11

Пентагонът прикани медиите да не публикуват секретните военни документи за войната в Ирак, които се готви да качи сайтът Уикилийкс, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

През юли Уикилийкс се сдоби и публикува около 70 000 секретни военни документа за войната в Афганистан.

Очаква се скоро на него да бъдат качени около между 400 и 500 хил. секретни файла за войната в Ирак.

Главният редактор на Уикилийкс Джулиан Асандж вчера отрече, че предстои ново изтичане на секретна информация.

В Туитър Асандж каза, че невярна информация за неговия сайт има само в един единствен "таблоиден блог".

Министерството на отбраната обаче заяви, че група от 120 експерти работят усилено, за да установят каква секретна информация може да изтече.

Говорителят на Пентагона полковник Дейвид Лъпан каза, че военните отправят настоятелен призив към Уикилийкс да върне откраднатите документи на американското правителство и да не ги публикува.

Той отправи призив и към медиите да не ги използват.

"Новинарските организации не бива да улесняват изтичането на класифицирани документи от сайта със съмнителна слава Уикилийкс", каза говорителят, цитиран от Ройтерс.

Същевременно шведските имиграционни власти отхвърлиха искането на основателя на сайта Джулиан Асандж да живее в страната.

Решихме да не му издаваме разрешение за пребиваване, каза пред Франс прес Гунила Уикстрьом от шведската Национална служба по миграцията, натоварена с молбата на Асандж, който е австралийски гражданин.

Той не отговаря на условията за такова разрешение, добави служителката, но отказа да обяви повече от мотивите за отказа поради изискванията за поверителност.

Асандж поиска през август разрешение за пребиваване в Швеция, където Уикилийкс използва сървъри и работи под закрилата на благоприятни закони за печата и за защита на източниците.

Няколко дни след като поиска разрешение да заживее в Швеция, Асандж бе обвинен в сексуално посегателство над две млади жени. Той не бе арестуван, но следствието продължава, посочва АФП. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@