Средиземно гробище
Източник: ЕПА/БГНЕС
5

В какво се превръща тези дни морето... доброто, старото Средиземното... В гробищен парк с масови гробове – но без паметни плочи, без могили, няма и къде една свещ да се запали или каквото там се прави от другите вероизповедания. Толкова е... анонимно, безлично и абстрактно това гробище. И вместо шума на листата, който смущава покоя в "нормалните", тук за фон звучи плисъкът на вълните. Няма ограда, алеи, няма цветя, но усещането вече е същото, траурно.

Че европейските води, близо до Африка, се превръщат в гробище, се сети премиерът на Малта, след като в петък недалеч от островната му държава потъна още един кораб с нелегални имигранти. "За щастие" този път загинаха само трийсетина от общо 250 бежанци (такива са, независимо дали бягат от война, или бедност), бленуващи за нормален живот на Стария континент. Най-малко още 500 души бяха прибрани от италианската брегова охрана и от други съдове в същия ден.

Инцидентът стана отново в района на Лампедуза, италианския остров, в чиято близост преди седмица се удавиха други над 300 нелегални имигранти (защо винаги превеждаме "illegal" като "незаконни", а в този случай наричаме бедните хора "нелегални", сякаш се опитват да проникнат в нашите евро общества като един вид представители на нелегална агентура, така звучи). Лампедуза се намира на 120 км от бреговете на Северна Африка и е основна цел на корабите, саловете, лодките с имигранти, които искат да достигнат до Европа - африканци, афганистанци, иракчани, палестинци, а в последния случай и сирийски бежанци.

Освен че произнесе мрачното "гробищно" сравнение, министър-председателят на Малта зададе и важния въпрос: "Колко още трябва да загинат, за да се направи нещо" и обвини колегите си от другите европейски столици в празни приказки, настоявайки за промяна в правилата за управление на имиграцията в Евросъюза. Мрачното сравнение направи и кметът на Лампедуза, който призова Брюксел да се справи с трагедията, с която са принудени да живеят избирателите му.

Кога ли ме е полазил този имигрант…

За последните 25 години близо 20 хил. души са загубили живота си, плавайки към южното крайбрежие на нашия материк. Тази черна статистика допълниха и двете корабокрушения от последната седмица. Сега ли се сеща Европа за нея, сега ли започна да я сърби рамото, да й пари в окото… Неслучайно жителите на Лампедуза устроиха бая посрещане на председателя на Еврокомисията и италианския премиер, които посетиха острова след първата от двете трагедии. Жозе Барозу и Енрико Лета трябваше да изтърпят викове като "Убийци", "Засрамете се!" и куп южноиталиански попръжни на местното летище, където ги очакваше група разгневени от случващото се жители с плакати, изобразяващи жертвите.

Центърът за временно настояване на Лампедуза е препълнен и то не от вчера и от оня ден. Тукашното население, а и не само, упреква Рим за липса на адекватна политика по отношение на имигрантския поток, а Брюксел, че не демонстрира очакваната в такива ситуации солидарност.

Не че помощ от ЕС не е поискана от засегнатите страни - Италия, Гърция, Испания, целият южен фланг надава вой заради имигрантската вълна. Подкрепа търси вече и България, уплашена от бежанците от сирийския конфликт, дори набира смелост да каже, че техническата няма да е достатъчна. А какво прави Европа... Европа реже бюджета на граничната си служба... с близо 35 млн. евро годишно по-малко получава "Фронтекс" тази година в сравнение с преди две.

А като стана дума за солидарност преди малко, като трън в очите се набива отношението от типа "Кога ли ме е полазил този имигрант, къш-къш!", което демонстрират други страни-членки, особено такива, които претендират, че трябва да поръчват музиката, но ако може да не плащат (или да платят, но после да си вземат ресто - викат му рабат). Само преди десетина дни "съ-европейците" ни от Острова не допуснаха група от 60 сирийски бежанци да се качат на ферибот за Обединеното кралство. Не съвсем, де - казаха им просто, че ще разгледат поотделно всеки случай и то само на онези, които вече имат роднини във Великобритания. И така сирийците останаха на грижите на "гостоприемните" френски власти. Трябваше част от тях да обявят гладна стачка, че й кметът на Кале да ревне за обща европейска стратегия по бежанския въпрос. То стратегия трябва, но не само по бежанския, а и по глобалния – имигрантския въпрос.

Ами, ако...

Пак в последните дни катер на българската гранична полиция прибра кораб с афганистанци, носещ се към нос Калиакра. А сега, представете си какъв вой щеше да се нададе откъм Европата, ако българските власти бяха уведомили учтиво пришълците, че случаите им ще бъдат разгледани индивидуално и у нас ще бъдат допуснати само онези с роднини, установили се вече в България. Или пък, ако недай Боже, се беше случила някаква черноморска буря и от ограничените ни възможности зависеше да спасяваме давещи се майки с деца край българския бряг…

От мизерия тип “трън” на мизерия сорт “глог”

Има и още нещо - знаят ли към какво са се насочили имигрантите и бежанците? Някой трябва коректно да ги осведоми, че често, когато пристигнат там, накъдето са се запътили, ги очаква миенето на чинии, чистенето на тоалетни, просенето по улиците, уличният алъш-вериш със светкащи китайски боклучета и гумени топчета, „уютът” на картонените „къщи” до вентилационните шахти, мазно-потната атмосфера в дюнерджийниците, превърналата се в системна експлоатация на робския им имигрантски труд от страна на „сиви” и фантомизирани работодатели.

Дали е по-добре да береш ягоди дълги часове на ден за несигурна надница в някоя британска ферма (BBC имаше разследване по темата), отколкото да го правиш в родината. Може и да е по-добрата оферта за много хора от доста изостанали държави, но не е панацея, не е някакъв нормален живот, няма да се почувстват „бели” тези хора, няма да стават в 8, да обличат костюма, да палят автомобила и да тръгват на работа, а после в 6 да минават през супермаркета на път за фамилната къща. По-скоро ги очаква къртовски труд за дребни монети, астрономически разходи и битуване с още петима в тясна стая в лош квартал.

Синя, зелена, пембена… Европа има нужда от имигрантска карта

Не от вчера Европа се нуждае от работеща програма за разнообразяване на имигрантски поток, както я наричат отвъд Атлантика, макар по-коректното й определение да е – за подбор на квалифицирани имигранти. С какъв цвят ще отпечатат пластиката няма значение, важно е, че от нея Европа има нужда.

Защо? Много просто – първо, за да не натоварва допълнително и без това разпънатите на кръст нейни социални системи. Второ, за да не попълва кастата на бедните предградия, с които трябва да се справи все някога, трето… пето – за даде шанс европейската мечта все за някой от мечтаещите да се сбъдне и да разубеди онези, за които няма шанс това да стане. Има немалко образовани, кадърни и квалифицирани хора по света, които работят за жълти стотинки и остават неоценени, а в Германия не достигали лекари…

И защото кой печели сега?

От сегашната ситуация изгода имат най-вече трафикантите на хора и онези, които искат евтин и непретенциозен труд, без да страдат от скрупули, свързани с рамките на закона. Знаете ли каква присъда получи капитанът на турския кораб, докарал повече от 20 афганистанци до Калиакра (кой знае за колко пари е предоставил услугата) – три години… условно...

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 9 минути

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 33 минути

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 1 час

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 1 час

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 2 часа

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 2 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 2 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 2 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 2 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 2 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 9 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 9 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 9 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 10 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 11 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек