3

П лаващо селище - иновативно, интересно и определено впечатляващо. Намира се в северната част на Амстердам. 

Плаващите домове в холандската столица са идеалното решение на проблем, с който все повече градове в Европа, а и не само, се сблъксват - липсата на жилищна площ. Тук 30 къщи, дело на различни архитекти, са изградени върху водата, разказват от "Дойче веле" (DW).

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ СНИМКИ НА КЪЩИ, ПОСТРОЕНИ ВЪРХУ ВОДАТА

Иновативно! Къщи, които са върху вода

Маркус Шмид, един от жителите в този чуден квартал, споделя, че живее в плаваща къща, защото е иска да изживее и опита нещо напълно различно. 

"Усещането за живот тук е различно. Чувстваш се някак по-близо до природата. Когато има вятър и отвориш вратата, той те "удря" директно в лицето", споделя Маркус. Друг жител на квартала, Ивон ван Сарк пък казва, че все още не й е ставало лошо. Понякога има желанието да излезе, за да стъпи върху земята.

Източник: iStock Photos/Getty Images

Скоро в селището трябва да заживеят около 100 човека.

Те ще се изправят пред още едно предизвикателство. Трябва да се внимава как е разпределена тежестта, защото къщите са като лодките, казва Шмид. Необходимо е да се балансира. Ако поканите повече гости, то те не трябва да застават от едната страна, защото къщата би могла да потъне.

Къщичките се сглобяват почти изцяло на сушата. Във водата се работи по последните детайли. 

Архитектът Йори Хуверт казва, че преди да се постави къщата във водата, тя се изчислява внимателно. Прави се, за да се знае предварително какво ще има в нея, както и колко ще тежи. Ако тежестта се окаже по-голяма от предвиденото, в нея може да проникне вода. За обитателите на селището е било важно материалите, с които са построени къщите, да са устойчиви. 

Във видеото горе вижте повече от тези къщи на вода.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@