0

Подарък от съдбата или несъзнателно следване на позитивната нагласа - такива въпроси пробужда невероятната история на Светослав Дошков от „Отбор на надеждата”. В края на миналата година животът му се преобръща на 180 градуса, но той остава сигурен, че всичко ще бъде наред.

Учудващо - но се оказа прав.

За чудото, което се случва по Коледа и ценния урок: как надеждата е задължително условие при всяко изпитание и всеки опит за постигане на мечта.

През ноември, миналата година материалът на  Vesti.bg и "Вдъхновените" - Момчето, което беше спасено от футбола,  разказа историята на Светослав, който е избран в селекционните турнири за „Отбор на надеждата”. За жалост обаче, той къса връзки на коляното при една от тренировките и не заминава с тима, който представи България на Световното първенство по футбол за хора в неравностойно положение (Homeless World Cup) от 13 до 18 ноември в Мексико Сити.

Светослав, който живее в наблюдавано жилище в Пловдив, работи като помощник-готвач в ресторант. Заради контузията, младежът трябва да отсъства от работа и да се придвижва с патерици.

"Отбор на надеждата"
"Отбор на надеждата"

Той има нужда от операция и задължителна рехабилитация, но сумата е непосилна за Светослав.

И тогава се случва чудото. В лицето на Мирослав Иванов.

Мирослав споделя: „Самият аз скъсах връзки на коляното през ноември. Прибрах се в България и започнах да събирам информация какво да предприема, защото има различни варианти, лекари, методики. Докато събирах информация, попаднах на статията във Vesti.bg и се замислих.

В моя случай имам професия, имам родители, близки, приятели, които могат да ме подкрепят и с информация, и емоционално. И се замислих за това момче, чийто живот никак не е лесен, и живее в наблюдавано жилище. На него кой ще помогне? Благодарен съм на съдбата, че ми е дала възможност да отделя тази сума”, казва още Мирослав накратко и допълва, че съвсем не е искал да се разчува за постъпката му. Съгласява се, защото оповестяването й може да предизвика ефекта „предай нататък”.

Благодарение на помощта на Мирослав, Светослав се подлага на операция на 12 декември, миналата година. Интервенцията е извършена в УМБАЛ „Еврохоспитал” от Свилен Шидеров.

„Това ми падна от сърцето, защото тези пари няма откъде да ги намеря. Приех го като подарък за новогодишните празници. Нали казват, че на Коледа се случват чудеса? Ето, че се случи. За мен това е чудо!”, казва Светослав, който вече е преминал рехабилитация и в момента продължава възстановяването си в домашни условия.

"Отбор на надеждата"
"Отбор на надеждата"

Искам да благодаря и на Vesti.bg, и на Мирослав Иванов. Наистина бях много изненадан, когато Виктор Кирков (мениджър на „Отбор на надеждата”) ми се обади и ми сподели, че някой иска да ми помогне. В днешно време хората нямат много възможности, това не е малка сума. А и, честно да ви кажа, не вярвах, че има такива хора. Но ето, че ги има”, казва Светослав.

Той има резервирано място в разширения състав на националния „Отбор на надеждата” и има голям шанс тази година ще представи България на Мондиала със социална цел в Кардиф, столицата на Уелс от 27 юли до 3 август. Селекционните турнири за тазгодишния тим започват на 6 април.

„Ще присъствам на турнирите. Нямам търпение да се срещна с Виктор Кирков, с треньора Борислав Фердинандов, да видя бъдещите си съотборници”, вълнува се Светослав и допълва, че е станал още по-позитивен. Той продължава възстановяването си с упражнения с ластици и специална топка, подарък от Мирослав Иванов.

„Много съм благодарен! Казах си: „Хайде, от догодина ще играя футбол”, защото аз си отнех едно от нещата, които много обичам и не можех без него. Сега съм много жизнерадостен. Предстои ми кандидатстване в Пловдивския университет, специалност учител по физическо възпитание, след което искам да продължа като треньор по футбол”.  

Стани един от Вдъхновените, изпратете историята си тук.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@