99

Д епутатът от ДПС Делян Пеевски се отказа от телевизия „Канал 3”.

През септември 2015 г. Комисията за защита на конкуренцията даде разрешение за придобиване на телевизията от страна на контролирана от Пеевски „Нова Българска Медийна Група Холдинг“ ЕАД.

„С настоящото заявявам, че въпреки това разрешение и предвид категорично изразената ми вече позиция да преустановя занапред всяко мое участие в български бизнес проекти, „Нова Българска Медийна Група Холдинг“ АД се отказва от приключване на сделката по придобиване на телевизия „Канал 3“, заявява в отворено писмо депутатът.

„Във връзка с продължаващите спекулации, тиражирани както от конкурентни издания, така и от мои политически опоненти, за „медиите на Пеевски“ и за наличието на концентрация на медийния пазар, за пореден път ясно посочвам, че в състава на холдинга „Нова Българска Медийна Група Холдинг“ АД влизат дружества, издаващи само и единствено вестниците „Монитор”, „Телеграф”, „Политика Днес”, „Меридиан мач”, като холдинга притежава участие и в регионалния вестник „Борба”, допълва Пеевски.

Според него „пазарният им дял на българския вестникарски пазар по никакъв начин не може да се определи като „концентрация“, доколкото има над 250 издавани вестника на територията на страната, а спрямо общия медиен пазар, включващ и електронните медии (телевизии, радиа и интернет сайтове), делът на горепосочените вестници е несъществен”.

„Наясно съм, че тиражирането на тези спекулации обслужва единствено авторите им и цели да злепостави всяка, различна от тяхната, политическа или обществена позиция. Подобно поведение нарушава правото на всеки да изразява свободно своето мнение.
Заявявам, че нямам никакво участие, пряко или косвено, нито упражнявам - лично или чрез свързани с мен лица, каквото и да било влияние върху други печатни или електронни медии, поради което всякакви внушения в тази връзка са абсолютно неверни”, категоричен е Пеевски.

Преди седмица депутатът от ДПС се оттегли и от сделката за активите на фалиралия торов гигант „Химко“ – Враца”, след като спечели търга за тях с контролираната от него компания  „НСН Инвестмънт“ ООД.

Тогава той заяви, че се отказва да участва занапред в български бизнес проекти, за да запази от унищожаване всеки потенциален бизнес партньор, който би бил нарочен като „свързан с Пеевски”.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@