2

Главният прокурор на Русия Юрий Чайка е работил в полза на установения в САЩ изследователски център "Стратфор" (Stratfor.com), който е специализиран в областта на глобалната сигурност и често е определян като "ЦРУ в сянка".

Това ставало ясно от вътрешна кореспонденция на института от периода юли 2009 г. - декември 2011 г., публикувана от "Уикилийкс". (Вж. кореспонденцията)

Преди ден организацията на Джулиан Асандж обяви, че ще публикува над 5 млн. имейла на "Стратфор". Те се разпространяват и от списание "Руски репортер", което е партньор на "Уикилийкс" (Вж. имейлите в списанието).

Твърди се, че Чайка е бил информатор на "Стратфор", при това

се е ползвал с най-високата степен на доверие в разузнавателната компания.

В частност главният прокурор е предавал на аналитиците от института информация за "клановите войни в Кремъл", при които били отстранявани политици от втория ешелон на властта, а не тези, които заемат ръководни позиции.

В публикуваните документи се разкриват и подробности за конфликта между Следствения комитет и Главната прокуратура.

Според документите освен това Чайка е коментирал методите на премиера Путин за налагане на стабилността на режима му.

Сред информаторите на "Стратфор" имало

и други руски високопоставени чиновници,

твърди сп. "Руски репортер", но не разкрива техните имена.

Главната прокуратура определи обвиненията по адрес на Чайка като провокация, зад която може да стоят руски престъпни групировки или неправителствени организации, финансирани от чужбина.

От своя страна източник в руските органи на реда не изключи, че във връзка с тези публикации може да бъде извършена проверка.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@