3

„Най-безпогрешния знак дават очите, различни са. Когато детето е употребило нещо, те могат да бъдат с много малки зеници, с огромни зеници, зачервени, леко притворени, ококорени и превъзбудени… Могат да бъдат всичко друго, но не и очите на вашето дете.“


На 26 юни светът отбелязва Международния ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик с наркотици.

На този ден Vesti.bg и Вдъхновените ви срещаме с Тотка Димова.

Това име не ви говори нищо. Тя може и да фигурира като номер в статистиката за семействата, чиито деца са засегнати от проблема с наркотиците. Но цифрите не разказват истории, не будят и не отварят очите.

Историята на Тотка обаче е историята на една майка, която трябва да се мобилизира, за да може дъщеря й, Светла, да се роди отново.

Светла Иванова
Светла Иванова Източник: facebook.com/promyanata.bg/

Тотка е майката, която има какво да каже на всички останали родители, деца и семейства, в които наркотиците вече са неканен гост, който обаче не иска да си тръгне.

Симптомите, че нещо лошо е влязло вкъщи

„Изплаших се, когато 17-годишната ми дъщеря започна да чисти несъществуващи паяжини, да вижда и да описва хора и събития, които никой друг не виждаше в къщи“, започва разказа си Тотка.  „В последствие, започнах да обръщам внимание и на други необичайни симптоми. Най-безпогрешният знак дават очите, различни са. Когато детето е употребило нещо, те могат да бъдат с много малки зеници, с огромни зеници, зачервени, леко притворени, ококорени и превъзбудени… Могат да бъдат всичко друго, но не и очите на вашето дете.

Всеки родител, според мен, би трябвало да се старае добре да познава детето си. Понякога стават необичайно разговорливи и многословни, самонадеяни, нетърпящи противоречие и чуждо мнение, много компетентни на тема наркотици.

Може да се случи да проявяват вълчи апетит на моменти, но въпреки това драстично да отслабват и да се появяват сенки под очите. Хапане на устните. Чести  състояния подобни на настинки.

Стават изнервени и раздразнителни.

Изчезване на малки суми пари, първоначално. Поява на странни предмети, таблетки и спринцовки, скрити обикновено на странни места.

Източник: Getty Images/Guliver

Има периоди , в които проявяват педантичност по отношение на реда и чистотата, а в следващ момент са изключително небрежни към външния си вид и хигиената. И може би най-важното е, че в каквото и да се усъмните и да изкажете някакви подозрения, те винаги имат светкавично готов и сериозно обоснован отговор за всичко – изключително манипулативни са.

Ако поведението на детето е твърде неадекватно, за да бъде отречено, обикновено избира по-малкото зло и казва: „Абе пийнах една бира, то колко ми трябва на мене“. Симптомите са много. Важно е да познаваме детето си.“

Срам и вина - вкъщи има проблем

„Първо дойде страхът, след  него и срамът.“, продължава Тотка за чувствата, с които се сблъсква, след като вече е ясно, че детето й е зависимо.  „После започна да ме обзема отчаяние и безсилие. Всичките ми опити да разговарям с дъщеря си удряха на камък и аз се хвърлих в работа. Работа и пак работа.

Може би се чудите дали съм изпитвала някакво чувство на вина за случилото се?

Със сигурност са се появявали такива мисли, че съм се провалила като майка и други подобни. Но знаете ли, бързо ги прогонвах. Казвах си: направих най-доброто, на което бях способна, станалото е станало и от тук нататък аз трябва да оцелея, да съм до нея, доколкото ми позволява, да не спирам да я обичам, въпреки всичко и да дочакам мига, в който ще се върне моето момиче.

Източник: Istock/Getty Images

Много ми костваше, но го дочаках. Сега съм щастлива. Тя е добър и състрадателен човек, възхищавам й се и се гордея с нея и с всичко, което прави. Продължавам да я подкрепям.

Да обичаш в най-тежките моменти

Как да помогнем на детето си? „С огромно търпение, без натякване и обвинения и обич преди всичко. Обич, въпреки безкрайно многото поводи и причини, които тя ми даваше да не я обичам. Болеше ме душата за нея, болеше ме от всичко, което причинява на себе си и на мен, но не спирах да я обичам и тайничко да се надявам, че един ден това ще свърши.

Да си жив не е лесно и слава Богу, тя е силна. Продължавам да я подкрепям и да я обичам. Виждам, че въпреки всичко, през което преминахме, тя намери сили и смисъл да живее.“

Завинаги твое дете

Как се излиза от този порочен кръг? „Подкрепях детето си през всичките тези дълги години. Никога не си и помислих да се отрека от нея и да произнеса:  „Ти не си моята дъщеря!

„Когато е правила грешки, а те бяха много, по възможност казвах мнението си, но не съм се опитвала да я спасявам от последствията, просто бях до нея. Веднъж беше откраднала златен пръстен от дома на най-добрата си приятелка. Накарах я да отиде и лично да го върне и тя го направи“.

Да съчувстваш не означава да спасиш

Според Тотка, ако спасяваш детето си, всъщност не му помагаш. „Те правят невъобразимо много грешки  и безобразни постъпки. Поведението е едно, а  детето като личност е съвсем друго нещо. Да им съчувстват, но да не ги спасяват от последствията. Да се стараят децата им да не разполагат с много пари.

Обичайте ги, но не им гласувайте много доверие, докато все още проблемът съществува, защото, както вече казах, децата, употребяващи наркотици са  много манипулативни и изкусни лъжци.“

Все някога кошмарът ще свърши

„Любовта към детето ми или някаква свръхсила ме крепяха. В един момент бях оставила нещата просто да се случват, може би се бях примирила с това, че дъщеря ми е наркоманка и че не мога да й помогна, така ми каза един доктор в Суходол.

Знаете ли, имала съм и моменти на крайно отчаяние и безсилие, когато ме е спохождала мисълта  -  по-добре да я няма, по-добре да не се събуди от поредната свръх доза, но никога не съм си и помислила да се отрека от детето си. И когато се роди моята внучка в мен се родиха надеждата и вярата, че все някога дъщеря ми ще прогледне и че този кошмар ще свърши.

Достойнството да потърсиш помощ

Не изоставяйте децата си, обичайте ги. Търсете помощ, не се срамувайте или по-скоро – направете го въпреки срама.

Не се отчайвайте,  сега има изобилие от психолози, има институции, които биха ви консултирали и насочили към  различни варианти и места за лечение.

Има и други като вас, подкрепяйте се взаимно.

Има изход и спасение, колкото и дълъг да е пътят, който трябва да се извърви докато стигнете до тях.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@