Парламентът прие оставката на правителството
Народното събрание ще гласува решение за прекратяване мандата на правителството на Бойко Борисов. Премиерът не присъства в пленарната зала   
Източник: Любомир Спиров, БГНЕС
868

Наpодното събрание  прие оставката на правителството на Бойко Борисов.

209 от 215 депутати, участвали в гласуването, бяха "за" оставката.

Петима от гласувалите бяха против - всички независими, един се въздържа.

Тя беше подадена вчера след продължилите няколко дни масови протести в страната, чиито основен предмет бяха високите цени на тока и монополите, а по-късно голяма част от тях пpераснаха в антиправителствени протести.

За самото гласуване на оставката в залата дойде и премиерът Бойко Борисов.

Обсъждането и гласуването на оставката се предава пряко по БНТ и БНР по предложение на Ангел Найденов от Коалиция за България.

В залата присъстват вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, както и министрите на земеделието и горите - Мирослав Найденов, на правосъдието - Диана Ковачева, на външните работи - Николай Младенов, на труда и социалната политика - Тотю Младенов, на транспорта, информационните технологии и съобщенията - Ивайло Московски, на здравеопазването - Десислава Атанасова, на културата - Вежди Рашидов.

Парламентът отхвърли предложението на левицата в пленарната зала за объсъждането да бъдат поканени премиерът

в оставка Бойко Борисов и заместникът му Симеон Дянков. Петър Курумбашев от Коалиция за България се мотивира, че е нормално министър-председателят да присъства в залата при обсъждане на оставката на правителството и да я обоснове.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев репликира, че не могат да се изпълняват капризите на хора, които решават кога дадойдат на работа и кога не, а като решат да дойдат, настояват и премиерът да е тук. По думите му Бойко Борисов все още е министър-председател и има важни задачи.

Велчев каза, че сутринта е говорил с премиера и той го е попитал какво да прави, дали да идва или не, дали ще има хора от опозицията, тъй като с депутатите от ГЕРБ вече се е видял и разговарял. Аз му казах, че БСП са непредвидими, обясни Велчев и припомни, че вчера левицата не присъства на заседанието.

Отива си най-лъжливото правителство на българския преход,

каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП Сергей Станишев. Отива си едно правителство на монопола - на политическия и на икономическия монопол, посочи той.

Вашата философия е единовластие в държавата и монопол в едни ръце, каза Станишев. По думите му това правителство е сринало икономиката и затова е гигантската безработица, а не заради световната криза - заради липсата на правила в икономиката.

Провеждането на парламентарни избори след 12 май няма да е в съответствие с българския национален интерес,

заяви председателят на ДПС Лютви Местан. Важното е да проявим своята политическа отговорност и да намерим порядъчния преход към демократично стабилно следващо управление, коментира той и допълни, че по това ще се измерва политическата зрялост на партиите. Едно от условията е правителството в оставка да не се радва на продължаващите протести, още по-малко да ги провокира било с есемеси или по друг начин, отбеляза Местан и допълни, че няма нищо по-противоестествено от това един кабинет, макар и в оставка, даорганизира протести в подкрепа на управлението.

Местан посочи, че на страната е необходимо правителство на националните приоритети и не просто широко политическо, но и гражданско съгласие. Трябва да има механизми за пряко участие награжданите при вземане на решения, и то перманентно, а не постфактум, подчерта председателят на ДПС и допълни, че именно това налага енергията на протестите. Според него протестът е на изключените в годините на преходабългарски граждани и е естествено те да искат своето включване.

По време на управлението на Борисов България се придвижи към първото място в Европа като процент граждани, заплашени от бедност и социално изключване, по данни на Евростат, каза Местан и отбеляза, че, когато едно управление изключва гражданите, гражданското общество се проявява само под формата на протест.

По думите му сега президентът ще бъде изправен пред най-голямото си предизвикателство - назначаването на служебен кабинет. Ако не видим в него политически фигури и експерти, които гравитират към партийни централи, държавният глава ще е издържал първия си изпит и ще получи легитимност на президент нацялата нация, отбеляза Местан. Той изрази увереност, че Росен Плевнелиев ще издържи този изпит и ще свика служебен кабинет, който да гарантира и честността на предстоящите парламентарни избори.

Местан коментира, че предишните три правителства са запомнени с определен знаков успех, например началото на преговорния процес за евроатлантическото членство, присъединяването към НАТО и ЕС. Кой е знаковият исторически успех, с който Борисов ще влезе в историята, очаквахме това да бъде поне Шенген, каза Местан.

България имаше представа как да постигне членството си в НАТО и ЕС, но няма идея и стратегия какво да прави със самото сичленство в ЕС. Точно затова 2009 г. дойде не правителство на ясни национални приоритети, а кабинет, който стъпваше на личностната харизма на Бойко Борисов и, вместо да решава конкретни проблеми, имаше непрекъсната грижа за съхраняването на тази харизма чрез поддържане на позитивен медиен образ, каза Местан.

Нерешените проблеми обаче рано или късно предизвикват социално недоволство, отбеляза той и допълни, че оставката на кабинета не е заради БСП и ДПС. Ние не искаме този незаслужен комплимент, ако беше така, щяхте да бъдете в по-благоприятна ситуация, обърна се той към ГЕРБ и посочи, че оставката е резултат от недоволството и е естественият край на едно провалено управление. Местан обаче призна, че една от причините протестите все ощеда продължават е допуснатата в годините на прехода "известна дистанция" между гражданите и политическото представителство.

Оставката на правителството е театър,

който цели измама на хората, които искат промяна, заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Управление на скритите ходове - така Сидеров определи управлението на ГЕРБ и припомни, че в исторически план задкулисието е водело дори до национални катастрофи. С оставката се цели замазване на недоволството и скриване на това, което ГЕРБ са вършили, подозира лидерът на "Атака". По думите му президентът Росен Плевнелиев не е доказал, че е надпартиен. Затова Сидеров се опасява, че държавният глава ще назначи по нареждане на премиера служебен кабинет, който ще прикрие всички сделки, сключени от ГЕРБ. Не вярвам в пиесата "оставка, служебен кабинет, честни избори", това цели замазване на далаверите на този кабинет, коментира Сидеров.

Той настоя да не се сформира служебен кабинет, докато не стане ясно какви договори е сключило сегашното правителство. Той призова да се приеме решение за свикване на ВНС, да се тръгне към приемането на нова конституция, където да има отговорности и санкции за управляващите, да се регламентират по-добре функциите на съдебната система, както и да се предвиди отзоваване на депутати.

Чрез тази оставка те искат да спасят себе си и да изпуснат клапана на напрежението, но това няма да стане, посочи Сидеров и заяви, че българският народ е в нова фаза.

Да се свика Велико Народно събрание,

пpедложи независимият депутат Стоян Иванов. Той и Кирил Гумнеров, друг независим депутат, разпространиха своя декларация. В нея са записали, че протестиращите искат не просто смяна на едни управляващи с други, а смяна на системата за управление и промяна на обществения договор. Хората искат по-малко на брой депутати, но по-ефективно НС, по-малка, но по-отговорна държавна администрация, по-ефективна и справедлива съдебна система, се казва в декларацията им. Те призовават за лична отговорност, включително и наказателна, за делата на всеки във властта. Нова Конституция, изработена от ВНС и одобрена на референдум са верните стъпки, според Иванов и Гумнеров.

Има огромен риск Велико народно събрание да не приеме никакви поправки в Конституцията,

затова трябва да се извърши предварителна работа, референдуми, каза съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов.

"Това може да се окаже подмяна на това, което накара хората да излязат на улицата. Хората излязоха заради високите сметки за парно и ток и заради замразените доходи. Как Великото народно събрание ще даде работни места? Искам да върна вниманието върху въпросите, които трябва да бъдат решени", заяви Костов."Огромна е отговорността на президента. Президентът следва да покани и да чуе всички мнения на протестиращите, трябва да вземе становищата на министрите, да направи консултации с работодателите, профсъюзите и с политическите партии", смята Костов.

"Ако държавата не се справи с монополите, монополите ще се справят в държавата.

През последните три години правителството не взе адекватни решения за цените на тока и топлоенергията", каза от трибуната Мартин Димитров от "Единство".

Според него ниските доходи остават сериозен проблем - ГЕРБ обещаха европейски доходи, но излъгаха, няма нарастване на доходите, няма растеж, нищо няма, а общественото недоволство е очаквано.

"Оттук насетне има два пътя. Пътят на национализма и популизма - премахване на плоския данък, на валутния борд, което ще върне зимата на Жан Виденов и хиперинфлацията. Другият път е на антикризисните мерки - работещи регулатори, растеж на българската икономика и доходи. В центъра на антикирзисните мерки трябва да бъде поставено развитието на малкия и средния бизнес. Намаляване на бюрокрацията и поддържани на ниски данъци.Тежко и горко, ако не се предприемат спешни мерки. Хората ще продължат да протестират още повече.Важно е кой път ще изберем. Ако не спрем басните за връщане на комунизма, ще сме живи умрели", каза Димитров.

В съдебната система е проникнал октопод и няма как да получим това възмездие и справедливост,

каза вицепремиерът Цветан Цветанов  в продължителното си слово, при което бяха засегнати представители на почти всички парламентарни груп без тази на ГЕРБ.

"Разграбихте държавата 23 години. Какво направихте с организираната престъпност? Всичко, което се случва в тази държава, за да има справедливост, няма как да е изпълнено със съдържание, защото всички тези партии, които участваха във всички парламенти, участвахте активно в създаването на октоподите в съдебната система. В съдебната система е проникнал този октопод и няма как да получим това възмездие и справедливост", заяви Цветанов.

"Нека да ви припомня за подкрепата, която има от 300 0хил. граждани г-н Костов. От колко поредни избори? Нека г-н Местан, който беше много възпитн и етичен, вие сте в две различни области, когато започнете да защитавате българските граждани. Това, което виждам в Каолиново, Върбица, Черноочене - защо нищо не направихте за тези ваши избиратели, които продължават да ви вярват? Защо не положихте тази инфраструктура, която да доведе инвеститори в тези райони? За пътната отсечка Доспат-Сърница?

Хората не искат омраза, а предпоставки за по-добър живот. Искаха пътна отсечка, която да бъде ремонтирана. Колко беше необходимо да заделите от бюджетния дефицит за тази отсечка. Кметът каза, че 23 години са идвали в залата политици от различни партии. Това, което направи това правителство, нека припомня, са пътищата, които направихме. Батак-Доспат - път, който 20 години не е пипан. Дори кметът от БСП ни поздрави за това, което сме направили", заяви Цветанов.

Парламентарната група на ГЕРБ взе вчера единодушно решение да приеме оставката. Управляващата партия и останалите парламентарни сили декларираха, че няма да изпълнят мандат за съставяне на нов Министерски съвет.

Така единственият ход, който остава, са предсрочни избори и назначаване на служебно правителство, което да ги организира.

Президентът Росен Плевнелиев пък е натоварен от Конституцията да връчи на три пъти мандат за формиране на нов кабинет. При отказ той трябва да разпусне парламента и да назначи временно правителство.

Изявлението на президента Росен Плевнелиев, предвидено за 12 ч. днес на "Дондуков" 2, ще бъде направено след гласуването на оставката.

Коментари 868
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

868 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Скандал, беларуска атлетка избяга, иска убежище в ЕС

Скандал, беларуска атлетка избяга, иска убежище в ЕС

Свят Преди 9 минути

Според Тимановская върху нея е упражняван натиск и се опитват да я изведат от Япония без нейното съгласие

Откриха телата на изчезналите баща и син в язовир

Откриха телата на изчезналите баща и син в язовир

България Преди 1 час

Потъналата кола е забелязана от почиващи край водоема

FT: „Пфайзер” и „Модерна” вдигат цените на ваксините за ЕС

FT: „Пфайзер” и „Модерна” вдигат цените на ваксините за ЕС

Теми в развитие Преди 3 часа

„Пфайзер” обяви, че приходите му от продажбата на ваксината през първата половина на 2021 г. възлизат на 11,3 млрд. долара

КЕВР вдигна цената на природния газ до рекорд за последните 7 години

КЕВР вдигна цената на природния газ до рекорд за последните 7 години

България Преди 6 часа

Прогнозите са поскъпването да продължи

Приянка Чопра

Любопитни факти за Приянка Чопра, които ще ви изненадат

Любопитно Преди 7 часа

Вижте 8 интересни факта за индийската звезда

Тези филмови рокли определено искаме да носим

Тези филмови рокли определено искаме да носим

Любопитно Преди 8 часа

Колкото по-красива е една рокля, толкова по-дълго време остава в съзнанието ни

Меган Маркъл

Дория, Томас, Саманта: Кое е семейството на Меган Маркъл

Любопитно Преди 8 часа

Ето какво се знае за семейството на Меган Маркъл:

<p>Какъв беше светът преди глобалната мрежа</p>

Какъв беше светът преди глобалната мрежа

Любопитно Преди 10 часа

Как хората търсеха информация и как плащаха сметките си

Витанов

Проф. Витанов каза кога да очакваме нов пик на коронавируса

Теми в развитие Преди 10 часа

"Проблемите ще настъпят след средата на август", заяви проф. Витанов

Антон Петров - Хамстера е загинал при инцидент в Рила

Антон Петров - Хамстера е загинал при инцидент в Рила

България Преди 12 часа

Тримата му спътници са ранени

Внимание! Оранжев код за опасно време в почти цялата страна

Внимание! Оранжев код за опасно време в почти цялата страна

България Преди 13 часа

НИМХ обяви предупредителен оранжев код за високи температури в 25 области от страната, а в останалите 3 области - жълт код

коронавирус

COVID-19: Лек спад в процента на нови случаи

Теми в развитие Преди 13 часа

Какви са актуалните данни

Android 12 ще адаптира интерфейса си към фона

Android 12 ще адаптира интерфейса си към фона

Технологии Преди 14 часа

Функцията ще се прилага автоматично според избраното изображение

Volkswagen Taigo

Taigo е първият SUV-купе на Volkswagen

Технологии Преди 14 часа

По желание моделът предлага IQ.DRIVE Travel Assist, който позволява частично автономно придвижване при скорост на движение до 210 км/ч.

Нов бум на коронавируса в Китай

Нов бум на коронавируса в Китай

Теми в развитие Преди 23 часа

Най-голямата епидемия от ковид след Ухан

<p>Македонска медия: България загуби битката за Македония</p>

Македонска медия: България загуби битката със Сърбия за Македония

Свят Преди 1 ден

„Слободен печат“: Българите никога не могат да извлекат поука от грешните си ходове