„Местните“ ваксини в Русия, Индия и Китай не ускориха ваксинацията
Източник: iStock/Guliver Images
46

З ащо „местните” ваксини в Русия, Индия и Китай не ускориха ваксинацията в тези страни,коментира британският вестник „Гардиън”, цитиран от Агенция „Фокус”.

В деня, в който Индия започна ваксинацията срещу коронавируса, името на Амит Мехра беше в списъка с приоритети. Но той не отиде да бъде ваксиниран.

„Нямам намерение да се ваксинирам само защото имаме ваксина”,

казва 47-годишният работник в болницата в Делхи.

А на 4000 километра на север Магомед Зурабов минава покрай временен център за ваксинация, открит в Москва близо до Червения площад, и също така говори за нежеланието си да се ваксинира. Има подозрения, че пандемията е създадена изкуствено и заявява, че не възнамерява да ваксинира. Вместо това той взема „необходимите предпазни мерки”, като носи маска и използва антисептици.

Броят на ваксинираните постоянно и значително се увеличава в Израел, Великобритания, Обединените арабски емирства и други страни, които са монополизирали доставките. По-бедните страни трябва да се задоволят с по-малко дози. Съществува трета категория държави, в които процесът на ваксинация също е бавен. В Русия, Китай и Индия няма големи проблеми с доставките, защото всички те произвеждат свои собствени ваксини. Но правителствените програми в тези страни стартираха бавно и населението не желае да ускори процеса на ваксинация.

„Хората не бързат да се ваксинират”,

казва Аджит Джайн, лекар в Специализираната болница „Раджив Ганди” в Делхи. „Индия сега преминава през етап, в който болестта вече не е много разпространена, с изключение на няколко щата. Хората са спокойни и мислят, че пандемията е приключила”, добавя той.

Отношението на населението на Индия, Русия и Китай може да се окаже доста типично с течение на времето. Дори когато недостигът на ваксини бъде премахнат, ще са необходими години, за да се извърши мащабна ваксинация срещу СOVID-19. Има няколко причини. Това са трудности с ваксинацията в големи и отдалечени региони, липса на обществен интерес и други по-спешни здравни приоритети.

Наскоро някои държави успяха да преодолеят възникналите трудности. В Индия процесът на ваксинация беше ускорен през последния половин месец, тъй като частните клиники се включиха в процеса на ваксинация. В допълнение, нови възрастови групи започнаха да бъдат канени за ваксинации, включително тези над 60. Индия постигна три милиона дози на ден тази седмица. Ако това темпо може да се запази, страната може да постигне обявената цел и да ваксинира 20% от населението до август.

Ваксинациите напредват по-бавно от очакваното сред 30 милиона индийски здравни работници

и тези, които са в авангарда на борбата срещу коронавируса. Те бяха поставени в приоритетната група и трябваше да получат първата доза от ваксината първи. Но мнозина имаха съмнения относно местно произведената ваксина Covaxin, защото започнаха да я налагат още преди публикуването на резултатите от третата фаза на опитите. (Предварителните данни показват, че тя е 81% ефективна.)

„Това предизвика доста объркване и в резултат на това здравните работници, които беше планирано да ваксинират първи и които разбираха процеса по-добре от другите, показаха по-малко желание да ваксинират, отколкото би трябвало”, каза вирусологът Шахид Джамил, който е директор на Училището по биологични науки „Триведи” в университета „Принц Ашока”.

Според него Индия също не е изпратила целия си медицински персонал да се бори срещу COVID-19, оставяйки около половината да се ваксинират срещу други смъртоносни заболявания. „Има програма за имунизация на деца, има програма за бременни жени и тези програми трябва да се провеждат безпрепятствено, въпреки COVID-19”.

Най-значителната трудност може да се окаже фактът, че честотата на COVID-19 в Индия рязко е намаляла от септември. Освен това в тази страна, където средната възраст на населението е под 28 години, хората не са толкова наясно с опасността от това заболяване. Индия е регистрирала 160 000 смъртни случая от тази инфекция, което е три пъти по-малко от броя на хората, които умират от туберкулоза всяка година. Но миналата седмица имаше признаци на втора вълна на пандемията и това може да промени настроението на някои хора.

„Погледнете смъртността в Южна Азия и можете да разберете защо хората бавно се ваксинират”,

аза Оомен Куриян, старши научен сътрудник в Фондацията за наблюдение в Делхи. „Те усещат опасност много по-малко, отколкото да речем хората в Лондон”.

Същото може да се каже и за обикновения жител на Пекин, въпреки че нежеланието да се ваксинира там не се дължи на демографски причини. Китай въведе сурови, но ефективни карантинни мерки за ограничаване на Sars-CoV-2 и това даде резултат. Животът в страната основно се нормализира. Първото разрешение за спешна употреба на ваксини в Китай бе дадено през юли миналата година, но до днес само 4% от населението е ваксинирано.

„Най-важният фактор е

схващането, че Китай има нисък риск от инфекция”,

каза Янчжун Хуан, директор на Центъра за глобални здравни изследвания в Университета Сетон Хол в Ню Джърси. „По тази причина хората си мислят: защо трябва да се ваксинираме? Вече сме в безопасност”.

Китай възнамерява да ваксинира 40% от населението си до юли. Но за да достигне тази цифра, той трябва да прави около четири милиона ваксинации дневно и днес, според последните официални данни, там са ваксинирани около 640 000 души на ден.

Но Пекин има и международни задължения – да достави поне 463 милиона дози от ваксината за чужди държави. По принцип това е безплатна помощ за стратегически партньори. Засега Китай няма силни стимули за натрупване на големи запаси от ваксини за вътрешна употреба. „Китайците виждат огромната помощ за ваксини за други страни като доказателство, че Китай се е превърнал в световен лидер. Това ги успокоява, че страната им е отговорна и надеждна велика сила”, казва Хуан.

Русия е засегната по-силно от вируса. Според официални данни, които мнозина смятат за сериозно подценени, там са починали 90 000 души от COVID-19. Но и в Русия ваксинацията протича много по-бавно от планираното от правителството, което си постави за цел да ваксинира 60% от населението до средата на годината.

Социологическо проучване, проведено този месец сред руснаците, показа, че

две трети от хората не възнамеряват да бъдат ваксинирани с местната ваксина „Спутник V”,

въпреки че експертни проучвания показват нейната безопасност и ефективност. Руснаците също са недоверчиви към произхода на вируса. 64% вярват, че това е биологично оръжие. (Повечето вирусолози не са съгласни с тях и казват, че няма доказателства за изкуствения произход на коронавируса.)

Недоверието към руските власти е основна пречка пред всеобщата ваксинация, казва Сергей Рибаков, говорител на свързания с опозицията медицински съюз Алианс на лекарите. Междувременно организацията критикува работата на руското правителство за борба с пандемията. Според него държавата активно рекламира „Спутник V” в чужбина, включително чрез „Туитър”, но не желае особено да популяризира тази ваксина сред руснаците.

„Задачата на държавата е да покаже, че ваксината е необходима, че е безопасна. В Русия това не се прави в необходимата степен”, каза Рибаков.

„Държавата трябва да покаже на хората, че отказът да бъде ваксиниран е по-опасен от ваксинацията”.

Подобни проблеми ще забавят процеса на ваксинация в други страни, които са на път да проведат една от най-големите логистични операции в историята. Дори когато има достатъчно количество ваксини, на някои места ще са необходими няколко години, за да се ваксинират 70% от населението и да се създаде стаден имунитет. Така казва Бабак Джавид, специалист по инфекциозни болести в Калифорнийския университет, Сан Франциско.

Вместо това властите могат да се съсредоточат върху ваксинирането на доставчици на здравни услуги и най-уязвимите, казва той. „Няма да е възможно да се елиминират смъртни случаи от COVID-19, но е възможно да се гарантира, че здравната инфраструктура е укрепена и не може да бъде претоварена”.

ЕК призовa държавите-членки да използват всички ваксини

ЕК: Засега няма разговори с производителя на "Спутник V"

81% ефективност показва индийска ваксина

COVID-19: Как се създаде страх към ваксините в страната с най-много случаи

Ваксините, които съдържат микрочипове

Конспирациите за COVID-19, в които българите вярват

Китайската ваксина с 85,5% ефективност

Коментари 46
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

46 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 29 минути

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 35 минути

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 4 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 5 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 6 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 6 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 6 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 6 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 7 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 7 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 7 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 7 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 7 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 8 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 8 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 8 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер