0

С лед две години нетърпеливо очакване и какви ли не теории и предположения от милионите фенове от целия свят, днес моментът най-после настъпи. От стотици хиляди телевизори, монитори и дисплеи на мобилни дигитални устройства се разнесоха познатите акорди и „Игра на тронове“ се завърна в живота на всички ни.

Да, музиката, с която сериалът започва, си е все същата, но уникалните графики, които предшестват всеки епизод, са претърпели известна промяна, дължаща се на епичните събития от края на седми сезон. Картата на Вестерос се покрива със сняг и мрак, Валът е срутен, а анимираните начални надписи ни отвеждат в дълбините на крепостите Зимен хребет и Кралски чертог, както никога досега.

Източник: HBO

Всичко това говори красноречиво за наближаващия край, но първият епизод от новия сезон на „Игра на тронове“ не се опитва да впечатли с грандиозност.

Повествованието продължава да се движи с ускореното темпо, което продуцентите на сериала Бениоф и Уайс наложиха от шести сезон нататък, но двамата господа все пак съумяват да проявят известна сдържаност и търпение в началото на своя финал, поне що се отнася до екшъна.

Големите моменти от епизода са шокиращи разкрития и дългоочаквани емоционални срещи, а не епични батални сцени. Сериалът остава верен на корените си с това, че остава фокусиран върху дворцовите интриги и противоречивите междучовешки взаимоотношения дори в момент, в който предстои колосална битка на живот и смърт между доброто и злото.

Източник: HBO

В този смисъл „Игра на тронове“ продължава да държи отворени всички врати към възможните различни заключения на историята и първият епизод от новия сезон не разрешава безвъзвратно и категорично нито един от оставащите конфликти по картата на Вестерос. Но именно това задържане на напрежението позволява на някои от страхотните актьори на екрана да демонстрират способностите си.

Източник: HBO

Над всички по всяка вероятност застава Лена Хийди в ролята на Церсей Ланистър.

На пръв поглед праволинейното ѝ представяне в епизода е издигнато от кратък солов момент, мимолетна гримаса в края на последната ѝ сцена, която капсулира и съкрушително изразява трагедията на нейната героиня, изоставена от почти всички.

Подобен малък щрих, който същевременно казва толкова много, е по силите единствено на превъзходна изпълнителка, която познава до съвършенство своята героиня. Няма съмнение, че Хийди ще има още немалко възможности да създава подобни емоционални моменти предвид постъпките на Церсей в епизода и траекторията на персоналното ѝ развитие.

Като за последно: актьорите от "Игра на тронове" заедно

Братът на Церсей, Джайм Ланистър, в чиято роля пък се завръща не по-малко талантливият Николай Костер-Уалдау, също получава драматичен миг в светлината на прожекторите в самия край на епизода. По всичко личи, че противоречивият герой ще трябва да се изправи лице в лице с жертвата на своето начално прегрешение още от първия епизод на „Игра на тронове“.

Това, разбира се, е младият Бран Старк, в ролята на когото Айзък Хемпстед-Райт продължава да владее напълно екрана.

20-годишният актьор приковава вниманието във всяка сцена, в която участва всезнаещият му магически герой, и се справя поразяващо добре с амплоа, което традиционно приляга на изпълнител от калибъра и възрастта на сър Йън МакКелън или сър Майкъл Кейн.

Източник: HBO

Кит Харингтън и Емилия Кларк не получават възможността да блеснат с нещо особено в ролите на Джон Сноу и Денерис Таргариен, двамата главни герои, но шокиращо разкритие в края на епизода ги поставя пред неизбежен сблъсък, от който може да зависи и съдбата на цял Вестерос. Все пак романтичната им среща с дракони безспорно е най-впечатляващият момент от епизода на визуално ниво.

С повишеното темпо на разказа и подсиления акцент върху екшъна и героичните подвизи през последните два сезона, „Игра на тронове“ едновременно поляризира фенбазата си, изградена в предишните години, и я увеличи повече от всякога с неангажирани дотогава зрители, незапознати с фентъзи жанра.

Източник: HBO

Затова и сега целият свят очаква завършека на сериала с равни дози скептицизъм, вълнение и нетърпение.

Първият епизод от осмия сезон не дава отговори на въпросите, които изгарят многобройните зрители вече две години, но ефективно подготвя почвата за големия финал и по казва, че играта е започнала отново и е в ход за последен път.

Още за кино четете ТУК!

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@