Чужди медии за България: Достигнат е критичният праг на социалната издръжливост
Чужди медии за България: Достигнат е критичният праг на социалната издръжливост   
Източник: Петко Налбантов, БГНЕС
86

Хиляди българи, разгневени заради тлъстите сметки за ток, принудиха премиера Бойко Борисов да подаде оставка, пише в. "Ю Ес Ей Тудей".

Борисов аргументира оставката си с това, че протестите са ескалирали в насилие, което той не може да приеме.

"Няма да стоя и гледам окървавения "Орлов мост". Всяка капка кръв е срам за нас", заяви той.

При сблъсъците с полицията бяха ранени 14 души. Демонстрациите бяха поредната порция хаос в източноевропейската страна - най-бедната в ЕС, където средната месечна заплата е едва 380 евро.

В неделя по улиците излязоха 100 000 души, част от които замеряха с яйца и домати правителствените сгради в София. Демонстрантите горяха сметки за ток и издигнаха искания за оставката на Борисов и кабинета му заради

неспособността им да подобрят жизнения стандарт на хората

Електроенергията в България е поскъпнала с 13% от юли 2012 г. Така цената става твърде солена за повечето българи.

Борисов заяви, че чешката електроразпределителна компания ЧЕЗ, контролираща дистрибуцията в Западна България, ще бъде лишена от лиценз.

Проблемът обаче не е само в цената на електричеството.

"Хората се чувстват излъгани за пореден път по време на прехода, започнал през 1989 г. На тях просто им е писнало от политиците", гласи коментарът на един от протестиращите, чието име е Петър Георгиев.

Пост-комунистическата кариера на Борисов започва през 90-те години. Като топ-бодигард на политическия елит, той е охранявал бивши царе и комунисти. През 2009 г. печели парламентарните избори и формира правителство с обещанието, че ще повиши жизнения стандарт и смаже корупцията.

Отначало правителството му бе популярно, но после Борисов загуби подкрепа заради влошените условия на фона на рецесията. Малко преди да подаде оставка, в разгара на протестите, Борисов уволни вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

"Уволнението на Дянков бе акт на отчаяние, с който Борисов цели спасяване на собствената си репутация", коментира независимият анализатор Веселин Аврамов. "Уволнението и подаването на оставка са сходни. Цел и на двете беше Борисов да престане да бъде мишена на народния гняв".

Протестиращите обвиняват политическата класа в близки отношения с организираната престъпност.

"България, за съжаление, е известна с наемните си убийци. Много убийства на знакови фигури никога не бяха разкрити", отбелязва Джоана Даймел, зам.-директор на Югоизточното европейско общество в Мюнхен, изследователски институт в Германия.

С оставката на премиера парламентарните избори, планирани за юли, сега ще бъдат изтеглени по-рано - за април или май.

Анализаторите още отсега предричат мръсна предизборна кампания

Протестиращите пък заявяват, че няма да позволят да бъдат употребени както от опозицията, така и от правителството.

Въпреки че разумната фискална политика на правителството помогна на страната да не изпадне в нужда от международно спасяване като Унгария и Румъния, увеличаването на безработицата и слабият растеж заедно със замразяването на заплатите и пенсиите и увеличаването на данъците мобилизираха все по-недоволната средна класа, отбелязва изданието.

Оставката на Борисов може да е сигнал за политическия залез на една от най-колоритните политически фигури в България. Бившият инструктор по карате, бодигард, пожарникар и кмет на София някога беше смятан за толкова непобедим, че българите го наричаха "Батман", изтъква вестникът.

"Опозиционните партии вече се опитват да яхнат вълната на народния гняв и да употребят демонстрантите за тяхна собствена изгода. Сметките за електроенергия бяха само искрата", отбелязва Петър Георгиев.

България е с репутацията на страна, затънала в беззаконие и корупция, пише пък в. "Ню Йорк Таймс" по повод оставката на кабинета "Борисов".

Американското издание отбелязва, че оставката на кабинета е станала факт след протести срещу цените на електроенергията, продължили цяла седмица и прераснали в сблъсъци с полицията.

Протестите бяха породени от повишените цени на електроенергията и корупционни скандали, както и от назначаването на нов шефка на регулативния орган, която бе обвинена в нелегална продажба на цигари, вследствие което номинацията й бе оттеглена.

Страстите се нажежиха допълнително, след като подаде оставка и финансовият министър Симеон Дянков, архитектът на фискалната стабилност в страната. Оставката му бе приветствана и разчетена като признание, че

икономическата политика на правителството не работи

Десетки хиляди българи превзеха улиците в цялата страна; много от тях викаха "Мафия!", а други демонстративно горяха сметки за ток. Опозиционните политически партии се опитаха да експлоатират гнева на народа в светлината на предстоящите парламентарни избори, планирани за юли.

При така стеклите се обстоятелства обаче, изборите вероятно ще се проведат през април или май, като се очаква най-голям дивидент от размириците да извлече Социалистическата партия, понастоящем в опозиция.

България е с репутацията на страна, затънала в беззаконие и корупция. Тя е най-бедната страна-членка на ЕС, със средна месечна заплата от 480 долара.

"Борисов е типичен популистки лидер, дошъл на власт с обещанието за възмездие за бедните. Сега хората осъзнават, че са били излъгани", казва Андрей Райчев, политически анализатор в "Галъп Интернешънъл - София".

"Никой обаче не може да предвиди до какво ще доведе неговата оставка. Възможна е дори

абсурдната ситуация протестите да продължат срещу... никого

Което означава, че протестиращите са срещу всички".

Елена Христова е пенсионерка, която винаги е плащала своите сметки навреме - докато не получава сметка за ток, която е в размер на 60% от нейната месечна пенсия.

Това я кара да се присъедини към последните антиправителствени протести и да изгори сметката си за електричество, пише в. "Вашингтон пост". Христова е сред хилядите българи, които провеждат протести в градове в цялата страна, като понякога има и насилие.

Демонстрациите са изблик на гнева на българите срещу повишаването на цените на тока, корупцията и цялостния икономически упадък в България.

В резултат правителството на министър-председателя Бойко Борисов подаде оставка в сряда. "Тази власт ни беше дадена от хората. Днес ние им я връщаме", каза Борисов пред българския парламент.

Някои хора бяха доволни от оставката на Борисов, но мнозина останаха песимистично настроени. Като се има предвид тежката икономическа ситуация, малцина изразиха увереност, че управляващите или опозицията ще успеят да решат проблемите на хората, посочва в. "Вашингтон пост".

Някои хора бяха доволни от оставката на Борисов, но мнозина останаха песимистично настроени. Като се има предвид тежката икономическа ситуация, малцина изразиха увереност,

че управляващите или опозицията ще успеят да решат проблемите на хората,

посочва в. "Вашингтон пост".

 

Анализаторите са разделени по въпроса доколко разумен е бил този ход на българския премиер. Някои смятат, че оставката му ще помогне за успокояване на обстановката и ще подобри шансовете на неговата партия ГЕРБ на изборите. Други прогнозират, че уличните протести ще продължат, отбелязва в. "Айриш таймс".

 

След оставката на правителството планираните за юли избори може да бъдат изтеглени по-рано. Дотогава България вероятно ще бъде управлявана от служебен кабинет, в който Борисов и неговата партия не искат да участват.

Това не е изненадващо, защото който поеме управлението на страната в сегашната ситуация, ще загуби, коментира германският "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

 

Високите сметки за ток отприщиха протестите в България, но истинската причина за разочарованието на хората е липсата на икономически прогрес, коментира в свой анализ "Дойче веле".

"Крадци! Мафия!" - такива скандирания можеха да се чуят на демонстрациите в България през последните дни. Протестите започнаха първоначално заради твърде високите сметки за ток и парно, но скоро се обърнаха срещу правителството.

По принцип електроенергията в България е най-евтината в ЕС;

германците плащат три пъти повече. Двете частни електроразпределителни компании - чешката ЧЕЗ и австрийската EVN - твърдят, че цените са се удвоили заради множеството подобрения в електропреносната мрежа.

Българите обаче не могат да си позволят такива цени, тъй като средната заплата в страната е едва 360 евро, а средната пенсия - 150 евро.

Новите цени на тока означават, че когато зимата настъпи, много българи са принудени да живеят в бедност.

Електроразпределителните компании обаче не се интересуват от това и сметките за ток нарастват, тъй като - според компаниите - иначе дейността им би била нерентабилна.

Правителството на Бойко Борисов дойде на власт през 2009 г., след като спечели първите парламентарни след приемането на България в ЕС през 2007 г. То е и първото правителство в страната от 16 г. насам, което подава оставка преди изтичането на мандата му.

Според Марко Арндт, директор на софийското поделение на фондация "Конрад Аденауер", цените на тока представляват само катализатор за протестите и възникналата правителствена криза.

Истинската причина е разочарованието на много българи, чувстващи, че

надеждите им за бързо подобрение на живота не са изпълнени

България, заедно с Румъния, е най-бедната страна в ЕС - но е и една от най-стабилните финансови държави. София покрива т.нар. Маастрихтски критерии, което представлява напредък, особено като се отчете, че страната граничи със затъналата в криза Гърция.

Но финансовата стабилност има висока цена, отбелязва Арндт.

"Няма инвестиции в инфраструктурата, а където това все пак се случва, случва се с със сериозно финансиране от страна на ЕС. Доходите са ниски, а пенсиите стигат колкото да се оцелява. Милион и половина българи, или 1/5 от населението, живеят под прага на бедността".

Джоана Даймел: "Цените на тока са само предпоставка за народното недоволство. Истинските проблеми се коренят в провалената икономическа и социална политика на правителството".

Даймел разглежда оставката на премиера Борисов и неговия кабинет като "крайно безотговорна и опасна".

Борисов наподобява боксьор, който хвърля кърпата - досущ сърдито малко дете, разгневено на хората, излезли на улицата да протестират мирно.

"Протестите ескалираха в насилие, а това прави ситуацията критична. Това, което е нужно, е прозрачно управление, а не просто сърдито хвърляне на оставка", отбелязва Даймел.

Борисов - и в България, и в чужбина - твърди, че е единственият, който се вслушва в гласа на народа. Той аргументира оставката си с факта, че "неговата" полиция е използвала насилие срещу протестиращите - нещо, което не би могъл да приеме.

Всъщност оставката му е по-скоро ход, целящ удържане на властта

Според някои наблюдатели, Борисов иска предсрочни избори, с идеята, че те ще спрат срива в подкрепата за ГЕРБ - и той няма да загуби мнозинството си, което вероятно ще се случи, ако чака до редовните избори на 7 юли.

Очаквам мръсна предизборна кампания, казва Даймел.

"Не мисля, че ГЕРБ има много шансове. От друга страна, това е времето на популистите и екстремистите. Предстоят трудни времена (за България).

На ход сега е президентът Росен Плевнелиев,

в чиито прерогативи е инициирането на разговори за съставяне на кабинет в рамките на настоящия мандат (на ГЕРБ). Но според наблюдателите това е малко вероятно да се случи.

Плевнелиев е бивш министър в кабинета на Борисов и като такъв вероятно ще се вслуша в желанието на бившия си шеф, а именно: да назначи предсрочни парламентарни избори.

Италиански издания също коментират подадената оставка от българското правителство.

От 2009 г. насам това е 11-ото европейско правителство, отишло си заради кризата в еврозоната и заради мерките за строги икономии, посочва италианският финансов всекидневник "Соле 24 оре".

Изданието припомня и трудната икономическа обстановка в страната, където безработицата е 11,9%, средната заплата към 800 лв, а малките предприятия фалират, докато цената на тока скочи с 13%.

Италианското електронно издание "Ийст джърнъл", отразяващо теми от Източна Европа, посочва, че Борисов се е опитал първоначално да успокои страстите, като е уволнил финансовия министър Симеон Дянков, като е изплатил спрените субсидии за земеделците и като е обещал да се намеси, за да бъде намалена цената на тока. Но тези обещания се оказаха недостатъчни и сега българите вече настояват за

завръщане на национализацията

Изданието посочва още, че оставката става в момент, в който наяве излязоха поверителни документи за предполагаемото скандално минало на Борисов.

Сред разкритията беше и това, че сред членовете на надзорния съвет на чешката енергийна компания ЧЕЗ, която има лиценз за електроразпределение в България, е "довереният човек на Борисов Димитър Стефанов" който получавал "златна" заплата от 35 хиляди лева на месец в момент, в който средната заплата в България е една от най-ниските в ЕС, пише изданието.

Списание "Еспресо" припомня, че Борисов е бил един от лидерите с близки връзки с бившия италиански премиер Силвио Берлускони.

Оставката на българското правителство идва да потвърди всички анализи, направени в Брюксел в последно време: твърде много икономии, комбинирани със сляпото прилагане на политика от ултралиберален тип, могат да доведат до тежки социални проблеми, следвани от експлозия от улични протести, които може да станат неконтролируеми, пише румънският вестник "Адевурул" в статия, озаглавена "Почетна оставка или оставка под натиска на улицата?"

Урокът на МВФ, преподаден най-напред в Румъния и приложен чрез най-строгите мерки, взети от ЕС, съдържаше и този постоянно повтарян призив: приватизирайте абсолютно всичко, възможно най-бързо, особено енергийните единици, отбелязва авторът Кристиан Унтяну, като добавя, че логиката "на хартия" на икономистите се сблъсква с фактора, наречен

"степен на издръжливост на населението", която е съвсем различна

в централната и източната част на Европа спрямо западните страни.

Авторът посочва, че на Запад либерализацията на енергийния пазар е довела до точно обратните ефекти спрямо тези в България: там цените са спаднали, бившите монополисти са били задължени да преговарят със стратегическите си клиенти или да отстъпят част от дейността си на по-малките оператори.

Това обаче е само един компонент от проблема - другият е от политическо естество и никак не е прост, се отбелязва в статията.

От една страна се затвърждава бързият подем на социалистите, който укрепва все повече и на нивото на ЕС. От друга страна, на предсрочните избори, които ще последват, ако българският парламент приеме оставката на правителството, ще видим дали ще се потвърдят някои от анализите, които сме чували в Брюксел, за успеха сред населението на екстремистката и националистическа партия "Атака", която има твърдо антиевропейска позиция, коментира Унтяну.

Сигурно е, че се намираме пред една сериозна политическа криза,

предизвикана директно от натиска на улицата, а това не може да бъде игнорирано, предупреждава анализаторът.

Според него това показва ясно неадкватността на някои от големите програми за икономическо възстановяване, предложени на страните с проблемни икономики от Източна Европа по време на кризата от тройката МВФ-Световната банка-Европейската комисия.

Тогава никой не искаше да разбере истината, че твърде много икономии, наложени със сила, може да станат най-голямата спирачка по пътя на икономическото развитие, подчертава авторът.

Това е сигнал, че е достигнат критичният праг на социалната издръжливост, а националните и европейски политически лидери трябва да разберат, макар и в последния момент, колко жизненоважна е нуждата европейският бюджет за 2014-2020 г. не само да съдържа необходимите структурни фондове, предназначени за тази зона, но и да има облекчени процедури за достъп, за да даде на нашите страни възможността по-бързо да получат парите от кохезионния сектор, посочва Унтяну.

Той подчертава, че ако това не се случи, досегашният порочен кръг(съществуващи на хартия фондове - липса на национална компетентност - задушаваща бюрокрация) ще засилят възможността събития като тези в България да се повторят и на други места, унищожавайки това, което беше постигнато и досега по европейския път и разрушавайки доверието на инвеститорите, пише в заключение авторът. 

Посланикът на Ирландия в Букурещ Оливър Грогън не смята, че оставката на правителството в София ще бъде фактор, който ще засегне вземането на решение на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 6-7 март за присъединяването на Румъния и България към Шенген, съобщава румънският информационен сайт "Зиаре".

Не мисля, че това ще бъде фактор, казва Грогън в отговор на журналистически въпрос дали шансовете на Румъния да получи положително решение през март са засегнати от политическата криза в България.

Ние се надяваме, че няма да има проблеми относно процесите на реформи в България

и ангажимента на високо ниво на тази страна към Европейския съюз, посочи още дипломатът, чиято страна в момента председателства ЕС.

Той добави, че ирландското председателство се старае да постигне съгласие между всички страни членки за вземане на благоприятно решение за присъединяването към Шенген на двете страни.

По-рано румънският премиер Виктор Понта заяви в град Клуж, че решението, което ще бъде взето от Съвета по правосъдие и вътрешни работи през март, "ще бъде сериозно засегнато от ситуацията в България" и добави: "Не смятам, че можем да разделим Румъния от България", предаде Зиаре.

"Ние сме свързани - Румъния и България. Ако в България има политическа нестабилност, това ни засяга и нас", подчерта Понта, който присъстваше на церемония в Клуж за присъждане на титлата "доктор хонорис кауза" на бившия еврокомисар Гюнтер Ферхойген.

Сайтът отбелязва, че в момента Румъния полага дипломатически усилия да убеди страните, които се противопоставят на присъединяването й към Шенген, че "се е върнала в правия път".

Букурещ беше критикуван миналото лято, че излага на риск правовата държава след серия от правителствени мерки, които доведоха до опит за импийчмънт на президента Траян Бъсеску.

Присъединяването на Румъния към Шенген фигурира в дневния ред на съвета на 6-7 март, но е трудно да се каже дали ще бъде гласувано, при условие че докладът по механизма за сътрудничество и проверка, който беше публикуван през януари, сигнализира за серия от нередности в дейността на правосъдието в Букурещ, отбелязва електронното издание.

Коментари 86
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

86 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 6 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 9 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 10 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 10 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 11 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 11 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 11 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 12 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 12 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 12 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 12 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 12 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 13 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 13 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 13 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове