103

Н АТО разпространи днес сателитни снимки, които според алианса пораждат съмнения, че Русия е свързана с вкарването на военна техника в Източна Украйна, където много хора загинаха в боеве между правителствените сили и проруските сепаратисти, предаде Ройтерс.

НАТО заяви, че снимките показват руски танкове, пристигнали на плацдарм близо до границата с Украйна, дни преди подобни танкове да се появят тази седмица в райони на Източна Украйна, които са под сепаратистки контрол. Спори се обаче откъде са дошли танковете.

Украинският вътрешен министър Арсен Аваков каза, че танковете са влезли от Русия, но бунтовници заявиха че машините са от украински военни складове.

Държавният департамент на САЩ посочи вчера, че според него сепаратистите в Източна Украйна са се сдобили с тежки оръжия и военно оборудване от Русия, включително руски танкове и голям брой ракетни установки.

Снимките от невоенен сателит, които бяха разпространени от НАТО, "пораждат важни въпроси за ролята на Русия за създаване на нестабилност в Източна Украйна", каза военен офицер от НАТО.

Снимка, разпространена от алианса на 30 май, показва руско подразделение, разположено близо до южния руски град Ростов на Дон в рамките на струпване на военни сили близо до украинската граница, но там нямаше танкове, заяви офицерът.

На друга спътникова снимка, направена седмица по-късно, на 6 юни, се вижда, че руската част си е тръгнала в рамките на по-широко изтегляне от района на украинската граница. Но въпреки че други машини са били изтеглени, според НАТО снимката показва, че са пристигнали осем бойни танка.

На друго изображение с дата 11 юни на мястото могат да бъдат видени десет бойни танка - три от тях качени на камиони, което вероятно показва предстоящо придвижване по шосе, заяви натовският офицер.

Ден по-късно Украйна обвини Русия, че позволява на сепаратистките бунтовници да прехвърлят танкове и други военни машини през границата в източната част на страната. По-късно този ден кореспонденти на Ройтерс видели два танка в източноукраинския град Снижне.

По думите на натовския офицер танковете Т-64, видени в Източна Украйна, не са били с обозначения или в камуфлажни цветове като използваните от украинската армия.

"Всъщност, те изобщо нямат никаква маркировка, което напомня на тактиката, използвана от руските елементи, които участваха в дестабилизирането на Крим", каза той.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен каза вчера, че ако се потвърди, че танковете са дошли от Русия, това би било сериозна ескалация на ситуацията в Източна Украйна, посочва Ройтерс.

Русия все още разполага с приблизително 2000 бойни танка Т-64, които е снела от въоръжение и е определила за унищожаване, но е много вероятно много от тях все още да могат да се използват, посочи алиансът.

След свалянето на проруския президент на Украйна Виктор Янукович през февруари според НАТО Русия струпа до 40 хил. войници и командири близо до украинската граница и от алианса тогава изразиха безпокойство от възможна руска военна интервенция, отбелязва Ройтерс.

Русия вече е изтеглила повечето от военнослужещите си и по оценки на НАТО по-малко от 1000 остават близо до границата с Украйна, заяви военният офицер.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@