6

К афене в Париж – това е истински синоним на думата щастие.

А ако то се казва – „Joyeux“, едно е сигурно: дошли сте на правилното място, за да получите дневна доза радост.

Защото там работят необикновени сервитьори. Някои от тях имат нещо повече от всички нас: една хромозома.

Да, точно така.

В невероятното парижко кафене, носещо името „Веселие“, персоналът е съставен от хора със синдрома на Даун или аутизъм.

Ян Букай Ланзерак, собственик на верига кафенета в Париж, решава да отвори още един обект, в който всички хора да могат да се доказват, да печелят и да могат да живеят живота си без чужда помощ – със собствените си усилия.

Шарл, който е на 35 години си е мечтаел да бъде готвач през целия си живот.

Той има аутизъм и не е предполагал, че някой ще му даде тази възможност. Сега той работи в кухнята на заведението. „Щастлив съм… От много време мечтая да готвя. Омръзна ми да ми позволяват единствено да мия чиниите“, споделя той.

Неговата колежка, Матилда не на 20 години и има синдром на Даун. Тя е сервитьорка и споделя, че работата в кафенето й помага да усъвършенства уменията си.

„И преди съм работила в ресторант“, споделя тя и допълва: „Сега мога да бъда бариста и да сервирам“, казва момичето, докато прави последни приготовления за посетителката, която очаква закуската си. Това ще бъде първата дама на Франция – Бриджит Макрон.

Как идва идеята?

Ян Букай Ланзерак се вдъхновява да създаде кафенето си след едно благотворително пътуване с катамаран. Едно от момчетата, участвали в пътешествието, Лео, има аутизъм. То се обръща към Ян и го пита: „Капитане, ще се намери ли работа за мен на кораба?“

Това провокира Ланзерак, който вече има верига кафета да отвори ново, което обаче да дава шанс на хора като Лео да бъдат самостоятелни.

Франция има традиция в този тип ресторанти.

Първото заведение за хранене в страната, което е било изцяло от персонал с хора със синдрома на Даун е отворено в Нант през 2016 година.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

 

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@