Русия: Среща на Джон Кери с украинската опозиция ще е цирк
Джон Кери   
Източник: ЕПА/БГНЕС
13

В събота в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността държавният секретар на САЩ – Джон Кери, ще се срещне за първи път с основните украински опозиционни водачи. Това съобщи снощи високопоставена служителка от Държавния департамент, точно преди Кери да замине на тридневно посещение в Германия, предаде АФП.

Сред предполагаемите събеседници на държавния секретар агенцията посочва Арсений Яценюк от ръководството на партия "Баткившчина", бившия шампион по бокс Виталий Кличко и украинската поп звезда Руслана, която окуражаваше през последните седмици демонстрантите в Киев със свои изпълнения.

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин обаче оприличи предстоящия разговор на

"цирк".

"А защо не поканиха и нациста Тягнибок?" – запита той в "Туитър", визирайки опозиционера Олег Тягнибок, лидер на националистическата партия "Свобода". "Трябваше да поканят на преговорите и Верка Сердючка – иронизира Рогозин, споменавайки псевдонима на известен украински певец травестит. – Белият дом би трябвало да чуе мнението му и да го вземе под внимание."

Русия неведнъж е заявявала, че всяка намеса във вътрешните работи на Украйна е неприемлива, напомня АФП.

Същевременно САЩ отбелязват с предпазлив оптимизъм, че диалогът между правителството и опозицията в Украйна започва да дава плодове. "Въпросът е да разберем дали те може да стигнат по-далеч и да формират правителство на националното единство. Те пристигат в Мюнхен в разгара на преговорите", уточняват от Държавния департамент. По време на многобройните си двустранни срещи в Мюнхен Кери "ще обсъди начина да подпомогнем процеса, който се надяваме да означава връщане към демокрацията".

Критичните преговори между борещото се с протести украинско правителство и опозицията обаче

изпаднаха в тежко положение,

след като президентът Виктор Янукович излезе в отпуск по болест, коментира в. "Ню Йорк таймс". Естеството на болестта на Янукович и моментът на появата ѝ веднага повдигнаха въпроси за истинския мотив на президента да се оттегли от политическата битка тъкмо когато преговорите с опозицията, изглежда, набираха сила, отбелязва американското издание. Някои опозиционни фигури изказаха мрачно предположение, че

президентът се измъква от сцената, подготвяйки се да обяви извънредно положение –

крайна мярка, за която протестиращи предупреждават, че ако бъде въведена, може да разпали истинска гражданска война.

Други не бяха толкова разтревожени, смятайки, че властите явно възприемат политика на протакане с надеждата, че ентусиазмът на демонстрантите ще стихне, посочва вестникът.

Янукович излезе в отпуск по болест, преди да може да подпише законопроект, отменящ приетите по-рано този месец строги ограничения върху свободата на словото и събиранията. Законопроектът, приет тази седмица от парламента, е значителна отстъпка към опозицията, но няма кой знае каква стойност, ако президентът не го подпише, изтъква "Ню Йорк таймс".

Новината за болестта на Янукович беше оповестена малко след като опозицията отхвърли ново законодателство, предвиждащо амнистия за арестувани демонстранти, при условие че те освободят окупираните от тях административни сгради, посочва британският в. "Файненшъл таймс".

След като обяви, че излиза в отпуск по болест, Янукович обвини опозицията, че изостря ситуацията в Украйна, и настоя, че правителството прави всичко възможно за уреждане на кризата, пише британският в. "Гардиън".

Болестта на Янукович е

поредният непредсказуем елемент в и без това доста взривоопасната политическа драма в Украйна.

Неговият предшественик Виктор Юшченко се разболя през 2004 г., след като явно беше отровен с диоксин по време на кандидатпрезидентската надпревара с подкрепяния от Русия Янукович, припомня изданието.

Извънредната сесия на Върховната рада не донесе изход от политическата криза в Украйна, констатира руският в. "РБК дейли". Парламентът отмени новите закони срещу масовите протести и гласува амнистия за протестиращите, но не изпълни ключовото искане на опозицията – да разработи механизми за връщане към конституцията от 2004 г., ограничаваща президентската власт, посочва печатът. Демонстрантите са възмутени от закона за амнистията, приет, без да е раздаден на депутатите и разгледан в ресорната комисия. Сесията бе закрита в нарушение на правилника, заявява пред "РБК дейли" Володимир Куренной от фракцията на опозиционната партия УДАР.

Ситуацията остава нажежена също като преди скорошните разговори между опозицията и президента Виктор Янукович. Не се чува обаче за нови преговори. Протестиращите не се разотиват, а парламентът ще поднови своята работа едва на 4 февруари, добавя Куренной.

Изданията коментират изявлението на Янукович, че

властта е изпълнила всички ангажименти, поети пред опозицията,

и взетия от него отпуск по болест заради остро респираторно заболяване. Според политолога Дмитрий Орлов, Янукович просто прави пауза, обмисляйки дали да подпише закона за амнистия в този вариант. Украинската криза продължава тъкмо заради изчаквателната тактика на президента. Той няма готовност да взема решения, което дразни и протестиращите, и собствената му Партия на регионите, добавя експертът, цитиран в "РБК дейли".

"Никой не е очаквал нещо друго от Янукович. Само съвсем тъпите си мислеха, че властта ще изпълни всичките ни искания, а умните веднага разбраха, че ще почнат да ни лъжат", коментира пред "Комерсант" активист от протестните редици. Всички демонстранти смятат да стоят на Майдана в Киев, докато бъдат обявени предсрочни президентски избори, заявява друг участник в акцията. Хората в Киев допускат, че щом се върне на работа,

държавният глава ще се опита да разиграе силов сценарий и да разпусне Върховната рада.

Към средата на февруари кризата може да се изостри, пише "Независимая газета". Опозицията не гласува за новия закон, предвиждащ амнистия само за протестиращи, които не са обвинени в тежки престъпления, отбелязва вестникът и се пита дали са адекватни всички тези обвинения.

234 антиправителствени протестиращи са арестувани в Украйна, откакто през ноември избухнаха масовите протести срещу властта, отказала да сключи споразумение с ЕС, информира вчера правосъдното министерство. Според закона освобождаването им ще започне едва две седмици след като опозицията се изтегли от окупираните сгради и премахне барикадите в градовете. "Те фактически признаха, че вземат заложници!" – заявил възмутено опозиционерът Олег Тягнибок, цитиран в "Комерсант". Властта ще използва тези 15 дни, за да подготви "реална атака срещу собствения си народ", предупреждава пред всекидневника депутатката Инна Богословска, напуснала в знак на протест групата на управляващата Партия на регионите.

Парламентът не осигури възможност за уреждане на кризата, но фактически обяви

двуседмична пауза в бойните действия,

обобщава украинският аналитик Олексий Лешченко. Според него "ястребите" около Янукович може да подбудят президента да обяви предсрочни избори, а и Русия "няма да възразява кой знае колко. Москва не залага лично на Янукович", допълва експертът.

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 6 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 6 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 11 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 12 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 12 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 12 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 12 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 12 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 13 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 13 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 13 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 14 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 14 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 14 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 14 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 15 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер