Взаимни обвинения за ЧЕЗ, службите работят по продажбата от 2010 г.
Източник: БГНЕС
52

В заимни обвинения между депутати, остри реплики и напускане от страна на БСП съпътстваха днешното съвместно заседание за сделката за ЧЕЗ на парламентарните комисии по енергетика и за контрол над службите. Заседането продължава повече от 4 часа и бе излъчвано онлайн на сайта на парламента. В момента комисиите продължават със закрито заседание, на което се разглежда секретна информация по сделката.

Първа пред комисиите говори Гинка Върбакова, а думите й: "Политици от една партия попитаха как може Гинка от Пазарджик да си купи ЧЕЗ. Бих върнала въпроса - как може млада дама от село Крушовица на 28 г. да си купи Техноимпекс", предизвикаха реакцията на Румен Гечев от левицата.

Не ми е известно съпругът ми да познава премиера Бойко Борисов и да се е срещал с него, така Върбакова отговори на въпрос на депутата от БСП Елена Йончева. Не съм искала и не искам да познавам политици. Затова не ме познавате и затова никой не е знаел за мен до този момент, каза още Гинка Върбакова.

Гинка Върбакова: Съгласни сме да включим държавата в сделката за ЧЕЗ

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО

Какво стана ясно от изслушванията от комисиите:

Българската банка за развитие /ББР/ не е кредитирала или издавала банкова гаранция по сделката за ЧЕЗ,

заяви председателят на УС и главен изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев .Нито един лев от ББР не е ангажиран с тази сделка, посочи Мавродиев.

Потресаваща е тази манипулация, която се извършва от борда на ЧЕЗ, с която те манипулират и чешкия премиер, заяви той.

„Относно изказването на говорителя на ЧЕЗ - това изказване не отговаря на истината. Не сме издавали никакви писма и кореспонденции с ЧЕЗ. Няма внесено искане за финансиране от нас от страна на „Инерком“, посочи Мавродиев.

Нито веднъж премиерът или министърът на икономиката не са влияли по ежедневната дейност на банката по нито една сделка, подчерта той и призова да се прекратят спекулациите по казуса. Репутацията на ББР трябва да бъде пазена, това не е партийна банка, ББР спазва всички най-добри практики в банковия сектор, декларира той.

Мавродиев обаче отговори утвърдително на въпрос на депут дали има кореспонденция между "Инерком България" и ББР. Подобна неангажираща кореспонденция е стандартна банкова процедура, каза Мавродиев.

Все още няма сделка и КЕВР не може да разглежда "Инерком България" като лицензиант,

заяви председателят на регулатора Иван Иванов. КЕВР ще осъществи изцяло контрол върху лицензионната дейност на ЧЕЗ след смяната на собственика, допълни той.

Правомощията на Комисията за финансов надзор започват от момента, в който е сключена сделката с ясно дефиниран нов собственик,

заяви зам.-председателят на комисията Бойко Атанасов. Нямаме законови правомощия да извършваме предварителен надзор, въпреки това следим случая, допълни той.

Националната агенция за приходите извършва проверки на "Инерком България"

и на свързаните с фирмата физически и юридически лица, заяви Галя Димитрова от агенцията. Тя уточни, че тези проверки са по отношение на данъци и осигурителни вноски. Приходите, разходите и данъците се декларират с данъчните декларации, чийто срок за подаване е края на март, обясни Димитрова. Тя допълни, че проверките продължават, но не може на открито заседание да разкрива данъчна информация.

От 2010 г. службите за сигурност са следили процеса около продажбата на ЧЕЗ

Най-отдавна с казуса се занимава Държавната агенция по разузнаване (ДАР). Председателят на ДАР Драгомир Димитров каза, че информация за намерението на ЧЕЗ за продажба на активите й у нас има още от 2010 г. Според данните чешката група е била притеснена от намеренията на българската държава да преразгледа отношенията си с ЕРП-тата. В този период най-сериозни преговори за продажба са водени с "Енерго Про", която обаче не е проявила интерес.

Димитров каза още, че в началото на 2012 г. интерес за придобиване на ЧЕЗ е имало от руски холдинг и американска компания. По думите му в най-напреднала фаза са били преговорите с руски холдинг, контролиран от руската държава и "Газпром", но холдингът се е отказал по икономически причини.

Председателят на ДАР изнесе и информация, че ЧЕЗ е струвала 240 млн.евро, като чешките представители на фирмата са имали готовност да направят отстъпка в цената до 200 млн.евро. Според данни от проучване на финансова институция, поръчано от участник в търга за сделката, активите на ЧЕЗ у нас се оценяват на 225 млн.евро.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев коментира, че дружеството не е част от стратегическите обекти в България. Георгиев каза, че през 2014 г. в агенцията са били получени данни за намерение на ЧЕЗ за продажбата на активите у нас, които са били свързани с протести от февруари 2013 г., както и заради открита процедура на КЕВР за отнемане на лицензи на дружества, снабдяващи с електрическа енергия.

По думите на Георгиев чрез разузнавателни способи и издирвателни дейности през 2014 г. са постъпили данни, че ЧЕЗ започва действия за определяне на активите си у нас, които могат да бъдат продадени. През 2015 г. е била получена информация, че ЧЕЗ предвижда поетапно преустановяване на дейностите си в България, но като запази мажоритарния си дял в снабдителното предприятие "ЧЕЗ Електро България", основен източник на приходите на ЧЕЗ. През този период евентуални купувачи на активите у нас са били руско дружество и българо-австрийска компания. Водени са били и преговори с турски инвеститор.

През 2016 г. ЧЕЗ отправя предложение до 6 чуждестранни фирми за продажба на дружеството в България. След това през 2017 г. ЧЕЗ провежда разговори с представители на"Инерком" и ТЕЦ "Бобов дол" във връзка със сделката за продажба.

По данни на ДАНС ТЕЦ "Бобов дол" са подали оферта от 302 млн.евро, като след това тя е завишена до 360 млн.евро, а "Инерком" подава оферта за 290 млн.евро, като след това тя е завишена на над 300 млн.евро. По данни от разузнаването най-голям интерес за купуване на българските активи е имало от "Енерго Про".

Георгиев изнесе и данни, че е имало водени

прокурорски преписки от 2010 г., 2014 г., 2015 г. и 2016 г. във връзка със семейство Върбакови

Георгиев допълни, че четири от преписките са прекратени, а по две от тях работата продължава и няма повдигнати обвинения.

Нинова за ЧЕЗ: Борисов носи лична отговорност

ДПС за ЧЕЗ: Нямаме информация

Каракачанов: Държавата не може да атакува сделката за ЧЕЗ

Политическите реакции:

"Борисов сам е излъгал българския народ.

Той твърдеше, че правителството няма нищо общо, нищо не знае и едва сега научава за това, което се е случило", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на изслушването. „Току що шефовете на ДАНС, разузнаване информираха, че имат пълната информация от 2010 до днес и беше споменато, че информацията е предадена на компетентните институции. Сред тези институции е МС“, аргументира се тя.

Нинова коментира още, че не са започнали и проверки по тази сделка и институциите не им дават такива правомощия. "Те не могат да започнат такива проверки, тъй като законово не могат все още. Това е втора лъжа на Борисов", изтъкна лидерът на БСП.

Службите са информирали навреме какво се случва, сега институциите, които трябва да проверяват сделката са с вързани ръце, защото нямат такива правомощия, каза тя. Държавата и 3 млн. български граждани трябва да стоим и да чакаме на благоволението на Гинка Върбакова да се подаде ли на шантажа да прехвърли акциите или да не се, заяви още Корнелия Нинова.

Тя се обърна и към Стоян Мавродиев с думите: „Как може да говорите такива нелепости в НС. Казвате, че сте дошли тук само от уважение към НС и не би трябвало да сте тук. Вие чели ли сте Закона за ББР?“, запита Нинова. „Там пише, че банката съобразява дейността с политиката на правителството на България. Затова сте тук, защото сте единствената държавна банка, която изпълнява политиката на правителството и не е вярно, че не сте длъжни да информирате принципала си, ако изпълнявате закона“, посочи лидерът на БСП.

„Ако твърдите, че нямате нищо общо със сделката, то единият от двамата лъжат. Говорителят на ЧЕЗ казва, че ББР гарантира интерес на „Инерком“ за рефинансиране. Правителството е знаело, нещо повече, държавата се е ангажирала по тази сделка чрез ББР”, заяви Нинова.

Дали днес опозицията не обслужва някой от кандидатите, които тогава са участвали в това съревнование за ЧЕЗ,

запита председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Това, което чухме от политиците е както винаги да изместим темата - една чисто търговска сделка я превърнахме в политически проблем. Никой днес не си даде отговор защо водим този дебат“, каза Цветанов.

„Нямаше да го водим, ако 2002-2004 г., когато са се водили разговори и са се взимали решения, в които БСП са участвали и не са се противопоставили. През 2004 г. при извършването на приватизацията се приватизираха 67%. При оставането на тези 33% някой може ли да каже каква е защитата на държавата - умишлено бездействие или умисъл да загубим националния си интерес“, попита Цветанов.

Той зададе и въпроса защо БСП не са защитили интереса, когато са имали възможност. Искате да превърнете една сделка, която се случва в Чехия, в политически проблем, добави Цветанов.

От своя страна Корнелия Нинова призова Цветанов да каже поименно кого защитава БСП. „Тези обвинения, които ръсите постоянно, отново ще ви заведат в Страсбург. Искаме да кажете и кои са гадовете, които искат да свалят правителството. Когато се произнасят присъди в парламента, няма да останем повече", каза още Нинова, след което тя и други членове на комисиите от БСП напуснаха заседанието.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 52
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

52 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 18 минути

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 1 час

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 3 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 4 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 4 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 5 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 5 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 5 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 5 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 5 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 5 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 6 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 6 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 6 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 7 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 7 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата