Расмусен: Химическата атака не може да остане ненаказана
Андерс Фог Расмусен   
Източник: ЕПА/БГНЕС
90

И зползването на химически оръжия е "неприемливо и не може да бъде оставено без отговор", каза генералният секретар на НАТО - Андерс Фог Расмусен, цитиран от Ройтерс.

Той нарече употребата на тези оръжия "ужасяваща", "възмутителна" и "заплаха за международния мир и сигурност".

След среща в Брюксел на посланиците от НАТО, Расмусен посочи, че има информация от различни източници, която сочи, че правителствените сили в Сирия са използвали химически оръжия. "Това е явно нарушение на отдавнашни международни норми и практики... На отговорните трябва да се потърси сметка".

НАТО внимателно ще следи ситуацията в Сирия, каза още Расмусен.

Дипломати обаче казаха, че на срещата в Брюксел е било постигнато съгласие Алиансът да не играе активна роля в сирийския конфликт.

Същевременно Великобритания се готви да внесе довечера в Съвета за сигурност на ООН

проект за резолюция, която разрешава предприемането на "необходими мерки" за защита на сирийските цивилни.

Само часове по-рано британският премиер Дейвид Камерън написа в "Туитър", че "Британският Съвет за национална сигурност е единодушен, че светът не трябва да остава безучастен след сигналите за атака с химически оръжия, извършена от сирийския режим".

Германия приветства британската инициатива и призова държавите, по-конкретно Русия, да подкрепят проекторезолюцията, предаде Ройтерс.

Русия обаче вече даде да се разбере, че е против евентуална резолюция на ООН. В телефонен разговор между министрите на външните работи на Русия и Великобритания - Сергей Лавров и Уилям Хейг, Лавров е изтъкнал, че Съветът за сигурност на ООН не трябва да разглежда британската проекторезолюция за Сирия, преди да е приключила мисията на инспекторите на ООН и преди да е представен докладът им.

Междувременно

петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай) се събраха по инициатива на САЩ,

за да обсъдят ситуацията в Сирия. Срещата протече при закрити врати и след края й не бяха направени изявления.

Според АП участниците не са успели да постигнат споразумение по предложената от Великобритания проекторезолюция.

Постоянният представител на САЩ в ООН Саманта Пауър е призовала да се предприемат "незабавни действия" в Сирия.

Първоначално беше съобщено, че представителите на Русия и Китай са напуснали срещата час след започването й. От постоянното представителство на Русия към ООН впоследствие уточниха, че представителите са си тръгнали след края на заседанието и не е имало никакъв демарш. Според дипломати руснаците са повторили аргументите на външния си министър Сергей Лавров за опасностите от военна операция и са заявили, че няма доказателства, че сирийският режим е извършил нападение с химическо оръжие, предаде Франс прес. Китай е наблегнал на значението на "Женева 2" - международната конференция за постигане на политически преход в Сирия, която обаче все още не е организирана.

По-рано днес генералният секретар на ООН

Бан Ки-мун призова да се даде шанс на дипломацията

при уреждането на сирийския конфликт. "Достигнахме най-критичния момент в сирийския конфликт. Сега трябва да припомним, че за да се даде шанс на дипломацията, трябва да се прекратят въоръжените действия и да започнат преговорите", посочи той.

Генералният секретар призова Съветът за сигурност да се обедини, за да предприеме действия за постигането на мир в Сирия, допълва АФП.

Бан заяви, че инспекторите на световната организация, които са в арабската страна, за да установят дали в гражданската война е било използвано химическо оръжие, имат нужда от четири дни, за да приключат разследването си, и от известно време, за да анализират данните, съобщи Ройтерс. "Те работят доста усилено при много, много опасни условия", каза Бан на пресконференция в Хага. "Нека те да приключат работата си, а после ще трябва да направим научен анализ с експерти и тогава, мисля, че ще трябва да докладваме пред Съвета за сигурност за евентуални действия", заяви той.

В отговор на въпрос за възможностите за предприемане на военни действия срещу Сирия чрез заобикаляне на Съвета за сигурност Бан напомни, че мерките за гарантиране на международния мир и сигурност са регламентирани в Устава на ООН. По думите му "използването на химически оръжия във всеки случай би представлявало нарушение на международното право", а виновните "трябва да бъдат предадени на съда, но трябва да се установят фактите".

Според него доставките на оръжия за Сирия водят "само до увеличаване на кръвопролитията, а не до спиране на насилието".

Инспекторите на ООН в Сирия успяха днес да направят второ посещение на мястото на предполагаемото нападение с химическо оръжие в покрайнините на Дамаск, предадоха Ройтерс и АФП. Вчера мисията им беше отложена, за да се подобри сигурността им, след като в понеделник по тях стреляха снайперисти.

Всяка военна интервенция в Сирия ще трябва да бъде одобрена от Съвета за сигурност на ООН,

подчерта и международният посредник за сирийския конфликт Лахдар Брахими, цитиран от световните агенции.

"Мисля, че международното право е ясно по този въпрос", посочи Брахими на пресконференция в Женева. Специалният пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия отбеляза, че правителството на президента на САЩ Барак Обама е "войнствено настроено. Не зная какво ще решат. Но несъмнено международното право е много ясно."

Брахими прогнозира, че една военна намеса в Сирия "безспорно ще окаже влияние на ситуацията" в страната. Не виждам военно решение на сирийския конфликт, той може да бъде решен само с политически средства, подчерта същевременно той.

Брахими осъди използването на неуточнено "вещество" по време на нападение в околностите на сирийската столица Дамаск преди седмица, причинило смъртта на стотици хора. Той посочи, че според данните, с които разполага, при атаката със сигурност са били убити над 100 души, но че броят на жертвите може да е над 1000.

Китай също иска политическо решение. В изявление на китайския външен министър Ван И се казва, че Пекин подкрепя извършването от ООН на независимо, обективно и професионално разследване. Освен това Китай внимателно следи ситуацията в Сирия и смята, че сега трябва да се избягва намеса в разследването и да не се правят преждевременни изказвания за резултатите му. Сирийският въпрос може да бъде решен само с политически средства, казва Ван.

Сирийският премиер Уаел ал Халки предупреди западните страни, че

страната му ще е гробище за нашествениците в случай на военна намеса,

предаде АФП. "Сирия ще изненада агресорите, както ги изненада по време на израелско-арабската война от октомври 1973 г. и ще е гробище за нашествениците", каза Халки, цитиран от сирийската държавна телевизия. Премиерът заяви, че западните страни начело със САЩ "си измислят сценарии" и подготвят фиктивни поводи, за да се намесят с военни средства в Сирия.

Освен това Сирия обвини САЩ, Великобритания и Франция, че са помогнали на терористи да използват химическо оръжие на нейна територия. Тя предупреди, че същите тези групировки ще употребят скоро химическо оръжие в Европа, предаде Ройтерс, като цитира сирийския зам.-министър на външните работи Фейсал Мекдад. Той съобщи, че е предоставил на инспекторите на ООН в Сирия доказателства, че "въоръжени терористични групи" са използвали газ зарин при всички предполагаеми химически нападения в страната.

Същевременно

Съединените щати изключиха едностранни военни действия срещу Сирия.

Евентуалните удари срещу режима в Дамаск може да продължат повече от един ден, заяви високопоставен представител на правителството на президента Барак Обама.

Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс съобщи, че на извънредното заседание на Съвета за отбрана, състояло се под председателството на президента Франсоа Оланд в Елисейския дворец, са били обсъдени варианти за възможни действия по отношение на Сирия - в дипломатическата и военната област, за да се даде "подходящ отговор" на действията на сирийското правителство. Франция смята, че сирийското правителство е виновно за използването на химическо оръжие в предградия на Дамаск.

"Необходимо е да се направи анализ на ситуацията, като не се ограничаваме само да изразяваме възмущение от случващото се. Внимателно ще следим ситуацията час по час", каза той. "В подходящия момент президентът на Франция ще вземе необходимите решения", заяви Фабиюс.

Коментари 90
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

90 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

България Преди 29 минути

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт

Снимката е илюстративна

Жена не реже ноктите си 35 години, ето резултата (ВИДЕО)

Любопитно Преди 35 минути

В продължение на 34 години, до пенсионирането си, тя е работила за пощенската служба на САЩ

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Любопитно Преди 46 минути

До сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 1 час

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 1 час

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 1 час

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 1 час

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 2 часа

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 2 часа

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 2 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 2 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 2 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 2 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 2 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 3 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател