Киев обяви отцепилите се Донецка и Луганска републики за терористични организации
Проруски бойци в Славянск   
Източник: ЕПА/БГНЕС
126

Г лавната прокуратура на Украйна обяви самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики за терористични организации, предаде Агенция "Фокус".

Двете т.нар. народни републики в Донецка и Луганска област са терористични организации, които имат добре изградена йерархия, канали за снабдяване с финанси и оръжие, заяви заместникът на главния прокурор Николай Голомша, цитиран от "Интерфакс".

Обстановката в град Славянск в област Донецк остава напрегната

Територията около града остава под контрола на Въоръжените сили на Украйна, заявиха от пресслужбата на министерството на отбраната на страната. От ведомството посочват, че градът е обкръжен от пропускателни пунктове от всички страни.

Завзети остават няколко административни сгради – градският съвет, градските отдели на полицията и службата за сигурност, градският съд, представителството на „Укртелеком и централната поща. В града остават 27 барикади и „блокпостове” на сепаратистите, се казва в съобщението. 

Боевете в източния украински град Славянск продължиха и тази нощ. Обявилият се за "народен кмет" на града Вячеслав Пономарьов обяви чрез ИТАР-ТАСС, че през последните десет дни бойците му са извадили от строя 650 военнослужещи на "фашистката киевска хунта". От своя страна Киев определя хората на Пономарьов като "терористи". 

В хода на антитерористичната операция на украинските военни в източните региони на страната са загинали 24 войници, а около 70 са ранени, съобщи директорът на Института за военно-политически изследвания Дмитрий Тимчук, цитиран от БНР. 

Украински граничари задържаха за кратко самопровъзгласилия се губернатор на "Луганската народна република" Валерий Болотов, но бяха принудени да го пуснат, след като постът им югоизточно от Луганск бе атакуван от въоръжена група, съобщиха украински медии, като се позоваха на граничните служби. Граничният пункт е бил нападнат от около 150 бойци, въоръжени с автоматично оръжие и гранатомети, не се съобщава за жертви.

В диалога за националното единство на Украйна трябва да участват мирните протестиращи от източните части на страната, а незаконно въоръжените групировки трябва да бъдат разоръжени. Това заяви помощник-генералният секретар на ООН по правата на човека Иван Шимонович, цитиран от УНИАН. 
„Изменения в конституцията и обсъждането й в рамките на националния диалог- това е правилният път за деескалиране на напрежението”, изтъкна Шимонович. 

Междувременно властите в сепаратистката Донецка народна република обявиха, че няма да преговарят с правителството в Киев докато то не оттегли военните си части от Донецкия регион.

Това заяви днес Александър Бородай, която вчера бе определен за премиер на самообявилата се република в Източна Украйна, предаде Интерфакс. "Докато територията е окупирана, разговори с киевчани няма да има", заяви Бородай пред журналисти. Той добави, че когато "кракът на последният въоръжен човек" напусне територията на републиката, тогава може би ще има преговори чрез посредници.

По думите му ръководството на "Донецката народна република" сътрудничи с лидерите на "Луганската народна република" в съседната Луганска област. Бородай подчерта, че

в Донецкия регион няма да има избори за президент на Украйна, насрочени от централното правителство за 25 май

"Съществува независима държава - Донецка народна република", цитира ИТАР-ТАСС днешното изявление на Александър Бородай. "Ние възприемаме опита на Украйна да проведе у нас избори като действия на друга държава на окупирана територия", каза той. Според новинарския интернет портал "Нюзру" Бородай е казал още, че властите в републиката смятат да отворят границата с Русия, да преминат на руската рубла и да измислят начин да не плащат данъци на Киев. Той съобщил, че за отварянето на границата се водят преговори с граничарите, но по думите му преговорите вървели трудно, защото част от граничарите са родом от Западна Украйна.

В Харков - друг източен украински град - днес започна "кръгла маса за национално единство", на която трябва да се обсъдят начини за излизане от кризата в южните и източните райони на Украйна, предаде ИТАР-ТАСС. Според съобщение на правителствената пресслужба в проявата участват бившите президенти Леонид Кравчук и Леонид Кучма, и.д. премиер Арсений Яценюк, неколцина министри (вкл. на вътрешните и външните работи Арсен Аваков и Андрий Дешчица), депутати, както и представители на органите за местно самоуправление, религиозни и обществени организации. Председателят на "кръглата маса" Леонид Кравчук заяви, че в работата си тя ще изхожда от решенията на женевската среща за Украйна от 17 април.

В изказването си Яценюк потвърди, че четиристранните преговори между Украйна, Русия, ЕС и САЩ в Женева са "единственият приемлив формат за решаването на проблемите на международно равнище". И.д.премиер повтори, че "преговори с терористи няма да има", но за онези, които не са извършили тежки престъпления и сложат оръжие, ще бъде обявена амнистия. Яценюк предложи премахване на областните държавни администрации и предаването на пълномощия на местните органи, като държавата запази само правото си да следи за спазването на законността.

По въпроса за руския език премиерът заяви, че той може да бъде решен с промяна в конституцията. Присъстващият в Харков председател на Луганския областен съвет Валерий Голенко предупреди за опасността Украйна да стигне до точка, от която няма връщане назад. Той призова за прекратяване на антитерористичната операция и евентуално де се обсъди федерализирането за Луганската и Донецката област, за да се избегне разпадането на Украйна.

Първата "кръгла маса за национално единство" се състоя на 14 май във Върховната рада в Киев, на която се дискутираше ситуацията в Донецкия регион, конституционната реформа, децентрализацията на властта, борбата с корупцията и други теми, припомни ИТАР-ТАСС. Но по мнението на мнозина политици този първи опит се провали, защото на тази "кръгла маса" не бяха чути мненията на хората от регионите, посочва руската агенция.

Коментари 126
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

126 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Изненадващо и комично: Вижте как се чифтосват октоподите

Изненадващо и комично: Вижте как се чифтосват октоподите

Любопитно Преди 3 минути

Интересни факти за любовния живот на октоподите може да прочетете в следващите редове

Ленивец

Вижте как ленивец спря движението на оживена улица в Коста Рика (ВИДЕО)

Любопитно Преди 23 минути

Подобни инциденти са изключителна рядкост по света

За трети път гледат мерките за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров

За трети път гледат мерките за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров

България Преди 1 час

От сряда обвинение за участие в престъпна група получи и бившият главен секретар на МВР Живко Koцев

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 1 час

Търсят негови роднини, за да се установи страда ли от психично заболяване

<p>Еврокомисарят Илва Йохансон на посещение у нас</p>

Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон на посещение в България

България Преди 1 час

Тя ще обсъди с българските власти ефекта от премахването на граничния контрол по въздушните и морските вътрешни граници на Шенген от 31 март насам

<p>Огромното бяло &bdquo;сърце&ldquo; на Плутон има изненадващо жесток произход</p>

Проучване: Огромното бяло "сърце" на Плутон има изненадващ произход

Любопитно Преди 1 час

Повече информация за Плутон може да прочетете в следващите редове

Белгия и Чехия поискаха санкции за руска намеса в изборите за европарламент

Белгия и Чехия поискаха санкции за руска намеса в изборите за европарламент

Свят Преди 1 час

Двете страни са изпратили отворено писмо до лидерите на ЕС

Boston Dyanmics започна нова ера в роботиката

Boston Dyanmics започна нова ера в роботиката

Технологии Преди 1 час

Компанията представи първия си електрически хуманоиден робот

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Тя е гост в новия епизод на подкаста "Кухнята след Ада"

Байдън обвини Китай в измама

Байдън обвини Китай в измама

Свят Преди 8 часа

Байдън: Те не се конкурират, те мамят

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Свят Преди 9 часа

Шведският парламент прие закон, с който минималната възраст за законна смяна на пола се намалява от 18 на 16 години и се улеснява достъпът до хирургически интервенции. Законът беше приет с 234 гласа "за" и 94 "против" в 349-местния парламент, предаде АФП. Макар че скандинавската страна е първата, която въвежда законна смяна на пола през 1972 г., предложението, целящо да позволи така наречената "самоидентификация" и да опрости процедурата, предизвика интензивен дебат в страната. Дебатът отслаби позициите на консервативния министър-председател Улф Кристерсон, след като той призна, че се е поддал на натиск от страна на членове на партията по въпроса.

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

България Преди 10 часа

Присъдата на СГС не е окончателна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Свят Преди 10 часа

Гласуването ще се проведе в събота

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

България Преди 10 часа

На място са повикани екипи на полицията и психолози

Русия удари болница и училище в Украйна

Русия удари болница и училище в Украйна

Свят Преди 11 часа

Нанесени са щети на няколко многоетажни жилищни сгради

МВнР извика на среща иранския посланик

МВнР извика на среща иранския посланик

България Преди 11 часа

МВнР осъжда атаката на Иран срещу Израел