Hell"s Kitchen

Още един звезден участник напусна Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Златните изгубиха и двата си кулинарни двубоя срещу Черните куртки

Сторми Даниелс демонстрира основните си предимства в сферата на социалното общуване

Порноактрисата Сторми Даниелс свидетелства срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 9 часа

Тя се яви на процеса, за да свидетелства за предполагаемата си сексуална връзка с него през 2006 година

коклюш

Бебетата вече ще може да се ваксинират срещу коклюш на шест седмици

България Преди 10 часа

Промените на Наредбата за имунизациите в България влизат в сила от 7 май

Володимир Зеленски

Премиерът Главчев пред Шмигал: България ще продължи с категоричната си подкрепа за Украйна

България Преди 10 часа

"Страната ни подкрепя инициатива "Формула за мир", представена от Володимир Зеленски".

Протест срещу новата организация на движение в София

Протест срещу новата организация на движение блокира центъра на София

България Преди 11 часа

Автомобили и транспорт не могат да преминават по "Патриарх Евтимий", засилено е полицейското присъствие

Димитър Главчев

Официално: 295 млн. "украинска помощ" за земеделските производители

България Преди 12 часа

Подпомагането се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства

Снимката е илюстративна

Стартира кампанията "Следи от изчезване"

Любопитно Преди 12 часа

Замисляли ли сте се, че само в рамките на век някои животински видове буквално изчезват?

а

Тролей и автомобил се удариха в София, има пострадал

България Преди 13 часа

Инцидентът се е случил на булевард "Сливница"

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Свят Преди 13 часа

Готви ли русия ядрен удар четете в следващите редове

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Свят Преди 14 часа

Подобни сблъсъци между известни изпълнители са част от хип-хоп културата

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Любопитно Преди 14 часа

Met Gala 2024 се състоя в понеделник, 6 май, в музея "Метрополитън" в Ню Йорк

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 14 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие