4

Д окато редица европейски страни, като Германия, Чехия и Франция, наложиха нови ограничения при пътуванията с цел ограничаване на разпространението на коронавируса, то други - Полша, Италия, Австрия и Кипър, решиха да смекчат противоепидемичните мерки.

В Полша музеите, библиотеките, галериите и търговските центрове отвориха

днес отново врати, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. По-голямата част от училищата обаче ще останат затворени поне до март, заяви министърът на здравеопазването Адам Неджелски.

"Няколко страни, които не предприеха толкова стриктни мерки като нас по Коледа, сега страдат от тежки последици", каза той в ефира на радио РМФ.
Баровете, ресторантите, хотелите, дискотеките и фитнесите ще останат затворени най-рано до 14 февруари.

Италия смекчава от днес наложените с цел борба срещу новия коронавирус ограничения,

които са в сила в повечето области, предаде Франс прес. Агенцията отбелязва, че това е в контраст с общата тенденция сред европейските съседи за затягане на рестрикциите. В четвъртък Световната здравна организация предупреди, че е "прекалено рано за смекчаване" на ограниченията поради все още голямото разпространение на вируса.

Равнището на опасност в повечето италиански региони вече се класифицира като "жълто" - най-ниското, с изключение на Алто Адидже, Умбрия, Пулия, Сардиния и Сицилия, класифицирани с "оранжев" код за среден риск. Нито един регион вече не е с "червен" код, обозначаващ най-високия риск.

Понижаването на равнището на риска позволява и повторното отваряне на баровете и ресторантите и улеснява пътуванията. Музеите също могат да отворят отново, но само през делничните дни, но не и през уикендите, за да се избегнат струпването на хора. Полицейският час остава в сила на цялата територия на страната от 22 ч. до 5 ч. на следващата сутрин.

След строгата карантина и полицейския час, въведени на 10 януари, от днес в Кипър започва постепенно смекчаване на мерките

с отваряне на фризьорски и козметични салони, и увеличаване от 25 на 50 процента на броя на работещите с физическо присъствие в частния сектор, съобщи МИА. В страната продължава да е в сила полицейски час от 21 часа до 5 сутринта и задължителното изпращане на СМС за движение на гражданите. Продължава забраната за събирания в домовете, с изключение на най-много две лица, ако става въпрос за най-близки роднини.

Министърът на здравеопазването на Кипър Константинос Йоану написа в официалния си профил в Туитър, че страната от днес започва да премахва рестриктивните мерки с много малки стъпки "с надеждата, че това е началото на излизането от карантината". Той призова гражданите, които се връщат на работа, да се тестват с бързи тестове и да спазват протоколите.

Следващият понеделник, във втората фаза на смекчаването на мерките, е планирано в училищата да се завърнат учениците от основните училища и абитуриентите, да се отворят магазините, моловете и търговските центрове, музеите и археологическите обекти, църквите, а в домовете да бъдат позволени посещения на до четирима души.

На друго мнение обаче е британският премиер Борис Джонсън

Заболеваемостта от COVID-19 във Великобритания навлиза в плато и може би започва да спада, но въпреки това остава висока и затова не бива противоепидемичните мерки да бъдат отхлабвани прибързано. Това заяви  Джонсън, цитиран от Ройтерс.

"Започват да се наблюдават някои признаци на достигане на плато, а може би дори и на намаляване на хоспитализациите и заболеваемостта. Но не забравяйте, че нивата им все още са много високи", каза Джонсън пред журналисти.

"Рискът е в това, че ако позволиш нещата да излязат извън контрол, за съжаление, може да се стигне отново до това заразата да започне да се разпространява бързо, преди да сме осигурили достатъчно ваксини за хората", отбеляза британският премиер.

Междувременно във Виена, Австрия се проведе демонстрация срещу противоепидемичните мерки, която остави след себе си ранени и арестувани и предизвика политически спор, предаде БТА.

В демонстрацията във Виена срещу мерките на правителството за справяне с пандемията са участвали 10 000 души, пишат австрийски издания. Ранени са четирима полицаи, 11 души са арестувани и са съставени 1766 наказателни постановления.

Протестите станаха повод за остър политически спор между министъра на вътрешните работи Карл Нехамер и неговия предшественик Херберт Кикъл, ръководител на парламентарния клуб на дясната Австрийска партия на свободата. На пресконференция, свикана спешно късно снощи, Нехамер каза, че видеоматериалите за случилото се показват "картина на опустошения". В демонстрацията са взели участие хулигани и крайнодесни, които са нападали полицаите.

По думите на ръководителя на Виенската полиция задействаните вчера около 1000 полицаи са успели да овладеят положението, когато радикализирани участници са се опитали да щурмуват и завземат парламента, който в момента е в ремонт. В социалните мрежи се разпространяват клипове, които документират нападения срещу журналисти. Започва разследване за установяване на нападателите.

Министър Нехамер обвини своя предшественик Херберт Кикъл и неговата Австрийска партия на свободата в подстрекателство на събитията от предния ден. "Пълен абсурд е бивш министър на вътрешните работи да налива масло в огъня и да сключва съюз с десните радикали", каза той, имайки предвид разпространено в социалните мрежи изявление на Кикъл в навечерието на демонстрацията, в което той призовава за "предпазливост" и се представя заедно с организаторите на забранената от правителството демонстрация като жертва на нападение срещу основните права и свободи. Според него правителството се опитвало да затвори устата на тези, които го критикуват и упражнявало нещо като нова цензура.

На пресконференция днес федералният канцлер Себастиан Курц обяви, че на 8 февруари ще приключи локдаунът в Австрия, но секторите от обществения живот, за които е разрешено да отворят отново врати, ще бъдат въведени още по-строги мерки за сигурност.

Училищата ще започнат втория срок с присъствено обучение на учениците до четвърти клас през цялата седмица и посещение в два дни от седмицата за учениците от пети до дванадесети клас. На малките ще се правят тестове два пъти седмично - в понеделник и четвъртък. Класовете на прогимназията и на гимназията ще са разполовени. Групата, която посещава занятията в понеделник и вторник, ще бъде тествана в първия ден от седмицата. Втората група ще бъде тествана в сряда и ще посещава учебните занятия в сряда и четвъртък. Присъственото обучение е разрешено единствено за тествани ученици и учители.

На 8 февруари отварят врати и търговските обекти. Абсолютно задължително е носенето на маски от типа ФФП2, необходимата площ за клиентите се увеличава от десет на двадесет квадратни метра на човек.

Разрешават се услугите с близък контакт, тоест тези на фризьори и масажисти, които ще приемат единствено клиенти с актуален антивирусен тест.

Остава вечерният час от 20 ч. до 6 ч. сутринта, разрешени са срещите на две домакинства, включващи максимум по четирима възрастни.

Предвижда се глобите за неспазване на мерките да бъдат увеличени, както и да бъде въведен по-строг режим за влизане в Австрия.

Отварят музеите, галерии, зоопарковете при спазване на новите мерки, валидни за търговските обекти.

При увеличаване на броя на новозаразените ще се наложи отново да бъде обявен локдаун, подчерта Себастиан Курц. На 15 февруари правителството ще заседава отново за евентуално ново разхлабване на марките. Това се отнася предимно за заведенията за обществено хранене, хотелите, спортните съоръжения и културните прояви.

Фалшиви ваксини - в Китай задържаха хора, заподозрени в продажбата им

Опасна ли е ваксината на "Astra Zeneca" за хора над 65 г.

130 нови случаи на COVID-19, 6 области без новозаразени

Проф. Мутафчийски с тревожна прогноза за развитието на пандемията

Кантарджиев: Новият щам на ковид-19 в България е 7 пъти по-заразен

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 2 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 3 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 6 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 7 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 8 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 8 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 8 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 8 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 9 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 9 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 9 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 9 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 9 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 10 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 10 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете