Президентът на Украйна: По-добре лош мир, отколкото добра война
Източник: БГНЕС
222

У краинският президент Виктор Янукович призова днес протестите да бъдат само и единствено мирни и се обърна към протестиращите и полицията с призив да спазват законите, цитирано от Ройтерс.

"По-добре лош мир, отколкото добра война", каза той в телевизионно интервю.

Това бе първият коментар на президента за масовите вълнения през уикенда и след резкия завой, който Янукович направи от Европа към Русия.

"Всеки трябва да спазва законите в нашата държава", каза той.

Ситуацията с масовите протестни действия в Киев стана неуправляема, пък заяви украинският премиер Микола Азаров на среща с посланици от Европейския съюз и САЩ.

"Ситуация сега се промени. От една страна не снемаме вината от правоохранителните органи, а от друга - политиците, които се присъединиха към тези действия, рязко радикализираха обстановката.

Масовите акции придобиха неуправляем характер, а по-точно - управляем от страна на определени политически сили. Ние знаем кой стои зад провокациите.

Ще дойде време тези хора да бъдат наказани", каза Азаров.

"Знаем, че опозицията подготвя план за завземане на Върховната рада (парламента)", заяви премиерът.

Как мислите, можем ли да се отнесем към това с безразличие? Разбира се че не. Нали не мислите, че не разполагаме със средства да въведем ред. За 10 минути входът към Министерски съвет може да бъде разчистен.

Ние обаче не предприемаме това, въздържаме се от употреба на сила, подчерта Азаров. Украинското правителство настоя пред опозицията да деблокира сградите на държавни учреждения, за да се възобнови нормалната им работа, каза министър-председателят.

Премиерът на Украйна Микола Азаров заяви, че политическата опозиция си прави илюзия, като си мисли, че може да преобърне установения ред.

По-рано днес говорителят на парламента на Украйна Володимир Рибак заяви, че утре депутатите ще обсъдят поискания от опозицията вот на недоверие на правителството, предаде ИТАР-ТАСС. "Ще внеса въпроса за недоверие към правителството за разглеждане. Такъв е правилникът, такъв е законът", каза Рибак.

Той обясни, че ако депутатите приемат решение да се обсъди вот на недоверие към правителството без преди това да се е произнесла заинтересованата комисия, така и ще стане. "Ще разгледаме искането без решение на комисията, с нарушение, защото такава е политическата ситуация", допълни Рибак.

На въпрос дали президентът Виктор Янукович ще приеме оставката на правителството, ако парламентът гласува недоверие на кабинета, Рибак отвърна: "Той ще подкрепи решението, което приемем в парламента."

Председателят на парламента съобщи, че днес ще се срещне с лидерите на парламентарно представените партии, включително опозиционните, за да продължи с тях диалога за излизане от политическата криза. Запитан къде е правителството в момента, той отговори, че не знае, тъй като в момента то е блокирано, имайки предвид, че сградата на министерския съвет е блокирана от проевропейски демонстранти.

Междувременно стана ясно, че заради големите протестни прояви в украинската столица Киев

украинското министерство на вътрешните работи мобилизира хиляди военнослужещи от вътрешни войски.

Те ще участват в охраняването на зданията на органите на държавната власт.

Днес хиляди души отново се събраха, за да протестират пред сградата, в която се помещава министерсткият съвет.

Над множеството се веят знамената на партията на намиращата се в затвора бивша премиерка Юлия Тимошенко, както и знамената на други опозиционни сили. Демонстрантите скандират призиви за интегриране на Украйна с ЕС.

Протестиращите обаче казват, че няма да пречат на работата на общинската администрация.

Три западни украински областни града - Лвов, Тернопол и Ивано-Франковск обявиха днес безсрочна мирна стачка в подкрепа на протестиращите в Киев. Въпреки мярката училища и болниците ще работят при обичаен режим на работа.

Президентът на Украйна Виктор Янукович и ръководителят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу се договориха да организират визита на украинска делегация за обсъждане на детайлите около евентуалното споразумение за асоцииране с ЕС.

Това се посочва в съобщение на ЕК след проведения телефонен разговор между Янукович и Барозу.

"Президентът на Украйна поиска ЕК да приеме делегация на страната, за да бъдат обсъдени някои аспекти от споразумението за асоцииране и зоната за свободна търговия.

Председателят на ЕК потвърди готовността на Еврокомисията да приеме такава делегация на подходящо равнище”, се посочва в съобщението. При това Барозу е подчертал, че ЕК е готова да обсъжда детайли, свързани с инициираните вече споразумения, но не е готова да започва каквито и да е нови преговори”.

В близките дни украинска официална делегация ще замине за Брюксел, за да възобнови активния диалог с Европейския съюз

относно подписването на Споразумението за асоцииране. Това съобщи външният министър на Украйна Леонид Кожара.

Той отбеляза, че се планира обсъждането на цените на природния газ и финансовата помощ от страна на международните организации. Също така се очаква да бъде разгледан проблемът с намаляването на стокообмена между Украйна и ЕС. Кожара не съобщи подробности относно формата на преговорите.

Лидерите на проевропейските протести в Украйна разчитат, че Споразумението за асоцииране с ЕС може да бъде подписано по време на срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която се планира да се проведе на 5 и 6 декември в Киев. Това съобщи Тарас Стецкив, който е един от лидерите на протестите.

Той посочи, че опозицията настоява във Върховната Рада (украинския парламент) на 3 декември да бъдат разгледани три въпроса: вотът на недоверие на правителството, освобождаването от затвора на бившия премиер Юлия Тимошенко, а също така приемането на решение за подписването на Споразумението за асоцииране с ЕС под формата на закон.

Комисията по държавното устройство и самоуправление към Върховната Рада (украинския парламент) подкрепи предложението на опозицията утре да бъде подложен на гласуване въпросът за оставката на украинското правителство. Това посочи лидерът на парламентарната група на партията УДАР Виталий Кличко, който е и член на комисията.

"Току що комисията, чийто член съм и аз, с мнозинство от 8 гласа „за” взе решение на утрешната сесия да бъде внесен за гласуване законопроектът на трите опозиционни парламентарни групи за оставката на правителството”, отбеляза Кличко.

Докато не бъдат наказани виновните за побоя на демонстранти и докато правителството не подаде оставка, няма да е възможно провеждането на кръгла маса между властите и опозицията. Това заяви депутатът от украинската опозиционна партия „Баткивчшина” Николай Томенко.

"Кръглата маса между властите и опозицията трябва да се води не с председателя на парламента, а с президента и неговия екип, а също така с посредничеството на международни политици.

Тази кръгла маса трябва да е публична”, отбеляза Томенко. Той подчерта, че провеждането на подобна кръгла маса е невъзможно, докато не бъдат наказани виновниците за побоя на мирни демонстрант и докато „правителството, което наруши конституцията и извърши държавна измяна, чрез едностранното си решение за отказа от евроинтеграцията, не подаде оставка”.

Посланикът на Украйна в Литва Валерий Жовтенко в понеделник бе привикан във външното министерство на председателстващата в Съвета на ЕС балтийска република във връзка с използването на сила срещу демонстранти в Киев. Това съобщи говорителят на литовското външнополитическо ведомство Раса Якилайтене.

„Бе проведен разговор. Министерството изрази загриженост във връзка с разпръсването на мирните демонстранти от площад „Независимост” в Киев с използването на физическа сила в нощта на петък срещу събота и подчерта необходимостта инцидентът да бъдеразследван и виновните да бъдат наказани”, отбеляза Якилайтене.

Над 40 украински и чужди журналисти са пострадали при отразяването на протестите в Киев,

съобщи говорителят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Дуня Миятович. Тя посочи, че насилието срещу по-голямата част от тях е извършено от органите на реда. Миятович призова украинските власти да прекратят насилието срещу журналистите и да проведат незабавно разследване на тези инциденти.

От неделя по централните улици на Киев продължават да се намират десетки хиляди хора, които протестират срещу решението на украинското правителство да не подписва споразумението за асоцииране с ЕС и срещу разпръсването на демонстрантите на площад „Независимост”.

Украинското представителство на „Трансперънси Интернешънъл” изрази дълбоко възмущение от предизвикателния начин, по който полицията в Украйна разпръсна проевропейските протести в нощта срещу събота, 30 ноември 2013 г. Това се посочва в изявление на правозащитната организация.

"Това бе направено от името на украинските власти, които вече по традиция заемат последните места в рейтингите на „Трансперънси Интернешънъл”. Следствие на това е фактът, че Украйна е една от най-корумпираните страни не само в Европа, но и в цял свят.

Ние не само сме дълбоко възмутени, не само, че не можем да приемем това положение на нещата,

но и смятаме, че са невъзможни контактите и взаимодействието с властите, които са извънредно корумпирани, непоследователни и авторитарни в своите действия”, се отбелязва в съобщението на организацията.

Президентът на Украйна Виктор Янукович обеща пред ръководителя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу да разследва използването на сила от полицията при разпръсването на проевропейския митинг в Киев и да информира обществеността за резултатите от това разследване. Това се посочва в съобщение на ЕК след проведения телефонен разговор между Янукович и Барозу.

„Президентът Янукович потвърди намерението да се разследва прилагането на сила от украинската полиция и обществеността да бъде информирана за резултатите”, съобщава електронната страница на Европейската комисия.

Украинският министър на външните работи Леонид Кожара в телефонен разговор с полския си колега Радослав Сикорски го увери, че украинското ръководство не планира да въвежда извънредно положение в страната във връзка с последните събития в Киев. Това съобщи Сикорски пред журналисти във Варшава.

„Министърът потвърди, че украинското правителство няма планове за въвеждане на извънредно положение”, посочи Сикорски и допълни, че Кожара по време на днешния им продължителен телефонен разговор е посочил, че украинските власти планират да продължат работата върху евроинтеграцията на Украйна.

„Доволен съм, че Украйна не задрасква контактите с ЕС”, отбеляза той.

Шведският външен министър Карл Билд днес е привикал посланика на Украйна, за да изрази дълбокото си безпокойство във връзка с репресиите срещу демонстрациите в страната.

В социалната мрежа министърът посочи, че пред посланика ведомството е изразило загрижеността си от използването на прекомерна сила срещу мирните демонстранти.

По-рано Билд отправи остри критики към украинските власти заради приложената сила срещу демонстрантите, които искат евроинтеграцията на страната да продължи.

Франция изразява загриженост във връзка със събитията в Киев, заяви говорителят на френското министерство на външните работи Ромен Надал.

„Франция осъжда насилието, в резултат на което има множество ранени сред демонстрантите, полицаите и журналистите. Украйна се подготвя за провеждането на Съвета на външните министри в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и ние призоваваме всички страни да проявят сдържаност”, отбеляза Надал.

Германската канцлерка Ангела Меркел осъди употребата на сила срещу демонстранти в Украйна,

съобщи говорителят й Щефен Зайберт, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Меркел е призовала украинския президент Виктор Янукович да направи всичко възможно в защита на свободното слово и правото
на мирни демонстрации.

"Проевропейските митинги в Украйна са ясно послание. Остава да се надяваме, че президентът Янукович ще разбере това послание", отбеляза говорителят на Меркел.

Германският външен министър Гидо Вестервеле заяви, че многохилядните демонстрации в Украйна "са впечатляващо свидетелство за подкрепа на ЕС".

"Това показва, че сърцата на хората в Украйна са европейски", отбеляза той.

Заседанието на ОССЕ се планира да се проведе на 5 и 6 декември в Киев, независимо от протестните акции в украинската столица.

Коментари 222
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

222 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ед Шийран

Ед Шийрън стана баща на още едно момиче и е "на седмото небе"

Любопитно Преди 9 минути

Настояваме за проверка и наказания за виновните за потресаващите условия в лечебното заведение

<p>&quot;И България, и РСМ споделяме общи ценности, обща съдба, общи история и общо бъдеще&quot;</p>

Заков: Готови сме да засилим двустранното сътрудничество с РС Македония в областта на отбраната

България Преди 37 минути

Това каза министър Заков в изявления след срещата с министъра на отбраната на РСМ Славянка Петровска

предмети дрехи вещи

Вещи, които складираме у дома, а могат да ни донесат цяло състояние

Любопитно Преди 1 час

Това, което не знаете е, че много от предметите, които прибираме, могат да струват много пари

.

Зорница и Вечерница, Перун, Лада: Митове и легенди за божествата на славяните

Любопитно Преди 1 час

Перун, Лада и Пеперуда – обичаи и легенди, свързани със славянските божества

Петков за газа: Не мисля, че Русия може да си позволи да загуби целия ЕС

Петков за газа: Не мисля, че Русия може да си позволи да загуби целия ЕС

България Преди 1 час

Твърдата ни крачка за руския газ помогна на ЕС да заеме същата позиция, коментира още премиерът

Apple е почти готова с очила за смесена реалност

Apple е почти готова с очила за смесена реалност

Технологии Преди 1 час

Устройството вече е било представено на ръководството

а

Изкуство и отвъд рамките на телевизора

Технологии Преди 1 час

Технологиите дават повече възможности и на самите творци

<p>Тази бременност ще остане в историята (СНИМКИ)</p>

Тази бременност ще остане в историята: Най-смелите тоалети на Риана

Любопитно Преди 1 час

Седмица след седмица, Риана се появяваше с корем на показ и това стана повод за много доброжелателни и не толкова приветстващи коментари

Десислава Атанасова

ГЕРБ-СДС: Кой ще плати сметката за поставените метални решетки пред парламента

България Преди 1 час

"Защо го направихте, г-н председател, и кой ще плати сметката?", попита Атанасова. "Да не би пък "Промяната" да има някакъв фетиш към решетките?", добави тя

Калина Константинова

Константинова: Сто процента от потърсените пенсии са изплатени

България Преди 2 часа

Парламентът възложи на Сметната палата да извърши одит на „Български пощи“ за периода от 1 януари 2019 г. до 30 април 2022 г.

.

Истинско кралско събитие: Уилям и Кейт на премиерата на "Топ Гън: Маверик"

Свят Преди 2 часа

Кейт носеше черна рокля на Roland Mouret с дължина до пода и бяло деколте

Откриха тяло на новородено бебе в найлонов плик в София

Откриха тяло на новородено бебе в найлонов плик в София

България Преди 2 часа

То е намерено в столичния квартал "Овча купел"

съд прокуратура

Шестима души са обвинени в пране на пари след акция на ГДБОП и ДАНС в Сливен

България Преди 2 часа

Трима от тях са задържани за 72 часа, а други са с мярка подписка

стрес работа

Изследователи потвърдиха какво намалява стреса при жените

Любопитно Преди 3 часа

От предишни изследвания е известно, че дори държането на ръка може да намали стреса

Архивна снимка от 2017 г. на 20-годишната телевизионна водеща Басира Джоя от телевизия "Зан" в Кабул, по време на запис на предаване

Талибаните в Афганистан наредиха на жените телевизионни водещи да си покриват лицето

Теми в развитие Преди 3 часа

В изявление заповедта е наречена "окончателна и неподлежаща на обсъждане"

празник имен ден

Днес почитаме двама светци, кой има имен ден

Любопитно Преди 4 часа

Днес Църквата почита св. мчк Талалей и св. Лидия Филипянка