86

Председателят на полския Сейм (долната камара на парламента) Радослав Шикорски се отметна от думите си, че руският президент Владимир Путин е предложил Варшава и Москва да завземат Украйна и да си я поделят

Шикорски каза, че „паметта му го е подвела“ и че такава среща в Москва, на която уж бил обсъждан този вариант, не е имало.

За идеята за „подялбата“ не бил чул лично, а му разказвали, уточни Шикорски, който до скоро бе външен министър. 

В неделя американският сайт „Политико“ писа, че Шикорски е заявил пред журналист на сайта, че на среща в Москва през 2008 г. Владимир Путин предложил на полския премиер Доналд Туск двете страни да си поделят Украйна. 

След публикацията Шикорски първо каза, че интервюто не било авторизирано, а думите му не били изтълкувани правилно. 

После в интервю за полския вестник „Газета виборча“ заяви, че той лично

не е присъствал на въпросната среща между Туск и Путин, а за нея му разказвали. 

На пресконференция във Варшава председателят на Сейма и бивш външен министър отказа да отговори на въпросите на журналистите, като ги препрати към изявлението си за „Газета виборча“. 

Премиерът Ева Копач го разкритикува за това и се извини на журналистите за поведението му. По-късно на специална пресконференция Шикорски се извини, каза, че „го е подвела паметта“, че

след проверка се е оказало, че в Москва през 2008 г. не е имало такава среща между Туск и Путин. 

Бившият министър припомни, че Украйна винаги е била в центъра на външната му политика. 

„Всички знаете колко енергия и страст посветих на украинските въпроси последните седем години. Източното партньорство, поредни визити, разговори с партньори, преговори за споразумение между президента Янукович и опозицията – с това живях седем години. Сега, когато виждам, че Крим е анексиран, а в Източна Украйна не е възстановена териториалната цялост, исках да изпратя ясен сигнал колко погрешна е политиката на Владимир Путин и колко опасна е за международната общност и за Полша“, цитира вестник „Газета виборча“ обясненията на Шикорски. 

Човек понякога се увлича и в този случай стана точно това,

каза маршалът на Сейма и изрази съжаление, че е поставил в неудобно положение премиера Ева Копач и Доналд Туск. 

Журналистите настояваха да научат от кого е чул слуха за разговора между Путин и Туск, но Шикорски заяви, че вече е решил да говори само за това, което е чул със собствените си уши и отказа да даде повече информация. 

Политическите опоненти на Шикорски

поискаха той да бъде освободен от поста председател на парламента

заради безотговорното си поведение, предаде Асошиейтед прес.