ЕС и САЩ обмислят санкции срещу Украйна
Катрин Аштън   
Източник: ЕПА/БГНЕС
14

Е вропейският съюз и САЩ обмислят санкции срещу Украйна заради ескалацията на насилието, която отне живота на най-малко 26 души през последното денонощие.

Сутринта върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън свика извънредно заседание на Съвета за политика и сигурност, за да „бъдат разгледани всички възможности, включително

налагането на ограничителни мерки срещу отговорните за репресиите и нарушенията на човешките права“,

се казваше в съобщение на пресслужбата на Европейската служба за външно действие. С оглед на трагичното влошаване на обстановката в Украйна Аштън призова всички отговорни страни незабавно да прекратят насилието, се посочва в изявлението.

Аштън настоя украинските власти и политическите сили да поемат отговорност в търсенето на начин за понижаване на напрежението, както и за възстановяването на нормалния политически процес.

ЕС ще остане в тесен контакт с всички страни в Украйна, както и с международната общност, заяви Аштън.

Европейската комисия потвърди, че утре (20 февруари)

и Съветът на ЕС по външни работи ще заседава извънредно по въпроса за Украйна.

На масата са всякакви възможности за налагането на санкции срещу отговорните за насилието в страната, уточниха от комисията. Мая Кочиянчич, говорител на Аштън, уточни, че е възможно решенията да бъдат взети „достатъчно бързо“ – още на 21 февруари. Кочиянчич уточни, че за да влязат в сила, санкциите трябва да бъдат утвърдени единодушно от всички държави от ЕС.

Източници на ИТАР-ТАСС твърдят, че сред възможните санкции е забрана на определени лица, отговорни за кръвопролитията, за влизане на територията на ЕС и замразяване на активите им в европейски банки.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви, че

Вашингтон също обмисля санкции срещу Украйна.

Водим консултации с Европейския съюз за евентуални санкции, каза по-рано и зам.-съветникът по националната сигурност към Белия дом Бен Роудс. Той отбеляза, че САЩ биха искали Русия да подкрепи усилията за намаляване на напрежението в Украйна.

Белият дом осъди насилието в Киев като "абсолютно скандално" и поднови призивите си към украинския президент Виктор Янукович да успокои обстановката, посочва Франс прес.

По-рано днес председателят на Европейската комисия

Жозе Мануел Барозу каза, че е „шокиран“ и „крайно поразен“ от обстановката в Украйна.

Няма обстоятелства, които биха оправдали подобни сцени, допълва той в изявление. От името на ЕК Барозу поднася искрени съболезнования на семействата на жертвите.

Осъждаме най-решително употребата на сила в търсенето на изход от политическата и институционалната криза. Политическото ръководство на страната е отговорно за осигуряването на защитата и основните права и свободи, заявява той.

Призоваваме всички незабавно да прекратят насилието и да започнат смислени разговори, в отговор на демократичните очаквания на украинците, посочва председателят на ЕК.

ЕС предлага искрено своето сътрудничество за улесняване на политическия диалог между страните,

както и за спадане на напрежението, се посочва в изявлението. Продължаваме да вярваме, че конституционните промени, съставянето на ново правителство на широка основа и създаването на условия за демократични избори са единственият изход от тази дълбока и продължителна криза, допълва Барозу.

Той също заявява, че се очаква предприемането от страна на ЕС на целенасочени мерки срещу отговорните за причиненото насилие и употребата на прекомерна сила, в съответствие с предложението на Аштън. Според Барозу подобни мерки следва да бъдат утвърдени в спешен порядък.

Полският външен министър Радослав Шикорски обяви днес, че ще посети скоро Киев по молба на Аштън, съобщи АФП.

Върховният комисар на ООН за човешките права Нави Пилай също осъди насилието

в Украйна и призова за спешно независимо разследване, предаде АФП. „Осъждам строго убийствата и призовавам правителството и демонстрантите да предприемат действия за неутрализиране на напрежението, и да намерят мирно решение на кризата. Призовавам също за спешно и независимо разследване, което да установи фактите и отговорностите, включително възможността за прекомерна употреба на сила“, заяви Пилай в комюнике.

Тя призова страните към максимална сдържаност след насилието от последните часове. Пилай отправи призив и в полза на зачитането на правото на мирни събирания.

Украйна преживя най-кръвопролитния ден, откакто напусна СССР

Редица европейски лидери също се обявиха за санкции срещу Украйна.

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел осъдиха насилието в Украйна и увериха, че извършителите ще бъдат санкционирани, предадоха АФП и ДПА. „В Украйна се извършват неописуеми, недопустими, нетърпими деяния. Аз и канцлерът заедно с двете ни правителства осъдихме всички тези прояви и идващата от властта репресия“, заяви Оланд, обещавайки санкции.

„Хората, които са извършили тези деяния и се готвят да извършат други, трябва да знаят, че ще бъдат наказани“, предупреди той и посочи, че „въпросът за санкциите, тяхното равнище и насоченост“ ще се обсъдят на утрешната извънредна среща на външните министри на ЕС в Брюксел.

„Подкрепяме страдащите мъже и жени“ в Киев, каза Меркел. Тя заяви, че санкциите трябва да са насочени срещу „отговорните за насилието“.

Двамата лидери призоваха още за завръщане към диалога в Украйна. „Опитваме се да установим възможно най-много контакти, включително с Русия“, посочи Меркел.

„Няма да останем безучастни“, подчерта по-рано през деня френският външен министър Лоран Фабиюс. Вероятно ще бъдат наложени санкции, които може да са насочени индивидуално към хората, стоящи зад насилието, заяви Фабиюс.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер определи като груба грешка отказа на Янукович да започне сериозни преговори със своите опоненти за излизане от кризата, предаде АФП. „Призовавам към отказ от насилието. Това важи за силите на реда, но също и за радикалните елементи сред демонстрантите“, подчерта Щайнмайер.

Белгийският външен министър Дидие Рейндерс вече заяви, че Брюксел подкрепя налагането на европейски санкции на украинските власти във връзка с ескалацията на насилието в страната, предаде ИТАР-ТАСС.

Полският премиер Доналд Туск обеща, че ще окаже натиск върху лидерите на ЕС за налагане на санкции срещу украинското правителство. „Днес ще разговарям с лидерите на най-големите европейски страни и институции и ще ги убедя да наложат санкции – лични и финансови – заяви той на специално заседание на полския парламент. – Надявам се, че подобна позиция на Полша ще помогне на ЕС като цяло при вземането на бързи решения“.

Украинският президент Виктор Янукович е отговорен за смъртните случаи в Киев, заяви шведският външен министър Карл Билд, цитиран от АФП. „Трябва да сме наясно:

отговорността за смъртните случаи и насилието се пада на президента Янукович. Ръцете му са изцапани с кръв“,

написа Билд в „Туитър“.

От своя страна президентката на Литва – Далия Грибаускайте, изрази мнението, че отговорността за случилото се е както на властта, така и на опозицията. „За случващото се в Украйна няма никакви оправдания. То вече има характер на престъпление. И това може да се приложи и към двете страни – и към властите, и към опозицията“, подчерта тя. Според Грибаускайте опозицията провокира агресивни действия, които ще доведат до смъртта на хора и „и двете страни са достойни за осъждане“. Според президентката на Литва международната общност трябва да наложи сериозни санкции по отношение на цяла Украйна. „Ако не бъде спряно кръвопролитието и използването на сила, няма да има подкрепа нито за тази власт, нито за тази опозиция, позволяваща подобни действия“, подчерта тя.

Чешкият президент Милош Земан „решително осъжда насилието, смятайки го за неприемливо“, заяви неговият говорител Иржи Овчачек. Ако насилието в Украйна продължи, Земан може да разгледа възможността да отмени поканата си за към украинския президент Виктор Янукович да посети страната през април.

Гръцкият вицепремиер и външен министър Евангелос Венизелос призова към „въздържаност и диалог“ участниците в настоящата криза в Украйна. „Международната общност е шокирана от безконтролната ескалация на насилието в центъра на Киев през последните часове. Изразяваме нашето сериозно безпокойство и заявяваме по най-категоричния начин, че насилието не е решение, а само удължава безизходното положение“, отбелязва Венизелос в съобщение. „Призоваваме всички участници да покажат въздържаност, да избягват употребата на насилие и да се върнат на масата на диалога. В тези критични часове украинският народ трябва да помни, че постигането на компромисно решение е единственият път напред и че това, което ги обединява, е много повече от онова, което ги разделя“, подчертава гръцкият външен министър, чиято страна пое в началото на годината ротационното председателство на Европейския съюз.

Властите в Киев обявиха събитията от последните дни за

опит за завземане на властта.

Според изпълняващия длъжността премиер Сергий Арбузов властите са изпълнили задълженията си пред опозицията, но радикално настроените протестиращи са провокирали безредици. „Това не е проява на демокрацията и гражданската позиция на хората. Това е манипулиране на съзнанието на гражданите и опит за завземане на властта“, подчерта той. Според Арбузов както украинските граждани, така и властта и световната общност осъждат насилието и агресията.

Българското Министерство на външните работи публикува

препоръки за българските граждани, пътуващи към Украйна и пребиваващи там.

По информация на българското посолство в Украйна от 00,00 ч. на 19 февруари движението към и от Киев е блокирано от сили на МВР и Вътрешни войски. Ситуацията в западната част на страната (Лвовска, Ивано-франковска и Тернополска област) е критична и има въоръжени сблъсъци между представители на антиправителствените сили и силите на реда, съобщи МВнР.

Министерството настоятелно съветва българските граждани по възможност да не предприемат пътуване до Украйна, а тези, които вече се намират на територията на страната:

- да не посещават централните части на Киев;
- да избягват големи струпвания на хора, митинги и шествия;
- предварително да се осведомяват за обстановката в градовете на пребиваване.

Всички останали препоръки на МВнР във връзка със ситуацията в Украйна остават в сила.

Контактите на посолството ни в Киев са:

Адрес: П.К. 01001, гр. Киев, ул. "Госпитальная" № 1
Телефон: +38044 246 72 37; +38044 246 76 72
Факс: +38044 235 51 19
Дежурни телефони в извънработно време: +38044 246 72 37; +38044 246 76 72
Имейл: Embassy.Kiev@mfa.bg

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 6 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 9 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 11 часа

ГСДП е партията на канцлера

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 13 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 14 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 15 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 16 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 16 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 16 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 17 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 17 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 18 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 18 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 18 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 19 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 20 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите