5

П редставете си, че животът е възможен без "Е-та".

Или за всеки от нас има персонален пробиотик, който е разработен за нуждите на тялото.

Звучи невероятно, но може да се превърне във факт: върху това работят български учени, чиято основна цел е да направят живота ни по-добър. 

Маточината като убиец на "Е-та"

Маточина
Маточина Източник: Istock/Getty Images

Всички ние познаваме чая от маточина. Пием го преди лягане, а ароматът на лимон е приятен на всички. 

За Мариана Каменова от лабораторията по екстракции обаче билката може да има още една функция: убиец на някои "Е-та" в храните и напитките. 

"Заместване, например на натривия нитрит, който се използва в консервиращата промишленост. Замяната с такъв есктракт на розмаринова киселина би намаляло вредното въздействие на натриевия нитрит", разказва Мариана. Така в колбасите, компотите и сладката консервантите могат да бъдат заменени от екстракта от маточина. 

Персонализирани пробиотици

Пробиотици
Пробиотици Източник: Istock/Getty Images

Главният асистент на ТУ, отговарящ за научна програма на "София Тех Парк" Борис Киров разказва, че е напълно възможно да бъдат създадени персонализирани пробиотици. 

"За всеки отделен човек може да бъде направено хапче ден за ден", разказва той и допълва, че това е възможно чрез изследване на това как се изследва микрофлората, за да бъде регулирана. 

Така може да се подобри метаболизма, да се справим с наднорменото тегло и да се засили имунната система. 

А как български учени могат да направят интернет пространството по-безопасно: вижте в репортажа на Живко Константинов. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@