Борисов се разпореди за „зелените коридори”
Източник: БТА
18

Р езултатите на България за справяне с коронавируса са изключително добри, страната ни е на 20-о място по заболеваемост в Европейския съюз на 14-дневна база, а ваксинацията срещу COVID-19 у нас протича при голям интерес.

Това докладва министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов по време на работно съвещание при премиера в оставка Бойко Борисов, съобщиха от правителствената информационна служба.

„И в почивния ден вчера имаме към 7000 ваксинирани, а онзи ден отчетохме рекорд от над 32 000 имунизирани. В понеделник пристигат нови над 270 000 ваксини, така че зелените коридори да продължават да действат като се изпълняват и ваксинационните фази”, разпореди премиерът в оставка Борисов на Ангелов.

Министър-председателят в оставка заяви, че всяко количество ваксини, което се доставя у нас, следва да бъде разпределено по-най бързия начин

и да бъдат ваксинирани желаещите. Борисов даде висока оценка на добрите резултати, постигнати от властите в битката с пандемията, докато при пълен локдаун и строги мерки други държави не отчитат подобни данни.

„Това, което ние постигаме, не може да бъде постигнато от голяма част от европейските страни, които са с много по-висок индекс на строгост на мерките”, отбеляза министърът на здравеопазването в оставка. Ангелов подчерта огромния интерес, който се наблюдава при зелените коридори за имунизация срещу COVID-19

 „Хубавата новина е, че този месец всеки понеделник пристигат по 274 000 дози от „Пфайзер” и последният ден – на 31 май, ще бъде доставено първото двойно по-голямо количество – 410 000 ваксини. По 36 000 ваксини пристигат всяка седмица и от „Модерна”, изброи здравният министър в оставка. Ангелов акцентира, че нуждите на българското общество по отношение на ваксините са напълно обезпечени. „Ако така продължаваме, с този темп на ваксинация до края на юни страната ни ще има колективен имунитет”, каза още той.

Борисов изказа благодарност към Националния оперативен щаб, към ваксинационния щаб, към лекарите, медицинските екипи и всички служители на първа линия в борбата с пандемията, защото благодарение на денонощния им труд, икономиката ни също бележи добри резултати.

За първите четири месеца на 2021 г. бюджетът е на излишък от 115,4 млн. лв.,

като само за април очакваният излишък е около 735 млн. лева. Докато се правеха експерименти с парламента и "изтъргване", усилията на правителството и на приходните агенции доведоха до събираемост от НАП, която е с над 915 млн. лева повече спрямо миналата година, при това в условията на тежка пандемия. Заяви още министър-председателят в оставка Бойко Борисов.

Премиерът е изтъкнал, че добрите показатели са резултат и на разумните мерки на правителството в кризата, с които е била подкрепена икономиката и се е дала възможност на бизнеса да работи максимално дори в пандемията. Същевременно Борисов е посочил, че държавата е осигурила подкрепа за българските пенсионери и за борещите се на първа линия с COVID-19. "Затова не актуализираме бюджета. Ние даваме от парите на данъкоплатците толкова, колкото изкарваме", е казал още министър-председателят.

Премиерът Борисов е акцентирал, че приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма към април 2021 г. се очаква да бъдат в размер на 16, 660 млрд.лв., като спрямо първите четири месеца на 2020 г. се отбелязва ръст от близо два милиарда лева. Ръстът спрямо предходната година се дължи на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 2,3 млрд. лв., докато постъпленията от помощи намаляват с 0,3 млрд. лева. Борисов отбеляза още, че към края на април събраните от НАП средства са в размер на почти 9 млрд.лв., което е с над 915 млн. лв. повече спрямо миналата година. С близо 67 млн. лв. повече от планираните средства са събрали и Агенция "Митници", като събраните приходи към април надхвърлят 3 млрд.лв. Приходите от ДДС при внос са 1,304 млрд. лв. Към края на април се очаква от Митниците преизпълнение на плана за периода със 130,5 млн. лв.

Ръст спрямо първите четири месеца на 2020 г. се отчита и при приходите от мита,

които са в размер на 78,6 млн. лв., с 9,2 млн. лв. над събраните през същия период на миналата година и с 2.2 млн. лв. над планираните. Добра е събираемостта и при приходите от акцизи - към края на април те са в размер на 1,654 млрд. лв., което представлява 96,1 на сто изпълнение на планираните за периода.

По отношение на борбата с контрабандата премиерът Борисов обърнал внимание, че през първото тримесечие на настоящата година са задържани близо 16 милиона къса нелегални цигари, което е почти колкото задържаното количество през цялата 2020 г. и 4.5 пъти повече от задържаното през първото тримесечие на предходната година. Според министър-председателя, причина за този ръст може да бъде търсена в очакваната нестабилност в държавата, което настоящото правителство не е допуснало.

Министърът на финансите в оставка Кирил Ананиев изтъкнал добрата работа на приходните администрации и доброто им партньорство с гражданите и бизнеса, което дава положително отражение и на приходите в бюджета. Министър Ананиев приипомнил, че пандемията продължава и служебното правителство би следвало също да направи мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса. Министър Ананиев е изтъкнал още, че

до този момент са изтеглени само 800 млн.лв. от общо 4,5 млрд.лв., колкото е максималният размер на дълга, който може да тегли българското правителство.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков акцентирал върху постъпилите предвидени приходи от концесията на летище "София" в размер на 660 млн.лв. с ДДС. "660 млн. постъпиха, което даде началото на изпълнението на концесионния договор. Това даде възможност неоперативни финансови активи от публични вземания, които до този момент бяха по сметките на държавното дружество - оператор, в размер на близо 80 млн. да се добавят до тази стойност. Тоест имаме сума, която ефективно постъпи в държавния бюджет в размер на близо 750 млн. лв.", отбеляза Желязков. Министърът напомнил, че до този момент всички постъпления от концесиите влизат в Сребърния фонд. Изключение направи концесията на летище "София", които пари са в държавния бюджет за подпомагане на социалните и на икономическите мерки, които са предприети своевременно. Министър Желязков напомнил също така, че през 2019 година са били погасени задълженията на БДЖ.

"Всички оперативни програми, всички финансови проекти работят,

което означава че следващите правителства ще имат възможността да инвестират над 4,5 милиарда лева на годишна база само в рамките на текущия програмен период. Тази година би трябвало да започне изпълнението и на следващия програмен период. След 3 години съвместна работа с Европейската комисия, всички оперативни програми са разработени и изпратени на Комисията". Това е информирал вицепремиерът в оставка Томислав Дончев на работно съвещание с министър-председателя в оставка Бойко Борисов.

Дончев е заявил, в момента продължава реализацията по изпълнение на Програмния период 2014-2020 година и е пояснил, че по правилото "n+3" програмният период ще завърши през 2023 година, когато е крайният период за плащане. "Темповете за договаряне и плащане са в рамките на средноевропейските, договорени са близо 89 на сто от цялото финансиране - това 26,7 милиарда лева, включително и с националното съфинансиране. Разплатени са близо 48 на сто от средствата", е казал още Дончев.
Той е допълнил, че основен акцент в новия програмен период е темата за реиндустриализация, иновации и дигитално включване, но е предвидено да продължат и традиционните инвестиции в пътна и железопътна мрежа, ВиК инфраструктура, градска среда, както и мерките в подкрепа на социалното включване и на бизнеса. "Това, че европейското финансиране не е обичайна тема от обществен интерес, издава, че нещата са в рамка - няма трусове, няма проблеми, няма спряно финансиране", е добавил още Дончев.

Борисов е допълнил, че еврофондовете в основните програми са били спирани по време на управлението на други правителства.

"Ние финишираме с пълен мандат с работещи всички програми. Тогава обяснението беше, че след нас спирали фондовете, защото сме работили лошо. 4 години, пълен мандат, а всички европейски програми работиха", е заявил министър председателят.
Вицепремиерът Дончев е дал и информация за напредъка по разработването на Плана за възстановяване и устойчивост. "Той е представен на Европейската комисия още на 20 април. Той не е подаден за официално одобрение, това може да се случи на база волята на служебното или на следващо правителство. Аз толерантно съм оставил всеки бъдещ екип, ако реши и поиска да направи промени в него, да го ревизира тотално или в някои части. Този вариант е най-добрият, най-справедливият и най-толерантният от политическа гледна точка", е отбелязал още Дончев.

Министър-председателят в оставка е коментирал, че Планът за възстановяване и устойчивост се използва само като претекст за развитие на предизборна дейност в Народното събрание. "Ние се държим отговорно, затова информираме обществото за направеното от нас", е казал премиерът.

Въпреки затрудненията на световната икономика, породени от пандемията,

България отбеляза рекорден поток на преки чуждестранни инвестиции,

като само в кризисната 2020 г. те са в размер на 4,2 млрд. лв., което е най-високата стойност за последните 10 години. Това е докладвал министърът на икономиката в оставка Лъчезар Борисов по време на работното съвещание, свикано от министър-председателя Бойко Борисов с министри от кабинета, съобщава пресцентърът на правителството.

Министърът на икономиката отбелязал, че само от началото на 2021 г. по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 14 проекта в размер на 800 млн. лв., които ще създадат нови 1400 нови работни места, а от началото на кризата тези проекти са на стойност 1.8 млрд. лв. Министър Борисов подчертал, че бизнес климатът в България се подобрява, което е видно и по линия на инвестициите в строителството. "Разрешенията за строеж при жилищното строителство са с 14 на сто повече през първото тримесечие на настоящата година, спрямо същия период на миналата година. При административните сгради разрешенията нарастват с 27,3 на сто", уточнил той.

Безработицата в България достигна своите предкризисни нива.

По данни на Агенцията по заетостта тя е 6,1 на сто, пише в съобщението. В заключение икономическият министър подчертал, че само през април чрез програмите и инструментите на МИ българският бизнес е подпомогнат с близо с 200 млн. лв.

"Зелени коридори" за ваксинация и днес

Ангелов: Отпада това ограничение срещу COVID-19

Във Великобритания ще поставят и трета доза от ваксините

Коментари 18
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

18 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Феномени, които нямат обяснение</p>

Феномени, които нямат обяснение

Любопитно Преди 32 минути

Най-мистериозните явления в света и ежедневието ни

Телескопът "Хъбъл"

НАСА не може да оправи проблем в телескопа "Хъбъл"

Технологии Преди 56 минути

Компютърен проблем спря работата от 13-ти юни насам

Най-грандиозната атака на кибер армията на Ким

Най-грандиозната атака на кибер армията на Ким

Свят Преди 2 часа

Моментът на атаката е избран перфектно

Принц Уилям Артър Филип Луи е роден на 21 юни 1982 г. в 21:03 часа в болницата "Сейнт Мери", Лондон.

Уилям – любимият принц на британците

Любопитно Преди 2 часа

Внимание, кралски рожденик!

Apple iPhone 12

Бъг в iPhone може да повреди Wi-Fi функциите му

Технологии Преди 3 часа

За щастие има сравнително лесна превенция

Потоп в Турция, лошото време продължава

Потоп в Турция, лошото време продължава

Свят Преди 3 часа

Нанесени са материални щети, но към момента няма данни за човешки жертви

Уникален жест от малки шестокласници

Уникален жест от малки шестокласници

Вдъхновени истории Преди 3 часа

"Бори се, не се предавай!" - пише Софи от 6 Г клас

Различни видове бира

Тази любима напитка се оказва доста коварна

Любопитно Преди 3 часа

Лято, плаж, солени усмивки и ... студена бира. Идеално или не

<p>ЦИК пуска симулатор за машинно гласуване</p>

ЦИК пуска на сайта си симулатор за машинно гласуване

Избори 2021 Преди 3 часа

Централната избирателна комисия ще качи на сайта си симулатор за машинно гласуване

Пуснаха транссексуален щангист на Олимпиадата

Пуснаха транссексуален щангист на Олимпиадата

Свят Преди 4 часа

Тя ще се състезава в категория вдигане на тежести до 87 кг при жените

Супата на ацтеките, как да си я приготвите

Супата на ацтеките, как да си я приготвите

Любопитно Преди 4 часа

Тази рецепта е за четири порции

Стойчо Кацаров

Кацаров: Близо 43% в България са изкарали ковид -19

България Преди 4 часа

Това показват данните от лабораторно проучване

<p>Ваксините, които ни превръщат в магнити</p>

Мит срещу реалност: Превръщат ли ни ваксините в магнити

Любопитно Преди 5 часа

Основателни ли са твърденията, че ваксините срещу COVID-19 създават магнитно поле около мястото на убождане

Какво е демисексуалност? Дали не сте с тази ориентация

Какво е демисексуалност? Дали не сте с тази ориентация

Любопитно Преди 5 часа

Чували ли сте вече за демисексуалността?

Загинал и четирима ранени в катастрофа на АМ "Тракия"

Загинал и четирима ранени в катастрофа на АМ "Тракия"

България Преди 6 часа

По първоначални данни лек автомобил "Тойота" се завъртял след удар в мантинелата