Украйна поиска спешни консултации с Русия за Крим
Предложеният за премиер на Украйна Арсений Яценюк   
Източник: БГНЕС
149

Р уският шарже д'афер в Украйна Андрей Воробьов бе извикан в украинското министерство на външните работи, където му бе връчена нота за неотложно провеждане на двустранни консултации, съобщи дипломатическото ведомство в Киев.

Искането е във връзка със ситуацията в Крим, където проруски въоръжени групи завзеха парламента в Симферопол.

Същевременно руският дипломат получи нота с молба военните подразделения от руския Черноморски флот, временно базирани в украинското пристанище Севастопол, да се въздържат от придвижване извън месторазположението си, посочи украинското външно министерство.

"Като държава гарант според Будапещенския меморандум от 5 декември 1994 г. Руската федерация е поела ангажимента да зачита независимостта, суверенитета и съществуващите граници на Украйна", отбеляза външното министерство в Киев.

Украйна ще разглежда всякакво придвижване на руските военни сили в Крим извън базата на Черноморския флот на Русия в Севастопол като акт на агресия

"Обръщам се към ръководството на Черноморския флот на Руската федерация със следното искане - всички военни трябва да останат в границите на териториите, които са определени със споразумението. Всякакво придвижване извън границите на тези територии ще се смята за агресия", заяви изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов.

Той съобщи също, че е разпоредил да се вземат мерки за защита на гражданите в Крим, както и за освобождаване на завзетите снощи административни сгради, в това число и на парламента.

Русия ще защитава правата на своите сънародници по "силен и безкомпромисен начин и ще реагира, когато те са нарушени",

заяви руското външно министерство. Дипломатическото ведомство публикува предупреждението в своя профил в социалната мрежа "Туитър". Според Москва в Украйна се извършват мащабни нарушения на човешките права, които са причина за безпокойство.

Руски изтребители от Западния военен окръг носят бойно дежурство, охранявайки в засилен режим въздушното пространство в разпоредената вчера проверка на бойната готовност на войските,

 съобщи министерството на отбраната в Москва, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Изтребителите постоянно патрулират въздушното пространство в граничните райони.

Летците тренират дозареждане с гориво във въздуха от самолети цистерни Ил-78. Бомбардировачи от Западния военен окръг изпълняват на авиационни полигони учебно-бойни задачи с цел поразяване на условен противник, а подразделения от радиотехническите войски увеличават радиолокационното поле.

В проверката на бойната готовност на войските в Западния и Централния военен окръг на Русия участват близо 150 хиляди военнослужещи от различни видове въоръжени сили и родове войски, около 90 самолета, над 120 хеликоптера, 880 танка, повече от 1200 единици военна техника и близо 80 кораба, посочва министерството.

В същото време

Русия увери, че спазва споразуменията, подписани с Украйна за руския Черноморски флот,

предаде АФП.

„Във връзка с твърденията, че руската страна нарушава основните споразумения относно Черноморския флот, заявяваме, че в настоящата сложна обстановка, Черноморският флот на Руската Федерация ще се придържа строго към съответните споразумения“, се посочва в изявление на руското министерство на външните работи, цитирано от ИТАР-ТАСС. В него се пояснява, че преместването на отделни единици бронетехника на Черноморския флот се осъществява в пълно съответствие с основните споразумения и не нуждае от никакво предварително съгласуване.

Андерс Фог Расмусен призова Русия да не засилва напрежението във връзка с Крим

Генералният секретар на НАТО изрази тревога от събитията в украинската автономна република Крим и призова Русия да не предприема нищо, което би засилило напрежението или би създало недоразумения, предаде Ройтерс. Расмусен изразява тази позиция в "Туитър", добавя Ройтерс.

На пресконференция, след края на двудневното заседание на министрите на отбраната на алианса в Брюксел и след приключването на днешното заседание на комисията НАТО-Украйна, Расмусен поясни, че Украйна не е поискала някаква особена подкрепа от НАТО.

В отговор на въпрос Расмусен поясни, че Русия е съобщила на НАТО за предприетите военни маневри от последните часове, като е уточнила, че те нямат нищо общо със събитията в Украйна. Попитан дали вярва на тези изявления на руската страна, Расмусен посочи, че няма никаква информация, която да опровергава заявеното. Очевидно маневрите не улесняват нещата, едва ли е съвпадение времето на тяхното предприемане на и събитията, които са в ход в Украйна, коментира той.

Нямаме данни, че Русия възнамерява да предприеме военна намеса в Украйна,

отбеляза Расмусен в отговор на въпрос. Необходими са ни стъпки за охлаждане на ситуацията, отговорността е на всички, свързани със събитията, добави той. По неговите думи нищо не показва, че украинската войска е свързана или възнамерява да се намеси в политическата криза. Украинският зам.-министър на отбраната току-що ни увери, че основният принцип на армията е неутралитетът. Имаме необходимост от политическо решение и всеобхватен политически процес, добави генералният секретар.

Само украинците могат да определят бъдещето на своята страна. НАТО уважава избора им и стои до тях, заяви генералният секретар. Необходимо е всички заинтересовани страни да работят за стабилността, допълни той. Имаме чудесно практическо сътрудничество с Украйна в областта на отбраната. Препотвърдихме днес взаимната си готовност да продължим двустранните си отношения, посочи Расмусен.

Според министъра на отбраната на САЩ – Чък Хейгъл,

Русия трябва да е откровена за военните учения по границата с Украйна и да не предприема никакви стъпки, които може да се интерпретират неправилно

или "да предизвикат погрешна оценка в това деликатно време".

Подобно изказване на прави и Джей Карни, говорителят на президента на САЩ Барак Обама.

"Следя внимателно руските военни учения по границата с Украйна", каза той на пресконференция на НАТО.

Министрите на отбраната на САЩ и Русия ще обсъдят ситуацията около "руските учения в близост до украинската граница", заяви Хейгъл, цитиран от ИТАР-ТАСС. По думите му той възнамерява да разговаря с руския си колега Сергей Шойгу в следващите дни.

Същевременно полският премиер Доналд Туск призова за солидарност и за натиск на международната общност в подкрепа на териториалната цялост на Украйна, предаде АФП. „Позицията на международната общност относно целостта на Украйна е основен тест за доверието във всяка една страна, която участва в тези исторически събития. Отношението на Русия по ключовия въпрос за украинската териториална цялост ще бъде тест за истинските ѝ намерения“, каза Туск.

Британското министерство на външните работи изрази силно безпокойство от обстановката в Крим и подчерта, че руските военни маневри не помагат в момент, в който всички страни трябва да действат, за да намалят напрежението, предаде Франс прес. „Запознахме се със съобщението на руския министър на отбраната за провеждането на военни учения в западния и централния район на Русия. Не гледаме на това като на полезно действие в момент, в който всички страни, било то в национален или международен план, трябва да положат усилия за намаляване на напрежението“, се акцентира в изявлението на Форин офис.

Русия трябва да удържи на думата си и да зачита териториалната цялост и суверенитета на Украйна, заяви и британският премиер Дейвид Камерън, цитиран от Франс прес и ДПА. „Русия пое този ангажимент и е важно тя да удържи на думата си. Светът ще наблюдава“, предупреди Камерън, цитиран от ДПА.

Британският премиер направи това изявление на съвместна пресконференция с гостуващия му канцлер на Германия Ангела Меркел.

Тя подкрепи Камерън, като заяви, че териториалната цялост на Украйна е от главно значение. „Констатирах, че Русия споделя нашата гледна точка по въпроса, тоест, че териториалният интегритет на Украйна трябва да бъде запазен“, каза Меркел, цитирана от Франс прес. Тя добави, че голямото съотношение на руснаци в Украйна трябва да бъде отразено в работата на правителството, съставено в сряда. „Това е от огромно значение за доброто на Украйна“, каза Меркел.

Коментари 149
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

149 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Лесна услуга" 2 събра отново Анна Кендрик и Блейк Лайвли

"Лесна услуга" 2 събра отново Анна Кендрик и Блейк Лайвли

Любопитно Преди 8 минути

Предстои продължение на хитовия мистериозен комедиен филм от 2018 г., в който ще се включи и Микеле Мороне

Работник загина, докато разтоварваше микробус

Работник загина, докато разтоварваше микробус

България Преди 10 минути

При повдигане товарът от 1 тон се наклонил

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 46 минути

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 52 минути

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 1 час

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 1 час

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 1 час

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 2 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 2 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 2 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 2 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 2 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 2 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 3 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 3 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той