Българин в Япония: Ситуацията върви към нормализиране
Александър Кочев   
Източник: Александър Кочев
14

Александър Кочев (Facebook.com/Kotchev) живее в Япония от 1996 г. В момента домът му е в град Сапоро, на остров Хокайдо, Северна Япония. Той пожела да разкаже специално за Vesti.bg каква е ситуацията в страната в момента.

1. За бедстващите след земетресението и вълните цунами

Много хора (по предварителни изчисления, повече от 2 млн. души) за останали без покрив, храна и лекарства, вследствие на разрушителните цунами. Днес в цяла северна Япония има тежки снеговалежи и температурите са минусови, на места под -5 градуса Целзий. Японското правителство организира система на превоз на дарения от храна, одеяла и други провизии с помощта на японските сили за самоотбрана. Около Токио и особено в засегнатите райони има недостиг на бензин и други горива, очаква се да бъдат освободени известни количества от държавния резерв.

Правителството призовава гражданите да не се презапасяват с храна и горива. Реално, това презапасяване е и единствената почти повсеместна форма на масова паника, наблюдавана в Япония.

Режим на тока има само в околностите на Токио. Влаковата мрежа в метрополията не е засегната от земетресението и промяната в режима на влаковата мрежа се дължи най-вече на този режим.

Много хора правят дарения и се опитват да помогнат с каквото могат на бедстващите. Редица големи японски компании даряват пари или храна и провизии.

2. За "евакуирането"

В западните медии и в много от българските има информация за масово напускане на Япония. По данни на имиграционните власти около 10 хил. чужденци са подали документи за разрешение за повторно влизане в Япония. 10 хил. души са около 3-5% от чужденците в Япония. Това означава, че 95%-97% от тях не се евакуират. Повечето българи, с които поддържам връзка, следят ситуацията отблизо и засега никой от тях няма намерение да се "евакуира".

Американското и британското посолства са осигурили самолети за своите граждани, ако искат да напуснат страната, но в официални пресконференции обявиха, че приканват само гражданите си, които се намират в радиус от 80 км от АЕЦ "Фукушима" да се преместят незабавно на друго място.

3. За радиацията в Япония

Поради страх от информационна завеса, много хора (особено източноевропейците) не са склонни да вярват на данните, давани от правителството чрез медиите. Аз ги разбирам, но не съм съгласен с тях, защото винаги потвърждавам тази информация от независими източници.

В цяла Япония има разположени гайгер-мюлерови броячи, принадлежащи на частни лица, които съобщават данните в интернет в реално или полуреално време. Един от тях е българинът Калин Кожухаров, който живее в централно Токио със семейството си. За радиационните стойности вижте неговия сайт: Thinrope.net.

Има много такива сайтове, почти във всеки голям град. Някои от тях съм посочил по-долу. Вчера и днес разговарях със Сергей Кореннов, доктор по ядрена физика, който живее и работи в Токио. Освен че е украинец и е добре осведомен за научната страна на аварията, естеството на работата му му дава достъп до много прецизни данни за радиационния фон в цяла Япония. Доктор Кореннов посочи, че в момента обстановката е спокойна и няма причина за притеснение, освен за хората, които работят по спасителната операция във "Фукушима" или са в непосредствена близост до атомната централа. Той също така посочи, че засега няма намерение да се евакуира от Токио, защото не мисли че има опасност за двете му деца. Според него основната разлика с "Чернобил" е, че когато е избухнал, АЕЦ "Чернобил" е бил действащ реактор, докато "Фукушима" не работи от петък миналата седмица. Също така, освен проблема с високата температура в басейните за отработено гориво, самите реактори се охлаждат прогресивно. Доктор Кореннов изрази мнение, че в Япония няма да има втори "Чернобил", поне според данните, които имаме днес (17 март, 2011, 19,00 местно време).

4. За обществената нагласа

В силно засегнатите райони хората основно търсят безследно изчезналите си роднини и приятели. По данни от днес следобед загиналите и безследно изчезналите са най-малко 15 хил. души. Също така, оцелелите се опитват да помогнат на място с каквото могат – някои помагат на ранените, други се включват към спасителните екипи и медицинските екипи, трети пренасят лекарства и храна до местата, изолирани поради разрушението на пътищата. Тези хора нямат нито ток, нито вода. Те не гледат телевизия и не четат вестници.

В незасегнатите райони повечето от хората са силно притеснени, някои в паника. Много японци и чужденци канят хора, останали без покрив, в къщите си, като временен подслон. Много други дават парични дарения или изпращат одеяла и други провизии. Общата нагласа е всеки да помогне с каквото може и да даде това, което може.

5. Икономиката

Въпреки че в началото на седмицата на токийската фондова отбеляза рязък срив и индексът TOPIX достигна до нива по-ниски от тези след банкрута на "Лемън Брадърс", днес нивата се възстановиха до 810,80. Финансовите анализатори казват, че това се дължи на прогнозата на инвеститорите, че японските компании ще употребят много финансови ресурси за възстановяването на обществената и производствена инфраструктура, което на свой ред ще доведе до положителен растеж на икономиката. Реалният подем се очаква обаче едва през четвъртото четиримесечие. Много е рано за дългосрочни прогнози, но повечето анализатори са умерено оптимистични за бъдещето на японската икономика.

6. От мен

Япония е много гъвкава и има опит в възраждането на страната – след Втората световна война Япония буквално се е преродила от пепелищата. След земетресението в Кобе, за 2-3 години разрушеният град е превърнат в оазис на модерния живот. Японците като нация са силни и амбициозни. Мисля, че тази трагедия ще ги сплоти и ще възстановят невероятно бързо засегнатите райони. Не се надявам, аз знам.

Нека всички да следим спокойно ситуацията и нека решенията, които взимаме, да са наши собствени и да се основават на факти и логика.

Александър Кочев, Сапоро Япония
17 март 2011, 20,00 ч.

Сайтове за следене на радиационния фон:

Токио:
Thinrope.net
Cnic.jp

Канагава (до Токио):
Atom.Pref.Kanagawa.jp

Шизуока (до планината Фуджи):
Hoshasen.Pref.Shizuoka.jp

Гунма (на север от Токио):
Pref.Gunma.jp

Ниигата (Северна Япония):
K4.Dion.ne.jp

Сапоро (на най-северния остров):
Geiger.Maido3.com

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 6 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 9 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 9 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 10 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 10 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 11 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 11 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 12 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 12 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 12 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 12 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 12 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 12 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 12 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 13 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове