Подготвят се ограничени удари по Сирия
Председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ Мартин Демпси   
Източник: ЕПА/БГНЕС
97

Н а среща в Аман 10 западни и арабски държави постигнаха съгласие за военни действия в Сирия, казаха днес служители, цитирани от ДПА.

Решението подготвя почвата за евентуални ограничени ракетни удари още тази седмица.

"Беше решено, че ако международната общност бъде принудена да действа в Сирия,

най-отговорният и издържан отговор биха били ограничени ракетни удари",

заяви йордански военен служител.

Командващите армиите на страните, участващи в срещата, отказаха да определят график за предлаганите удари, но се съгласиха да се подготвят за военни действия още тази седмица. Евентуални военни действия трябва първо да бъдат одобрени от държавните лидери, каза източникът.

На извънредната среща присъстваха

председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ Мартин Демпси и висши военни от Великобритания, Франция, Италия, Германия, Канада, Саудитска Арабия, Катар, Турция и Йордания.

Освен ракетни удари, участниците обсъдиха също разширена военновъздушна операция, която да неутрализира сирийските военновъздушни сили, и установяване на забранена за полети зона.

Въоръжените сили на САЩ са готови да действат,

ако президентът Барак Обама даде заповед за нападение срещу Сирия, увери американският министър на отбраната Чък Хейгъл, цитиран от АП. Военноморският флот на САЩ има четири ескадрени миноносци в източната част на Средиземно море и Сирия попада в техния обсег. САЩ имат и военни самолети в региона.

Американски ракетен удар по Сирия може да бъде нанесен още в четвъртък,

съобщи пък американската телевизия Ен Би Си, споменавайки "тридневни удари с ограничен характер". Телевизията се позовава на неназовани официални американски представители.

Британското правителство заяви, че армията разработва планове за евентуална военна атака в Сирия като отговор на предполагаемото химическо нападение срещу цивилни, отбеляза АП.

Правителството каза, че Великобритания обмисля "съразмерен" отговор, който би възпрял сирийския президент Башар Асад от използване на химически оръжия в бъдеще.

Британския премиер Дейвид Камерън свиква парламента в четвъртък за гласуване на британския отговор на нападения с химическо оръжие в Сирия, предаде АФП.

Германският външен министър Гидо Вестервеле заяви, че страната му ще се включи в предвождани от ООН действия срещу Сирия, ако се докажат твърденията за химическа атака миналата седмица, предаде ДПА. "В момента нашата позиция е в близко съзвучие с тази на съюзниците ни, но най-вече на ООН", заяви той. Вестервеле не уточни каква роля би играла Германия при евентуални действия срещу сирийското правителство.

Франция няма да "бяга от отговорностите си" в Сирия, съобщи източник от френското президентство преди държавният глава Франсоа Оланд да направи изказване за кризата в Сирия, предаде АФП.

България също излезе с позиция.

В изявление на министъра на външните работи Кристиан Вигенин се казва, че България нееднократно вече категорично е осъдила насилието като средство за търсене на изход от кризата и е изразила изключителна тревога от драстичните нарушения на човешките права, от огромния поток бежанци и бедстващи хора и непрекъснато влошаващата се хуманитарна ситуация.

"Като член на Конвенцията за забрана на химическите оръжия, България е категорично против употребата на този вид оръжие от когото и да било, където и да било. Решително осъждаме този нечовешки акт, довел до гибелта на стотици невинни хора. Той представлява недопустимо потъпкване на морала, хуманизма и нормите на международното право и извършителите му трябва да понесат най-сурово наказание", се казва в текста.

"Продължаваме да подкрепяме и активно се включваме в усилията на международната общност за намиране на политически изход от кризата. Призоваваме сирийските власти да осигурят незабавен, цялостен и сигурен достъп на екипа от международни следователи и експерти от ООН и ОЗХО до района на инцидента, за да бъде установена истината. България се присъедини към демарша в ООН за незабавно провеждане на разследване... Ще следим внимателно събитията и сме готови да допринасяме според възможностите си за намиране на изход от кризата", казва Вигенин.

Арабската лига обвини сирийското правителство

за предполагаемото химическо нападение, извършено миналата сряда и обяви, че онези, които стоят зад атаката, трябва да се изправят пред международното правосъдие, предаде Ройтерс. Организацията призова членовете на Съвета за сигурност на ООН да преодолеят различията си и да предприемат действия, за да сложат край на убийствата в близкоизточната държава. Призивите бяха отправени в декларация, приета след среща на 22-те членки на Арабската лига, състояла се в Кайро.

След заседанието на организацията египетският участник в него, зам.-външния министър Ранда Лабиб, заяви, че Египет е против военни действия в Сирия и е за намиране на политическо решение на конфликта.

Сирийският външен министър Уалид Муалем предупреди, че

в случай на западно нападение, страната му ще се отбранява,

предаде АФП. Освен това, според него, евентуално нападение на САЩ би послужило на интересите на свързани с "Ал Кайда" групи.

"Ще имаме два варианта - или да се предадем или да се защитаваме със средствата, с които разполагаме", каза Муалем и предупреди, че Сирия притежава средства за защита, които ще изненадат света, предаде АФП. По думите му Сирия ще продължи военните усилия въпреки евентуална външна атака срещу нея.

Муалем каза още, че предвидената за днес работа на инспекторите на ООН от втория ден на проверки в Сирия е била

отложена за утре заради разногласия между бунтовниците във връзка със сигурността,

предаде Ройтерс. Новината беше потвърдена и от световната организация. Според съобщението на ООН целта е да се подсигури безопасността на инспекторите, по които вчера беше стреляно със снайпер.

Муалем отхвърли обвиненията на американския държавен секретар Джон Кери, че сирийското правителство възпрепятства работата на инспекторите.

ООН също не се съгласи с тази позицията на държавния секретар на САЩ, предаде ИТАР-ТАСС. Сирийското правителство е "дало съгласието си", разрешавайки на експертите на организацията да проучат мястото на атаката, посочи говорителят Фархан Хак. "Както знаете, екипът инспектори вече извърши някои дейности в Сирия, които се планира да продължат. Разбира се, предстои да видим дали страните ще спазят договореностите (за сътрудничество), които засега са достатъчни за разследването на екипа", каза Хак.

Дипломат номер едно на Сирия отхвърли и твърденията на Лондон, че сирийските сили са отстранили следите от използвано химическо оръжие в предградие на Дамаск, посетено вчера от инспекторите на ООН, предаде ДПА. "Сирийските сили няма как да отстранят следите, защото те са в райони под бунтовнически контрол", акцентира Муалем. Той припомни, че инспектори на ООН посещават Сирия едва пет месеца след като въоръжени групировки са използвали химически оръжия в Хан ал Асал, посочва ДПА.

Коментари 97
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

97 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 1 минута

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 2 минути

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 1 час

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 1 час

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 1 час

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 1 час

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 2 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 2 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 2 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 3 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 3 часа

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 3 часа

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 3 часа

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 3 часа

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет