ЕС налага санкции на отговорните за насилието в Украйна
Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън   
Източник: ЕПА/БГНЕС
320

Е вропейският съюз въведе срещу Украйна „целеви визови санкции и забрана за доставяне на оръжие“, заяви след извънредна среща на външните министри от ЕС за Украйна върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън.

„В условия на ескалация на насилието Съветът на ЕС прие решение да въведе целеви визови санкции, а също да замрази финансовите активи на отговорните за това насилие. Освен това приехме решение за прекратяване на разрешителните за доставка на военна и полицейска техника“, каза Аштън.

ЕС смята, че трябва да се извърши

независимо разследване

на ситуацията в Украйна и виновните да бъдат наказани, отбеляза европейският първи дипломат. Според Аштън протестите в Украйна имат мирен характер и не бива да бъдат сравнявани с размириците в Босна и Херцеговина в началото на февруари, при които пострадаха над 300 души.

По-рано вечерта италианският министър на външните работи Ема Бонино каза, че

„решението е да действаме много бързо

в следващите часове за визови ограничения и замразяване на авоарите на онези, които са извършили насилието“.

„Отговорността за насилието пада върху украинските власти, но не можем да пренебрегнем наличието на екстремистки групи и внедрени лица. Вземаме на прицел всички, чиито ръце са изцапани с кръв“, подчерта тя. Бонино призова за „критичен диалог“ и с Русия. „Основният приоритет обаче е (Украйна) да не се взриви“, изтъкна тя, цитирана от ДПА.

Бонино допълни, че държавите членки на съюза са се договорили още да предоставят медицинска помощ и визи на ранените и дисидентите.

Санкциите ще бъдат юридически оформени през следващите няколко дни, каза шведският външен министър Карл Билд, предаде Ройтерс.

Външните министри на страните от Европейския съюз призоваха украинските власти още да се въздържат от използване на армията срещу протестиращите и от налагането на извънредно положение в страната, се посочва в изявление на Съвета на ЕС по външни работи.

Преди срещата българският външен министър Кристиан Вигенин каза, че България е готова да подкрепи целенасочени санкции срещу пряко отговорните за насилието. Изявлението му бе направено на фона на слухове, че страната ни е една от колебаещите се каква позиция да заеме.

Според него

основната отговорност за това, което се случва в Украйна, е на управляващите.

Министър Вигенин изрази очакване в днешните заключения на Съвета на ЕС по външни работи да има текст и по отношение на радикалните елементи в украинските протести. Факт е, че има радикални групи, които са извън контрола на основните опозиционни партии и които внасят изключително напрежение в страната. Независимо от това, основната отговорност за случващото се в Украйна е на управляващите и не могат да се търсят оправдания само с радикалните групировки, коментира Вигенин.

В отговор на въпрос той уточни, че се разчита посолствата на държавите от ЕС в Киев да изготвят списъците с предложения за състава на обхванатите от санкциите. Няма днес да работим с конкретни списъци и имена. Ще вземем общо решение, на чиято основа да бъде създадена правната рамка, а имената на хората от списъците ще бъдат уточнени допълнително. Списъкът може да се разширява в бъдеще, поясни министър Вигенин.

САЩ вече наложиха санкции срещу 20 длъжностни лица от Украйна,

които според Вашингтон са виновни за ескалацията на насилието и за нарушения на човешки права. На въпросните лица се забранява да влизат на американска територия и се лишават от възможност да получават американски визи.

Днес Белият дом заяви, че САЩ ще работят с европейските си съюзници, за да бъдат потърсена сметка на отговорните за насилието в Украйна. Белият дом заяви още, че е скандализиран от стрелбата на силите на реда срещу протестиращи и още веднъж призова президента Янукович да изтегли милицията от центъра на Киев, както и за диалог между правителството и протестиращите. Говрителят на президента Барак Обама – Джей Карни, призова украинската армия да не се меси в конфликта, който би могъл да бъде разрешен с политически средства.

Русия обяви, че заплахите за санкции срещу властите в Киев са неуместни и могат допълнително изострят обстановката в Украйна.

Последните събития в Киев и все по-широкото използване от страна на екстремистите на огнестрелно оръжие показват, че става дума за опит за държавен преврат и силово завземане на властта, посочи официалният представител на руското външно министерство Александър Лукашевич. Решително осъждаме действията на радикалните екстремисти, които носят основната отговорност за насилието. Отново настояваме лидерите на площада незабавно да спрат кръвопролитието и да продължат търсенето на мирен изход от кризата без заплахи и ултиматуми. Ситуацията може и трябва да бъде разрешена единствено в рамките на конституционните правомощия на действащата украинска власт, каза руският дипломат.

Френският, германският и полският министър на външните работи посетиха днес Киев, където разговаряха с президента Виктор Янукович. Те предложиха на Янукович

пътна карта за разрешаване на кризата.

Тримата министри трябваше да докладват на останалите си колеги от ЕС на извънредната им среща за резултатите от посещението в Киев, но впоследствие бе съобщено, че ще останат в Киев до петък.

Демонстрант показва патрони, намерени на Площада на независимостта в Киев
Демонстрант показва патрони, намерени на Площада на независимостта в Киев Източник: ЕПА/БГНЕС

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел е призовала в телефонен разговор

Янукович да приеме предложението на ЕС, Берлин и други партньори да помогнат за преговорите

между правителството в Киев и опозицията, предаде Ройтерс. „Играта за време ще подклажда допълнително конфликта и съдържа непредвидими рискове“, е казала Меркел, според съобщение на неин говорител. Тя е призовала всички страни в украинския конфликт да спрат незабавно насилието и да приложат споразумението за примирие.

На фона на всички призиви и заканите за санкции, изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи на Украйна Виталий Захарченко

подписа днес заповед за раздаване на бойни оръжия на правоохранителните органи,

предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на пресслужбата на ведомството. Те ще може да бъдат използвани в съответствие със закона. Бойните оръжия ще бъдат употребявани за защита на граждани и различни охраняеми обекти от нападения, за освобождаване на заложници, както и за отбиване на атаки срещу милиционери и членове на техните семейства.

Захарченко подчерта, че няколко украински милиционери са били похитени при изпълнение на своите служебни задължения, тъй като не носели огнестрелни оръжия.

Вчера и армията получи разрешение да използва оръжията си и да ограничава движението в рамките на взетите от властите мерки за борба с тероризма с цел неутрализиране на „екстремистите“ сред демонстрантите.

Кремъл пък обяви, че по молба на Янукович руският президент Владимир Путин изпраща представител в Киев, който да бъде посредник в преговорите с опозицията. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, каза, че с тази задача е натоварен специалният представител на президента по въпросите на човешките права Владимир Лукин.  На 18 февруари формално изтече срока на неговото назначение на поста омбудсман по човешките права.

Заради телефонно обаждане на Владимир Путин, Виктор Янукович е прекъснал временно срещата си с министрите на външните работи на Полша, Франция и Германия.

Коментари 320
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

320 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 16 минути

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 2 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 3 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 4 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 4 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 4 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 5 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 5 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 6 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 6 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 6 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 6 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 6 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности