248
Чв върти ден протести срещу високите цени на тока. Недоволни граждани отново издигнаха плакати "Няма да платим", "Да спрем гаврата с българските граждани" и "Оставка", а във Варна протестно шествие, което започна вечерта, събра над 4000 души, предаде БГНЕС.

Без сериозни инциденти протече протестът срещу енергоразпределителното дружество във Варна тази вечер, това съобщиха от пресцентъра на МВР, цитира Агенция "Фокус".

По данни на полицията във Варна - в протеста тази вечер все пак са участвали между 1200 и 1500 души.

Доста след края на протеста, един от организаторите, Иван Петров, бивш футболист и треньор, е бил нападнат, при прибирането си към къщи.

Петров бил нападнат от неизвестен и маскиран мъж, който изскочил от храстите край пътя и му е нанесъл повърхностна рана. Оказана му е медицинска помощ. Установено е, че нараняването е леко.

Свещеник с българското знаме водеше многохилядния протест в морската столица.

Протестът срещу високите цени на тока тази вечер във Варна е най-мащабният досега. Днес дори шефът на полицията отказа да се ангажира с цифра. С всеки изминал ден недоволството на гражданите все повече расте. Гражданите скандираха "Мафия", "Българи-Юнаци", "Енерго-про вън". Протестиращите носеха плакати с надпис: "Ставайте, робове", "Спрете геноцида над българите", "Варна – царство на терора".

Протестиращите блокираха района на автогарата. Придвижването на автомобили на бул. „Владислав Варненчик” е невъзможно.

Недоволните граждани блокираха и два жандармерийски автомобила, които се опитваха да отидат към изхода на Варна в посока София и да попречат на протестиращите да блокират автомагистрала „Хемус”.

Протестът приключи мирно. Полицаите ескортираха шествието, но до намеса не се стигна.

Близо 1000 души събра митингът срещу високите сметки за електрическа енергия в Сливен.

Протестът се проведе пред сградата на ЕВН в града.

Протестиращите се оплакаха, че завишението на сметките през последния месец е два – три пъти повече в сравнение с предходния.

Недоволните гражани  издигнали плакати "Да изгоним EVN", "Да спрем гаврата с българските граждани", "EVN не ви искаме в България".

Протестиращите ще настояват сметките им за последния месец да бъдат преразгледани и да бъдат коригирани.

Председателят на партия "Атака" Волен Сидеров поиска днес в Сливен

оставката на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Сидеров, който участва в протеста срещу монопола на енергоразпределителните дружества, посочи като мотиви за исканата оставка неспособността на министъра да се справи със ситуацията и многобройните митинги и протести в страната.

Още по обяд от съображения за сигурност сградата на ЕВН е била опразнена, а служителите са си тръгнали.

Повече от 200 недоволни граждани се събраха и в Дондуковата градина, срещу централата на електроразпределителното дружество ЕВН България в Пловдив, предаде БТА

Пет патрулни автомобила и полицаи охраняваха протестиращите в Смолян, които проведоха протестно шествие от сградата на Родопския драматичен театър до сградата на ЕВН в областния град, предаде "Фокус".

Над 50 души протестираха срещу високите сметки за ток, въпреки студеното време и снеговалежа.

Предполага се, че протестиращите във Варна отново ще направят опит да блокират Аспарухов мост.

По-рано директорът на ОД на МВР-Варна Тодор Иванов предупреди, че полицията няма да допусне това и ще направлява протеста по заобиколни улици, за да може движението да бъде блокирано колкото се може по-малко.

Варненската полиция и всички нейни служители подкрепят гражданите в протестите им срещу високите сметки за ел. енергия през последния месец, защото те са основателни и всякакво друго отношение на полицаите към протестиращите е невярно.

Това заяви по-рано днес директорът на Областната дирекция на МВР-Варна комисар Тодор Иванов.

Комисар Иванов каза още, че категорично не прима информациите, че снощи варненски полицаи са извършили насилие срещу част от протестиращите.

„Това нито по дух, нито по съдържание отговоря на истината и на общите цели, които имаме за охрана на обществения ред”, подчерта комисар Иванов.

„Въпреки всичко смятам, че полицията си свърши добре работата и не допуснахме сериозни нарушения на обществения ред”, посочи комисар Иванов.

Той каза, че

слуховете за пострадали журналисти при протеста снощи са неверни и че има леко ранен полицай, който е уцелен от камък в рамото.

След обявяването на края на протеста се е наложила намесата на жандармерията, която с тактическо средство – удари на палките върху щитовете е разпръснала малка група млади хора, които открито са призовавали към нарушаване на обществения ред и не са имали нищо общо с целите на протеста.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@