Президентът на Украйна: По-добре лош мир, отколкото добра война
Източник: БГНЕС
222

У краинският президент Виктор Янукович призова днес протестите да бъдат само и единствено мирни и се обърна към протестиращите и полицията с призив да спазват законите, цитирано от Ройтерс.

"По-добре лош мир, отколкото добра война", каза той в телевизионно интервю.

Това бе първият коментар на президента за масовите вълнения през уикенда и след резкия завой, който Янукович направи от Европа към Русия.

"Всеки трябва да спазва законите в нашата държава", каза той.

Ситуацията с масовите протестни действия в Киев стана неуправляема, пък заяви украинският премиер Микола Азаров на среща с посланици от Европейския съюз и САЩ.

"Ситуация сега се промени. От една страна не снемаме вината от правоохранителните органи, а от друга - политиците, които се присъединиха към тези действия, рязко радикализираха обстановката.

Масовите акции придобиха неуправляем характер, а по-точно - управляем от страна на определени политически сили. Ние знаем кой стои зад провокациите.

Ще дойде време тези хора да бъдат наказани", каза Азаров.

"Знаем, че опозицията подготвя план за завземане на Върховната рада (парламента)", заяви премиерът.

Как мислите, можем ли да се отнесем към това с безразличие? Разбира се че не. Нали не мислите, че не разполагаме със средства да въведем ред. За 10 минути входът към Министерски съвет може да бъде разчистен.

Ние обаче не предприемаме това, въздържаме се от употреба на сила, подчерта Азаров. Украинското правителство настоя пред опозицията да деблокира сградите на държавни учреждения, за да се възобнови нормалната им работа, каза министър-председателят.

Премиерът на Украйна Микола Азаров заяви, че политическата опозиция си прави илюзия, като си мисли, че може да преобърне установения ред.

По-рано днес говорителят на парламента на Украйна Володимир Рибак заяви, че утре депутатите ще обсъдят поискания от опозицията вот на недоверие на правителството, предаде ИТАР-ТАСС. "Ще внеса въпроса за недоверие към правителството за разглеждане. Такъв е правилникът, такъв е законът", каза Рибак.

Той обясни, че ако депутатите приемат решение да се обсъди вот на недоверие към правителството без преди това да се е произнесла заинтересованата комисия, така и ще стане. "Ще разгледаме искането без решение на комисията, с нарушение, защото такава е политическата ситуация", допълни Рибак.

На въпрос дали президентът Виктор Янукович ще приеме оставката на правителството, ако парламентът гласува недоверие на кабинета, Рибак отвърна: "Той ще подкрепи решението, което приемем в парламента."

Председателят на парламента съобщи, че днес ще се срещне с лидерите на парламентарно представените партии, включително опозиционните, за да продължи с тях диалога за излизане от политическата криза. Запитан къде е правителството в момента, той отговори, че не знае, тъй като в момента то е блокирано, имайки предвид, че сградата на министерския съвет е блокирана от проевропейски демонстранти.

Междувременно стана ясно, че заради големите протестни прояви в украинската столица Киев

украинското министерство на вътрешните работи мобилизира хиляди военнослужещи от вътрешни войски.

Те ще участват в охраняването на зданията на органите на държавната власт.

Днес хиляди души отново се събраха, за да протестират пред сградата, в която се помещава министерсткият съвет.

Над множеството се веят знамената на партията на намиращата се в затвора бивша премиерка Юлия Тимошенко, както и знамената на други опозиционни сили. Демонстрантите скандират призиви за интегриране на Украйна с ЕС.

Протестиращите обаче казват, че няма да пречат на работата на общинската администрация.

Три западни украински областни града - Лвов, Тернопол и Ивано-Франковск обявиха днес безсрочна мирна стачка в подкрепа на протестиращите в Киев. Въпреки мярката училища и болниците ще работят при обичаен режим на работа.

Президентът на Украйна Виктор Янукович и ръководителят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу се договориха да организират визита на украинска делегация за обсъждане на детайлите около евентуалното споразумение за асоцииране с ЕС.

Това се посочва в съобщение на ЕК след проведения телефонен разговор между Янукович и Барозу.

"Президентът на Украйна поиска ЕК да приеме делегация на страната, за да бъдат обсъдени някои аспекти от споразумението за асоцииране и зоната за свободна търговия.

Председателят на ЕК потвърди готовността на Еврокомисията да приеме такава делегация на подходящо равнище”, се посочва в съобщението. При това Барозу е подчертал, че ЕК е готова да обсъжда детайли, свързани с инициираните вече споразумения, но не е готова да започва каквито и да е нови преговори”.

В близките дни украинска официална делегация ще замине за Брюксел, за да възобнови активния диалог с Европейския съюз

относно подписването на Споразумението за асоцииране. Това съобщи външният министър на Украйна Леонид Кожара.

Той отбеляза, че се планира обсъждането на цените на природния газ и финансовата помощ от страна на международните организации. Също така се очаква да бъде разгледан проблемът с намаляването на стокообмена между Украйна и ЕС. Кожара не съобщи подробности относно формата на преговорите.

Лидерите на проевропейските протести в Украйна разчитат, че Споразумението за асоцииране с ЕС може да бъде подписано по време на срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която се планира да се проведе на 5 и 6 декември в Киев. Това съобщи Тарас Стецкив, който е един от лидерите на протестите.

Той посочи, че опозицията настоява във Върховната Рада (украинския парламент) на 3 декември да бъдат разгледани три въпроса: вотът на недоверие на правителството, освобождаването от затвора на бившия премиер Юлия Тимошенко, а също така приемането на решение за подписването на Споразумението за асоцииране с ЕС под формата на закон.

Комисията по държавното устройство и самоуправление към Върховната Рада (украинския парламент) подкрепи предложението на опозицията утре да бъде подложен на гласуване въпросът за оставката на украинското правителство. Това посочи лидерът на парламентарната група на партията УДАР Виталий Кличко, който е и член на комисията.

"Току що комисията, чийто член съм и аз, с мнозинство от 8 гласа „за” взе решение на утрешната сесия да бъде внесен за гласуване законопроектът на трите опозиционни парламентарни групи за оставката на правителството”, отбеляза Кличко.

Докато не бъдат наказани виновните за побоя на демонстранти и докато правителството не подаде оставка, няма да е възможно провеждането на кръгла маса между властите и опозицията. Това заяви депутатът от украинската опозиционна партия „Баткивчшина” Николай Томенко.

"Кръглата маса между властите и опозицията трябва да се води не с председателя на парламента, а с президента и неговия екип, а също така с посредничеството на международни политици.

Тази кръгла маса трябва да е публична”, отбеляза Томенко. Той подчерта, че провеждането на подобна кръгла маса е невъзможно, докато не бъдат наказани виновниците за побоя на мирни демонстрант и докато „правителството, което наруши конституцията и извърши държавна измяна, чрез едностранното си решение за отказа от евроинтеграцията, не подаде оставка”.

Посланикът на Украйна в Литва Валерий Жовтенко в понеделник бе привикан във външното министерство на председателстващата в Съвета на ЕС балтийска република във връзка с използването на сила срещу демонстранти в Киев. Това съобщи говорителят на литовското външнополитическо ведомство Раса Якилайтене.

„Бе проведен разговор. Министерството изрази загриженост във връзка с разпръсването на мирните демонстранти от площад „Независимост” в Киев с използването на физическа сила в нощта на петък срещу събота и подчерта необходимостта инцидентът да бъдеразследван и виновните да бъдат наказани”, отбеляза Якилайтене.

Над 40 украински и чужди журналисти са пострадали при отразяването на протестите в Киев,

съобщи говорителят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Дуня Миятович. Тя посочи, че насилието срещу по-голямата част от тях е извършено от органите на реда. Миятович призова украинските власти да прекратят насилието срещу журналистите и да проведат незабавно разследване на тези инциденти.

От неделя по централните улици на Киев продължават да се намират десетки хиляди хора, които протестират срещу решението на украинското правителство да не подписва споразумението за асоцииране с ЕС и срещу разпръсването на демонстрантите на площад „Независимост”.

Украинското представителство на „Трансперънси Интернешънъл” изрази дълбоко възмущение от предизвикателния начин, по който полицията в Украйна разпръсна проевропейските протести в нощта срещу събота, 30 ноември 2013 г. Това се посочва в изявление на правозащитната организация.

"Това бе направено от името на украинските власти, които вече по традиция заемат последните места в рейтингите на „Трансперънси Интернешънъл”. Следствие на това е фактът, че Украйна е една от най-корумпираните страни не само в Европа, но и в цял свят.

Ние не само сме дълбоко възмутени, не само, че не можем да приемем това положение на нещата,

но и смятаме, че са невъзможни контактите и взаимодействието с властите, които са извънредно корумпирани, непоследователни и авторитарни в своите действия”, се отбелязва в съобщението на организацията.

Президентът на Украйна Виктор Янукович обеща пред ръководителя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу да разследва използването на сила от полицията при разпръсването на проевропейския митинг в Киев и да информира обществеността за резултатите от това разследване. Това се посочва в съобщение на ЕК след проведения телефонен разговор между Янукович и Барозу.

„Президентът Янукович потвърди намерението да се разследва прилагането на сила от украинската полиция и обществеността да бъде информирана за резултатите”, съобщава електронната страница на Европейската комисия.

Украинският министър на външните работи Леонид Кожара в телефонен разговор с полския си колега Радослав Сикорски го увери, че украинското ръководство не планира да въвежда извънредно положение в страната във връзка с последните събития в Киев. Това съобщи Сикорски пред журналисти във Варшава.

„Министърът потвърди, че украинското правителство няма планове за въвеждане на извънредно положение”, посочи Сикорски и допълни, че Кожара по време на днешния им продължителен телефонен разговор е посочил, че украинските власти планират да продължат работата върху евроинтеграцията на Украйна.

„Доволен съм, че Украйна не задрасква контактите с ЕС”, отбеляза той.

Шведският външен министър Карл Билд днес е привикал посланика на Украйна, за да изрази дълбокото си безпокойство във връзка с репресиите срещу демонстрациите в страната.

В социалната мрежа министърът посочи, че пред посланика ведомството е изразило загрижеността си от използването на прекомерна сила срещу мирните демонстранти.

По-рано Билд отправи остри критики към украинските власти заради приложената сила срещу демонстрантите, които искат евроинтеграцията на страната да продължи.

Франция изразява загриженост във връзка със събитията в Киев, заяви говорителят на френското министерство на външните работи Ромен Надал.

„Франция осъжда насилието, в резултат на което има множество ранени сред демонстрантите, полицаите и журналистите. Украйна се подготвя за провеждането на Съвета на външните министри в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и ние призоваваме всички страни да проявят сдържаност”, отбеляза Надал.

Германската канцлерка Ангела Меркел осъди употребата на сила срещу демонстранти в Украйна,

съобщи говорителят й Щефен Зайберт, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Меркел е призовала украинския президент Виктор Янукович да направи всичко възможно в защита на свободното слово и правото
на мирни демонстрации.

"Проевропейските митинги в Украйна са ясно послание. Остава да се надяваме, че президентът Янукович ще разбере това послание", отбеляза говорителят на Меркел.

Германският външен министър Гидо Вестервеле заяви, че многохилядните демонстрации в Украйна "са впечатляващо свидетелство за подкрепа на ЕС".

"Това показва, че сърцата на хората в Украйна са европейски", отбеляза той.

Заседанието на ОССЕ се планира да се проведе на 5 и 6 декември в Киев, независимо от протестните акции в украинската столица.

Коментари 222
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

222 коментара
 
- Ало, полицията ли е? - Да. - Вие нали подслушвате разговори? - Да. - Абе, жената освен макарони и домати, какво друго ми каза…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Нова звездна двойка: Кайли Дженър и Тимъти Шаламе са заедно

Нова звездна двойка: Кайли Дженър и Тимъти Шаламе са заедно

Любопитно Преди 21 минути

Дженър и Шаламе все още не са говорили публично за начинаещия си роман

Известните статуи и техните тайни: 10 скрити послания в тях

Известните статуи и техните тайни: 10 скрити послания в тях

Любопитно Преди 50 минути

Открийте тайните съобщения, скрити в известните статуи

<p>Китай предупреди НАТО: Спрете да създавате безредици</p>

Китай: НАТО да спре да разпалва регионални конфликти и да създава безредици

Свят Преди 2 часа

Страната се противопоставя на това да бъде определян като заплаха

<p>Птичият грип обезпокои учените, има ли опасност за хората</p>

Учени: Вирусът на птичия грип мутира, спасението е във ваксините

Свят Преди 2 часа

Откакто се появява за първи път през 1996 г. H5N1 досега се е ограничавал предимно до сезонни епидемии

Меджидиев: При увеличение на таксата за личен лекар, то тя трябва да се поеме от държавата

Меджидиев: При увеличение на таксата за личен лекар, то тя трябва да се поеме от държавата

България Преди 2 часа

Здравният министър заяви, че винаги е защитавал интересите на колегите си лекари и на пациентите

Регнер: България си е написала домашното за Шенген, пречки пред членството ѝ няма

Регнер: България си е написала домашното за Шенген, пречки пред членството ѝ няма

България Преди 2 часа

Това заяви вицепрезидентът на Европейския парламент

Снимката е илюстративна

27-годишен мъж похарчи 80 000 долара, за да се превърне в "космически елф"

Любопитно Преди 3 часа

С помощта на операциите си Луис най-накрая е в състояние да приеме "неземния" си вид, от който винаги е бил обсебен

Жертви и ранени при масиран обстрел в руската Белгородска област

Жертви и ранени при масиран обстрел в руската Белгородска област

Свят Преди 3 часа

Тежки снаряди са поразили частен имот в село близо до граничния град Валуйки, има пострадали деца

Котка във Великобритания навърши 32 години

Котка във Великобритания навърши 32 години

Любопитно Преди 3 часа

Котката Роузи може би е най-старата жива котка в света

<p>Зеленски посочи нови проблеми в Киев</p>

Зеленски посочи нови проблеми с бомбоубежищата в Киев

Свят Преди 4 часа

Това ниво на небрежност в града не може да бъде оправдано, каза държавният глава

Радев ще присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Ердоган

Радев ще присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Ердоган

България Преди 4 часа

Българският президент e придружен от съпругата си Десислава Радева

Канадската провинция Нова Скотия преживява най-мащабните пожари в историята си

Канадската провинция Нова Скотия преживява най-мащабните пожари в историята си

Свят Преди 5 часа

Заради тях стотици хора бяха евакуирани, властите предупредиха, че качеството на въздуха е влошено

Влаковата катастрофа в Индия: Най-малко 233 са загиналите, 900 са ранени

Влаковата катастрофа в Индия: Най-малко 233 са загиналите, 900 са ранени

Свят Преди 5 часа

Това е най-смъртоносният железопътен инцидент в страната от повече от десетилетие

Fiat Topolino

Fiat Topolino е на ток, платнен покрив и въжета вместо врати

Технологии Преди 6 часа

Електрическият братовчед на Citroen Ami прилича на оригинала Fiat 500

Грешки, които забавят работата на смартфона

Грешки, които забавят работата на смартфона

Технологии Преди 6 часа

Мобилният телефон може да работи по-добре с малко промени