Украйна: Русия да се въздържа от изявления, които пречат
Новият украински премиер Арсений Яценюк и Владимир Кличко (д), лидерът на партия УДАР   
Източник: ЕПА/БГНЕС
168

У краинското министерството на външните работи призовава Русия "обективно да оценява ситуацията в републиката и да се въздържа от изявления, които пречат на процеса на политическа и икономическа стабилизация на страната". 

"В Украйна придават важно значение на споразумението за уреждане на кризата, подписано на 21 февруари 2014 г. от действащия тогава президент на Украйна (Виктор) Янукович и лидерите на опозицията, с участието на официални представители на Германия, Полша и Франция. 

Във връзка с това изразяваме разочарование,

че представител на Руската федерация, който също участва в преговорите и подготовката на този документ, отказа да потвърди настоящото споразумение", се казва в декларацията. 

Външното министерство на Украйна не изключва, че "именно този фактор стана една от причините за отказа на бившия президент на Украйна да изпълни постигнатата договореност, целяща стабилизиране на вътрешния живот в държавата". 

В документа се напомня, че

"поради фактическото самоотстраняване в особено отговорен за държавата период

от изпълнение на своите пълномощия, Виктор Янукович беше отстранен от власт от конституционното мнозинство на народните депутати на Украйна". 

Министерството подчертава, че прави тази декларация в отговор на изявлението на руското външно министерство, което предупреди Запада да не променя едностранно съгласуваните действия по отношение на Украйна. 

В своя декларация по-рано от деня руското МВнР заяви: "Опитите всеки път едностранно да се променят съгласувани вече действия, нежеланието да се разглежда реалната ситуация в цялата ѝ пълнота не водят към нищо добро (...) 

Когато НАТО започва да разглежда положението в Украйна, това изпраща неверен сигнал. А генералният секретар на НАТО дори сметна за уместно да заяви, че "членството на Украйна в НАТО не е най-неотложен приоритет на украинското ръководство". Т.е., членството остава сред неспешните, но все пак приоритетни задачи? Пак се опитват да решават вместо украинския народ", подчертава руското външно министерство. 

"Настойчиво съветваме всички да се откажат от провокационни декларации и да уважават неблоковия статут на Украйна,

потвърден в нейния закон "За основите на вътрешната и външната политика", се казва в руската декларация. 

Русия заявява още, че е готова на честно взаимодействие със Запада за Украйна, основано на способността да се изпълняват постигнатите договорености, които трябва да са съобразени с интересите на целия украински народ, както и на всички партньори на Украйна. 

Москва смята също така, че важна крачка по този пъти би било изпълнението на задълженията по споразумението от 21 февруари между сваления вече президент Виктор Янукович и неговите политически противници, което предвиждаше да се създаде правителство на националното единство. 

Това споразумение обаче "потъна в забрава", подчерта говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич. Вместо това бе създадено "правителство на победителите", което включва и крайни националисти и далече не представлява цялата страна, добави той. 

Русия призова също да се прекрати намесата в работите на църквата в Украйна и оскверняването на православни храмове, както и на мемориали в чест на героите от Великата Отечествена война, освободили Украйна от фашизма. 

Външнополитическото ведомство изрази сериозна загриженост и от

отмяната на закона за държавната езикова политика,

което се квалифицира като нарушение на международните задължения на Украйна и като ограничение на правата на малцинствата и на свободата на медиите. 

Временно изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов вчера нареди да се създаде работна група за подготовка на нов закон "За езика".

"Законопроектът трябва да бъде разработен спешно, като се отчитат спекулациите, които възникват около този въпрос", заяви Турчинов. 

Той уточни, че е възложил на специална комисия да създаде, съвместно с езиковеди, филолози и специалисти по социални въпроси, работна група за подготовка на съответния закон. По думите му, новият текст ще бъде напълно балансиран и в него ще бъдат отчетени интересите на Източна и Западна Украйна, на всички етнически групи и национални малцинства. 

На 23 февруари Върховната рада отмени закона за държавната езикова политика, влязъл в сила през август 2012 г. Той предоставяше на руския език

статут на регионален език в районите, където е майчин за не по-малко от 10% от населението. 

По данни на предишното правителство на Украйна руският език бе с регионален статут в 13 от 27-те области в страната. Неотдавна Европейският парламент поиска от украинските власти да защитават възможността за използване на руския език от населението. Евродепутатите призоваха Върховната рада да уважава правата на малцинствата и да осигури "използването на руския и други езици на малцинствата". 

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън поздрави украинския премиер Арсений Яценюк за съставянето на ново правителство в Украйна, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС, като се позовават на пресслужбата на Белия дом. 

В телефонен разговор Байдън уверил Яценюк, че

"Съединените щати ще окажат пълна подкрепа на Украйна,

която предприема необходимите реформи, за да възстанови икономиката, да осигури (национално) помирение, да изпълни международните си задължения и да установи открити и конструктивни отношения със своите съседи". 

Русия обеща да уважава териториалната цялост на Украйна, заяви пък държавният секретар на САЩ Джон Кери. 

На съвместна пресконференция във Вашингтон с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер Кери уточни, че е получил това уверение по време на телефонния си разговор с руския външен министър Сергей Лавров вчера сутринта. 

По думите на Кери Лавров заявил, че започналите руски военни маневри до границата с Украйна били предварително планирани и не били свързани със събитията в страната. 

"Ние смятаме, че сега всички трябва да направят крачка назад и да избягват всякакви провокации", посочи американският държавен секретар, който в сряда предупреди Москва, че евентуална военна интервенция в бившата съветска република би била "сериозна грешка". 

Европейският съюз ще обсъди възможността за оказване на

финансова помощ на Украйна в размер до 1 млрд. долара,

заяви Щайнмайер на пресконференцията след срещата си с Кери. 

Щайнмайер изтъкна, че сега е важно правилно да се оцени потребността на Украйна от международна помощ и приветства решението на Международния валутен фонд да изпрати експертна мисия в Киев. 

Германският първи дипломат изрази надежда, че международната общност ще е готова да окаже необходимото съдействие на новото правителство на Украйна, сформирано от националния парламент. 

"Изтокът и Западът не трябва да спорят относно бъдещето на Украйна", заяви Щайнмайер.

Руският президент Владимир Путин също възложи на правителството да продължи контактите с украинските партньори

по развитието на търговско-икономическите връзки, както и да проведе консултации с чуждестранни партньори, включително МВФ, за оказване на финансова помощ на Киев. 

Това обяви прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков, цитиран от ИТАР-ТАСС и Асошиейтед прес. 

Путин поръчал също на руското правителство да разгледа въпроса за оказване на хуманитарна помощ на Крим. АП отбелязва, че това е първата реакция на Путин на кризата в Украйна. 

Същевременно ситуацията на полуострова остава далеч от спокойна

Група въоръжени мъже във военни униформи и руски знамена

превзеха тази нощ летището на кримската столица Симферопол, но по-късно се изтеглиха,

съобщи агенция Интерфакс. Според очевидци около 50 въоръжени мъже пристигнали на летището с три камиона "КамАЗ" без номера и опознавателни знаци. Отначало те отцепили терминала на вътрешните полети, след което се придвижили навътре в летището. 

Официален представител на летището по-късно съобщи, че мъжете са напуснали летището. 

"Те мислели, че тук се е стоварил украински десант, но когато огледаха и се убедиха, че няма нищо такова, се извиниха и си тръгнаха", заяви източникът. 

Той добави, че летището работи нормално, всички полети се извършват по разписание. 

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) вчера изрази

силно безпокойство във връзка с обстановката в Крим,

предаде Франс прес. "Призовавам всички страни в конфликта да проявят отговорност и предпазливост в тази несигурна ситуация", заяви действащият председател на организацията, швейцарският външен министър Дидие Буркхалтер. 

Той призова също страните "да вземат всички необходими мерки за избягване на нова ескалация и да се въздържат от всякакво насилие".

Коментари 168
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

168 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 14 минути

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 33 минути

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 1 час

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 2 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 2 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 2 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

България Преди 2 часа

Право на допълнителните средства имат около 534 хиляди българи

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 3 часа

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 3 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 3 часа

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 3 часа

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Свят Преди 3 часа

Близостта на Швеция до Русия кара най-новия член на алианса да се замисли дали неговата инфраструктура може да понесе атака от страна на Москва

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Любопитно Преди 3 часа

Как да се справим със стреса четете в следващите редове

<p>Слънцето ще се покаже в петък, ще вали ли през уикенда</p>

Облачността се разкъсва в петък, какво ще е времето през почивните дни

България Преди 3 часа

Минималните температури ще са между 3° и 8°

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 10 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки