И външният министър на Кадафи избяга
Муса Куса   
Източник: ЕПА/БГНЕС
11

Либийският министър на външните работи Муса Куса пристигна снощи във Великобритания и поиска убежище, предаде Ройтерс, като се позова на негов приятел.

Куса обявил, че напуска правителството в знак на протест срещу нападенията, извършвани от силите на Муамар Кадафи срещу цивилни.

Либийският външен министър "дезертира от режима".

"Той не бе никак доволен. (Муса Куса-б. ред.) не подкрепя атаките срещу цивилни", обяви либиецът Номан Бенотман - приятел на подалия оставка външен министър и анализатор в британския мозъчен тръст "Куилиам".

Бенотман допълни, че "Куса ще поиска убежище във Великобритания и се надява, че ще получи добро отношение".

Говорител на британското министерство на външните работи потвърди, че либийският външен министър е

подал оставка и е пристигнал в страната

Муса Куса" дойде тук по своя собствена воля", подчерта той.

Говорителят обърна внимание, че Куса е бил една от най-високопоставените фигури в правителството на Муамар Кадафи и ролята му е била да представлява режима в международен план.

Британското правителство окуражава хората около Кадафи да го изоставят, даде да се разбере той.

Външният министър е един от най-високопоставените представители на режима в Либия, дезертирали след избухването на бунта в средата на февруари.

Муса Куса бе ключова фигура в правителството на Кадафи и е архитектът на драматичната промяна във външната политика на северноафриканската държава, която бе приета обратно в международната общност преди няколко години след десетилетия на изолация и санкции.

Туниската официална информационна агенция ТАП предаде вчера, че Куса е отпътувал за Лондон след двудневно частно посещение в Тунис.

Според туниски дипломат, пожелал да запази анонимност, либийският външен министър се е срещнал с чуждестранна делегация в своя хотел в курорта Джерба.

Говорител на либийското правителство увери снощи, че външният министър е отпътувал за Лондон на дипломатическа мисия.

Британското правителство обаче остана изненадано от съобщението, че Муса Куса пътува към страната.

Международната коалиция за Либия

се опитва да наклони везните в полза на бунтовниците,

призна високопоставен европейски дипломат във Вашингтон, цитиран от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е рядко чувано изказване: целта на кампанията, която започна на 19 март, отива отвъд защитата на цивилните.

Дипломатът, който пожелал да запази анонимност, обясни, че поставянето на акцента върху установяването на зона, забранена за полети над Либия е било параван, за да бъде осигурена подкрепата на арабските държави за военната мисия, която бе разрешена от ООН.

Съветът за сигурност на световната организация прие на 17 март резолюция, която даде зелена светлина за "всички необходими мерки" за защита на цивилното население, въпреки опасенията на някои държави, като Русия и Китай, че операцията може да е равнозначна на взимане на страна в конфликта.

"Ще променим баланса. Правим точно това... Зоната, забранена за полети бе дипломатически ход, за да се качат арабите на борда. Нека бъде ясно за това", каза европейският дипломат.

Той отхвърли сравненията с Ирак, където Саддам Хюсеин запази властта си повече от 10 години при наложена зона, забранена за полети.

В Ирак това бе установено положение, докато в Либия имаме военни удари, обясни цитираният дипломат.

В заключение той обобщи, че международната коалиция трябва да "запълни празнината" между резолюция 1973 на Съвета за сигурност, която разреши "всички необходими мерки" за защита на цивилните в Либия, и крайната цел да бъде свален Муамар Кадафи от власт.

Последните неуспехи на бунтовниците обаче затвърждават позицията на американското правителство, че лошо екипираната опозиция по всяка вероятност

няма да може да победи без решителна намеса от страна на Запада,

предаде Асошиейтед прес.

Агенцията посочва, че има предвид оглавявано от САЩ сухопътно нападение или решение за въоръжаване на бунтовническите сили.

Изправен пред въздушни удари, Кадафи възприе нова, неконвенционална тактика, коментира служител на американското разузнаване, пожелал да запази анонимност.

Както изглежда, либийският лидер е убеден, че може да запази властта си, ако постепенно си върне до известна степен контрола над източната част от страната.

Правителството на САЩ смята, че силите на Кадафи са претърпели тежки загуби от началото на въздушните удари. В същото време те все още имат голямо превъзходство над бунтовниците.

При това войските на Кадафи са започнали да се приспособяват към бомбардировките, като са скрили своите танкове и бронетранспортьори и вместо това настъпват на изток групирани в малки конвои от цивилни автомобили.

През последните дни режимът започнал да мобилизира и второкласни сухопътни части, за които САЩ смятат, че са по-слабо подготвени и че се ползват с по-малко доверие.

Това изглежда е израз на

решимостта на Кадафи да форсира своето настъпление,

докато западните сили все още не подкрепят бунтовниците в пълна степен.

ЦРУ е изпратило този месец свои агенти в Либия, след като американската разузнавателна агенция бе принудена да затвори представителството си в Триполи, предаде Асошиейтед прес, като се позова на източник от правителството на САЩ и на бивш служител на ЦРУ.

Според експерти американската разузнавателна агенция трябва да е изпратила свои сътрудници, за да установят контакт с опозицията и да направят оценка на нейната сила и нужди, в случай че президентът Барак Обама реши да достави оръжия на бунтовниците.

Агенти на ЦРУ освен това участвали в операцията по спасяването на единия от двамата членове на екипажа на американския изтребител Ф-15Е Ийгъл, който се разби преди десетина дни в Либия.

Президентът на САЩ Барак Обама разреши на

ЦРУ да провежда тайни операции в Либия

в подкрепа на бунтовниците, които се опитват да свалят режима на Муамар Кадафи, предаде по-рано Ройтерс, като се позова на източници от американското правителство.

Обама подписал съответна заповед още преди две или три седмици. ЦРУ и Белият дом отказаха коментар по въпроса.

Малки групи агенти на ЦРУ са в Либия от няколко седмици, като имат за задача да намалят ефективността на силите на Кадафи. Друга тяхна основна цел е да позволят на САЩ и съюзниците им да научат повече за бунтовниците и техните планове, пише "Ню Йорк таймс".

Американският генерал Картър Хам, който командваше мисията в Либия до вчера, когато НАТО започна да поема постепенно контрола върху нея, призна, че САЩ не знаят много за тази държава.

Либия е страна, върху която не се бяхме съсредоточили много през последните години, допълни той, цитиран от "Ню Йорк таймс".

Според вестника служители на британското разузнаване също са разположени в Либия, за да насочват въздушните удари.

Тъй като публично обявената цел на либийската кампания не е да бъде свален режимът на Кадафи, тайните операции, които сега са в ход, се различават значително от кампанията в Афганистан в края на 2001 г., посочва "Ню Йорк таймс".

Тогава ЦРУ и американските специални части въоръжиха милиции и насочваха въздушните удари, като по този начин улесниха напредването на бунтовници към стратегически градове като столицата Кабул и Кандахар.

В крайна сметка операцията завърши със свалянето от власт на режима на талибаните.

Обама отново призова либийския държавен ръководител Муамар Кадафи да подаде оставка. Той обаче уверява, че

САЩ няма да изпратят сухопътни части в Либия

В същото време американският президент не изключва възможността страната му да изпрати оръжия на либийските бунтовници.

След консултации в Конгреса вчера, държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън увери, че засега не е взето решение по въпроса.

Самолет на руското министерство на извънредните ситуации, който излетя снощи от Тунис за Москва с над 100 пътници, евакуирани от Либия, сред които четирима българи, се приземи рано тази сутрин в Москва предаде РИА Новости, като се позова на източник от ведомството.

Той уточни, че самолетът Ил-62 е транспортирал 110 души.

Руски дипломат заяви снощи, че евакуираните хора са преминали спокойно либийско-туниската граница. В Тунис те бяха качени на самолета, който излетя от остров Джерба. 

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Партиите в НС с декларации в памет на жертвите от арменското масово изтребление

Партиите в НС с декларации в памет на жертвите от арменското масово изтребление

България Преди 2 минути

Народните представители почетоха с едноминутно мълчание и ставане на крака паметта на жертвите

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Свят Преди 20 минути

Според федералната прокуратура сътрудникът е обвинен, че е предал информация от ЕП на Китай

<p>Изненадващо Стоичков пя на концерта на&nbsp;братя Аргирови (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Христо Стоичков се появи на сцената на концерта на братя Аргирови

Любопитно Преди 41 минути

Навръх рождения си ден, дуетът изпя 15 от най-големите си хитове в зала 1 на НДК

<p>Заместникът на Шойгу остава в ареста&nbsp;</p>

Оставиха в ареста руския заместник-министър на отбраната, обвинен в корупция

Свят Преди 47 минути

Съдът наложи на Иванов мярка за неотклонение "задържане под стража" за период от два месеца

Убиха рапър, близък приятел на Джъстин Бийбър

Убиха рапър, близък приятел на Джъстин Бийбър

Свят Преди 56 минути

Рапърът Крис Кинг бе прострелян смъртоносно на 20 април

<p>Кога ще бъде забранен TikTok?</p>

Заради връзката н Китайската комунистическа партия: САЩ готви удар на TikTok

Свят Преди 1 час

Принудителната продажба на TikTok е предприета заради връзките ѝ с Китайската комунистическа партия

<p>&quot;Тези пудели, влачещи пачки&quot;: Пеевски с коментар за съвместна работа на ДПС и ПП-ДБ</p>

Пеевски отвърна на Денков: ПП-ДБ саботираха съдебната реформа с това, че направиха да няма ротация

България Преди 1 час

Бойко Рашков няма място в политиката, а „видяхме къде има място за него - по трапезите“, коментира още председателят на ДПС

3D Мапинг на "театър 199"

Монументално пано на входа на „Театър 199“ оживява с 3D мапинг

България Преди 1 час

Събитието е на 26 април между 21:00 ч. и полунощ

<p>Откриха остатъци от вируса на птичия грип в пастьоризирано мляко в САЩ</p>

Откриха остатъци от вируса на птичия грип в пастьоризирано мляко в САЩ, има ли повод за тревога

Свят Преди 1 час

По данни на Министерството на земеделието в САЩ до момента са засегнати 33 стада

<p>Фармацевти отчитат повишено търсене на ваксини за коклюш&nbsp;</p>

Фармацевт: Няма ваксини за коклюш нито в складовете, нито в аптеките

България Преди 1 час

През определен период пациентите трябва да се реваксинират, обясни фармацевт

Забравете за малките зелени човечета: Извънземните са лилави

Забравете за малките зелени човечета: Извънземните са лилави

Любопитно Преди 1 час

Интересни факти за извънземния живот може да прочетете в следващите редове

Георги Тахов положи клетва като служебен министър на земеделието

Георги Тахов положи клетва като служебен министър на земеделието

България Преди 1 час

Росен Желязков изчете указа на президента Румен Радев, с който се правят структурни промени в служебния кабинет

Пенсионери

НОИ ще изплаща пенсиите за май след Великден

България Преди 1 час

Около 534 хиляди души ще получат великденски добавки от 100 лв

Снимката е илюстративна

Крясъци, паника и изстрели с автомат: Косово си спомня за клането в Поклек

Свят Преди 1 час

Четвърт век след случилото се, болката се засилва от факта, че справедливостта е неуловима, разказват близки на жертвите

За какво е лъгал Румен Йоана от „Един за друг“

За какво е лъгал Румен Йоана от „Един за друг“

Любопитно Преди 1 час

В забавния куиз „Съм/Не съм“ двамата разкриват повече за себе си

<p>Зрелищно небесно шоу: Розова луна и метеоритен дъжд&nbsp;</p>

Розова луна ще наблюдаваме в небето тази седмица

Любопитно Преди 1 час

За уникалния небесен феномен може да прочетете в следващите редове