Джон Кери: Асад е бандит и убиец! Ето доказателствата
Източник: netinfo
210

Д ържавният секретар на САЩ Джон Кери представи обширна аргументация за "ограничена военна акция" срещу Сирия, като подчерта, че употребата на химическо оръжие - престъпление срещу човечеството, не може да остане ненаказана. Кери, който 

нарече сирийския президент Башар Асад бандит и убиец,

посочи, че всяка стъпка, която САЩ биха предприели, ще бъде внимателно премерена и няма по никакъв начин да прилича на инвазиите в Афганистан и Ирак, нито на американската намеса, спомогнала за свалянето на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи. 

"Тя няма да включва участие на войници на терена. Тя няма да бъде с отворен край. И няма да поеме отговорност за една гражданска война, която вече е в ход", заяви Кери. 

По думите му всяко действие, което президентът Барак Обама ще реши да предприеме, ще бъде ограничен и премерен отговор, който да гарантира, че за бруталното и безочливо използване на химически оръжия от един деспот ще бъде потърсена отговорност. 

В кратка, но силна реч по телевизията той добави също, че други страни, които биха могли да използват оръжия за масово унищожение наблюдават внимателно,

за да видят дали Сирия ще се измъкне безнаказано 

По думите му ООН не може да каже на света нищо за химическата атака в Сирия, което САЩ вече да не знаят и вече да не е обществено достояние. 

Кери заяви, че инспекторите на ООН, разследващи атаката от миналата седмица, са ограничени в мандата си да определят дали е имало такава атака, но те няма да кажат кой е отговорен. 

Той заяви, че

ООН не може да мобилизира света да действа така, както би трябвало 

Президентът Барак Обама ще взема американските решения според собствения дневен ред на САЩ, на базата на собствените им ценности и интереси, заяви Кери. 

САЩ са сигурни във висока степен, че сирийският режим е отговорен за атаката с химическо оръжие, която според оценката на американското разузнаване е причинила смъртта на 1 429 души, 426 от които деца.

Според доклад на американското разузнаване, разпространен от Белия дом,

в който били използвани многобройни източници, правителството на Башар Асад е използвало неназован невротоксичен газ при атаката. 

САЩ заключиха с висока степен на увереност, че сирийското правителство е извършило атака с химическо оръжие в предградията на Дамаск на 21 август 2013 г., се казва в документа, който беше публикуван по същото време, докато държавният секретар на САЩ Джон Кери говореше за ограничена ограничена военна операция. 

"Висока степен на увереност" е най-силната позиция,

която американското разузнаване може да заеме, без да може да даде пълно потвърждение, обяснява Асошиейтед прес.  Документът се позовава на сателитна информация и сведения от агенти, които подкрепят достъпните видеозаписи и други доказателства. Публичната му версия е съкратена, за да не компрометират американските източници. Допълнителната разузнавателна информация е класифицирана, но ще бъде представена на съюзниците и на Конгреса. 

Заключението на документа е, че сценарият, според който опозицията е извършила атака на 21 август, е крайно невероятен. Единствен източник за такова твърдение е сирийското правителство. 

Въз основа на разузнавателната информация САЩ смятат, че режимът е подготвял внимателно атаката в продължение на дни. На мястото на извършването й имало персонал на сирийския режим, на който били раздадени противогази. 

По думите на Кери американското разузнаване знае откъде са били изстреляни ракетите с бойни отровни вещества. 

"Ние знаем къде те паднаха и кога. Ние знаем, че

ракетите са били изстреляни само от контролирани от режима райони

и че с тях са били нанесени удари само срещу контролирани от опозицията райони или срещу райони, за чийто контрол се води борба", каза още той.

Според американските данни след атаката армията на президента Башар Асад е подложила на 4-дневен интензивен артилерийски обстрел районите, където е била извършена химическата атака, "за да скрие уликите". 

Квартал след квартал били подложени на четири пъти по-интензивен обстрел в сравнение с предишните 10 дни, заяви държавният секретар.

Президентът на САЩ Барак Обама пък каза, че

все още не е взел окончателно решение за военен удар срещу Сирия

Той добави обаче, че обмисля "ограничена и тяснонасочена акция". Обама говори пред журналисти в Белия дом преди срещата си с лидерите на Литва, Латвия и Естония. 

Президентът на САЩ каза, че използването на химическо оръжие е предизвикателство към света, заплаха за националните интереси на САЩ, заплаха за американските съюзници Израел, Турция и Йордания. 

Освен това има опасност химически оръжия да се озоват в ръцете на терористи, добави Обама. 

Той бе категоричен, че не обмисля вариант за дългосрочна кампания, нито използване на сухопътни сили. 

Американският държавен глава посочи, че "никой повече от него не е уморен от воденето на война", но САЩ трябва да пазят международните норми и да бъдат готови да действат, ако е необходимо, и едностранно в тяхна защита. 

"Мнозина смятат, че трябва да се направи нещо, но никой не иска да го направи.

Ако не се реагира на използването на химическо оръжие, това ще е сигнал, че международните норми нямат никакво значение", каза Обама. 

Според него Съветът за сигурност на ООН е показал, че е неспособен да действа, изправен пред несъмнено нарушение на международните норми в Сирия. 

Едва 40% от американците обаче подкрепят военни действия на САЩ

в Сирия в отговор на използването на химическо оръжие, предаде Франс прес. 50% обаче одобряват военни действия, свеждащи се само до въздушни и ракетни удари. Тези данни са от ново допитване по поръчка на телевизия Ен Би Си Нюз. То е направено на 28 и 29 август и за него са били анкетирани 700 души. 

Според резултатите 58% подкрепят мнението, че използването на химическо оръжие е прекрачване на "червена линия", което налага значителна американска реакция под формата на военна акция. 

79% искат президентът Барак Обама да получи разрешение от Конгреса, преди да реши каквато и да било военна интервенция в Сирия. 

Американският закон на теория изисква разрешение от Конгреса за трайно разполагане на американски сили в чужбина, но американските президенти винаги са смятали, че разполагат с конституционни права да започват военни операции без парламентарното одобрение. 

Само 21% от анкетираните смятат, че интервенция в Сирия ще служи на американските интереси. 27% смятат, че подобна операция ще подобри съдбата на сирийското цивилно население.

Анадолската агенция разпространи подробен списък

във връзка с информацията за химическото нападение край Дамаск на 21 август. 

Според данните в списъка химическото нападение е било извършено от 155-а ракетна бригада и по-конкретно от 51, 52, 577, 578, 579 и 1097 ракетни отряди, а отряди за техническа поддръжка са им помагали. 

Нападението е било извършено в 2,45 ч. на 21 август срещу районите Замалка, Дума, Хараста в източна и западна Гута. 

Нападенията с химически оръжия от режима на Асад са били извършени с 15-20 ракети с химически бойни глави, изстреляни от две места едновременно - от 155-а ракетна бригада в Кутейфе, на 35 километра северно от Дамаск, и 4-та бронирана дивизия в планината Касюн. 

При нападението от Кутейфе е установено, че режимът е използвал ракети Фрог-7 и/или М 600. Установено е, че при нападението от Касюн са били използвани 220-милиметрови ракети с 15 до 70-километров обхват, посочва Анадолската агенция. 

Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че според разузнавателни данни, събрани от Анкара, няма никакво съмнение, че силите на сирийския президент Башар Асад са отговорни за нападението с отровен газ. 

Според нашата гледна точка, изцяло базирана на националното ни разузнаване и оценки на нашите национални експерти, няма никакво съмнение, че режимът на Асад е отговорен, заяви Давутоглу пред журналисти в Анкара. 

Международната общност трябва да прояви инициатива, за да сложи край на войната в Сирия, каза още той. 

Използването на химически оръжия във военни конфликти е забранено от 1925 г.

и е военно престъпление, посочи Давутоглу. 

"За две години и половина в Сирия бяха убити 100 хил. души. Това показва, че там се води война. Затова още в началото призовахме международната общност и я призоваваме и сега, след използването на химическо оръжие в Сирия, да спре това варварство. И това не означава, че Турция иска да започне война. Трябва вече да се прояви международна инициатива", каза турският първи диполомат. 

Той подчерта, че Турция, както досега, предпочита Съветът за сигурност на ООН да приеме решение за Сирия, особено отчитайки факта, че в Сирия открито са били нарушени международните норми. 

"За съжаление вече минаха десет дни (след инцидента с използването на химическо оръжие - б.ред.), а Съветът за сигурност така и не можа да излезе с единна позиция. 

Ако сега не бъде даден отговор, в бъдеще кръгове и страни по целия свят, разполагащи с химическо оръжие, ще се чувстват много по-свободно и отново ще има смърт", подчерта Давутоглу. 

ъщевременно над хиляда души в Истанбул

изразиха шумно съпротивата си срещу военна интервенция в Сирия, предаде

Франс прес. 

"Не на намесата на империалистите и на САЩ в Сирия" и "Народите са братя", скандираха демонстрантите, събрали се на пешеходния булевард "Истиклял" в европейската част на града по призива на синдикатите и на неправителствени организации. 

Демонстрантите се разотидоха след това без намеса на силите на реда. 

Граничещата със Сирия Турция подкрепя идеята за въздушни удари в страната, за да бъде наказан режимът, когото тя обвинява, че е извършил нападение с химическо оръжие на 21 август. 

Коментари 210
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

210 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Ангелов изгони най-възрастния участник в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов изгони най-възрастния участник в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Клавдия влезе в шоуто със сина си, който продължава участието си в надпреварата

Откриха първа военна база на САЩ в Полша

Откриха първа военна база на САЩ в Полша

Свят Преди 6 часа

Базата, официално е наречена "Американски гарнизон – Полша"

Ердоган се кандидатира за президент на Турция

Ердоган се кандидатира за президент на Турция

Свят Преди 12 часа

Досега Ердоган два пъти е бил кандидат-президент - на изборите през 2014 г. и 2018 г.

Kола се заби в дърво край метростанция в София

Kола се заби в дърво край метростанция в София

България Преди 12 часа

По чудо няма пострадали, защото катастрофата е станала на метри от спирките на метрото и на тролейбусите

НАТО: Повечето българи подкрепят увеличение на разходите за отбрана

НАТО: Повечето българи подкрепят увеличение на разходите за отбрана

България Преди 12 часа

Отчита се повишение с осем на сто в последната година на подкрепата за НАТО

Хванаха българи да крадат олио във Великобритания

Хванаха българи да крадат олио във Великобритания

Свят Преди 13 часа

Съдът посочи, че са им платени по 180 паунда за деянието

Имена на хора и срещу тях парични суми

Имена на хора и срещу тях парични суми

Избори 2023 Преди 13 часа

От началото на кампанията в региона са проверени пет сигнала за купуване на гласове

Космически танц: Астрономи наблюдаваха слънчево торнадо (ВИДЕО)

Космически танц: Астрономи наблюдаваха слънчево торнадо (ВИДЕО)

Любопитно Преди 13 часа

Явлението продължи около 3 дни и имаше ротация, подобно на земните торнада

Доклад: Смъртоносни гъбички се разпространяват в болници в САЩ

Доклад: Смъртоносни гъбички се разпространяват в болници в САЩ

Свят Преди 13 часа

Гъбичката, наречена на латинската дума за ухо, може да причини инфекции на кръвния поток, рани и уши

ЕК: България е сред най-големите замърсители в ЕС

ЕК: България е сред най-големите замърсители в ЕС

България Преди 14 часа

Процесът на закриване на някои дейности е естествен, каза еврокомисарят Елиза Ферейра

.

Насилие и сексуални посегателства: Животът в детските домове в ГДР

Свят Преди 14 часа

Изследването проучва настройката сред бившите жители в този тип домове

Започна срещата между Путин и Си Цзинпин в Кремъл

При закрити врата: Започна срещата между Путин и Си Цзинпин в Кремъл

Свят Преди 14 часа

Руският лидер се е обърнал към китайския си колега със „скъпи приятелю“

Икономическото доверие в региона се срина, каква криза идва

Икономическото доверие в региона се срина, каква криза идва

Свят Преди 14 часа

Основно влияе конфликтът Русия-Украйна и свързаните с него последици

Протестите в Кения след идването на власт на Уилям Руто

Сблъсъци в Кения: Стотици арестувани след протест срещу правителството

Свят Преди 14 часа

31 полицаи бяха ранени в Кения след сблъсъци между силите на реда и поддръжници на опозицията

Срещу Bad Bunny е заведено дело за 40 млн. долара от страна на бившата му приятелка, която твърди, че той е използвал запис на нейния глас, произнасящ станалата известна фраза "Bad Bunny Baby"

Бившата приятелка на певеца Bad Bunny завежда дело срещу него за 40 милиона долара

Любопитно Преди 15 часа

Bad Bunny е бил ударен с дело за 40 млн. долара от страна на бившата си приятелка

Тяло под мост в Габрово, търсят убиец

Тяло под мост в Габрово, търсят убиец

България Преди 15 часа

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура-Габрово