Траур в Бургас, три общини все още бедстват
Източник: Елена Героска/БГНЕС
7

Остава в сила бедственото положение в Димитровград, Харманли и Симеоновград,

което беше обявено заради наводненията през последните дни, информира БНР.

В димитровградското село Райново се скъса дига на река Марица, но опасност за хората няма. Обстановката в тези бедстващи общини в Хасковска област се e нормализирала и нощта e минала без инциденти.

Продължава обаче наблюдението на нивото на река Марица. Критичният минимум за преливане е 7 метра, а на места водата вече достига над 4 метра.

Затова крайречните общини Симеоновград, Любимец и Свиленград са готови да посрещнат евентуалната голяма вълна. За нивото на река Марица е предупредена и турската страна.

Скъсаната дига на реката до село Райново заля над 2000 декара земеделска земя.

Днес комисия ще описва щетите, нанесени от пороя в димитровградското село Странско. Там продължава почистването на къщите, а

пътят Димитровград-Симеоновград е с разрушена настилка и е пропаднал в участъка за село Златополе.

Очаква се там да започнат спешни ремонтни работи. Ако няма проливни дъждове и други критични ситуации, в Димитровград ще бъде отменено бедственото положение, съобщи кметът Иво Димов.

Община Димитровград започна кампания за набиране на помощи за пострадалите от наводненията серища в района. Необходими са пакетирани храни, почистващи препарати и дезинфектанти, дрехи, завивки, спално бельо, мебели, домакински уреди и всичко от първа необходимост. Набират се доброволци за почистването на домовете.

В Бургас днес е Ден на траур в памет на загиналите във водната стихия на 6 септември

в областта. Две жени загинаха в местността "Отманли" край Бургас, един мъж се удави в Приморско.

Община Бургас отмени събитията днес, а флаговете на площад "Атанас Сиреков", както и на входовете на града са спуснати наполовина. Това съобщиха от пресслужбата на общината.

Двама мъже – Николай Кирилов и Николай Градев, които помагаха при ваденето на хора от преобърнати автомобили и спасиха живота на няколко души, ще бъдат предложени за награда от кмета на Бургас Димитър Николов.

Огромното количество дъжд е една от причините за трагедията в Бургас. Обстановката в региона в момента е спокойна. По предварителни данни щетите в Бургаска област са близо 1 500 000 лева, каза кметът Николов.

От Община Бургас съобщиха, че се издирват други двама мъже, помагали при наводненията в Бургаско. Те обаче не са известни към този момент. Кметът ги призовава да се свържат с него, защото им дължи благодарност и добрият граждански пример не трябва да остане анонимен.

Община Бургас изпрати тежка техника и строителни материали на пострадалите жители в местността "Ченгене скеле" край града.

На мястото на бедствието вече има камиони и кранове, които ще участват в разчистването на едрите отпадъци и разрушената инфраструктура, ще помагат и за изваждане на потопените от пороя лодки, съобщиха от пресслужбата на общината.

Отново по заповед на кмета, на рибарите ще бъдат доставени строителни материали - чакъл, отсевки и фрезован асфалт от ремонтите в града. С тях може да се оформят подходи към отделните сгради, защото движението в селището все още е крайно затруднено.

Обявеното частично бедствено положение на територията на община Бургас, обхващащо квартала "Победа", рибарското селище "Ченгене скеле", село Маринка и село Извор, все още не е отменено. Правят се подробни описи на нанесените щети, подкрепени със снимков материал, за да може да се внесе аргументирано искане за финансова помощ до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Кметът на града Димитър Николов ще предложи на общинарите да гласуват за финансово подпомагане на семействата на двете загинали при наводненията жени - Недялка Танева (69 г.) и Камелия Желязкова (23 г).

Български Червен кръст (БЧК) - Бургас призовава за спешна помощ за пострадалите от новите наводнения

в Бургаско. Това съобщиха от БЧК.

От там информираха, че от днес е стартирала благотворителна кампания за набиране на хигиенни материали, минерална вода, нови одеала, нови дрехи и обувки, храни готови за консумация, без да е необходимо съхранението им в специализирани места като хладилници и други съоръжения.

Даренията могат да се предоставят в офиса на БЧК-Бургас в комплекс Възраждане бл.7, партер и в град Приморско, улица "Ропотамо" 50. Работното време на двата офиса е от 9.00 до 17.30 ч., всеки работен ден (без събота и неделя).

Активирана е и кампанията за набиране на средства на кратък номер 1466. Парични дарения се събират и на банковата сметка: УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД, IBAN: BG64UNCR76301078660913, BIC: UNCRBGSF, 1000 София, ул."Калоян" 3.

До момента БЧК-Бургас са предоставили хуманитарна помощ на 37 семейства в пострадалите от наводненията села Ново Паничарево и Ясна поляна.

В Община Приморско днес също е Ден на траур в памет на мъжа, станал жертва на наводнението на 6 септември.

Исуф Илязов Исуфов е работел като пастир в село Ясна поляна и е живеел в микробус, който в деня на бедствието е бил залят от придошлата вода. Мъжът е на 27 години.

В памет на загиналия мъж флаговете на кметството и лятната естрада днес са спуснати.

Към настоящия момент в община Приморско няма бедстващи хора, няма и села без ток и вода. Пътищата са отворени, с изключение на пътя село Веселие - село Ясна поляна. Там има разрушен мост от наводненията.

Отмениха бедственото положение в Гълъбово

Комисия, назначена със заповед на кмета на община Гълъбово Николай Тонев започва да определя щетите от наводнението. 102 са засегнатите къщи в общината, бедственото положение е отменено.

Снощи се е прехвърлила вода по международния път Русе - Свиленград. В момента полицейски екип е на мястото и предупреждава водачите. Дигата на язовира над Априлово ще бъде премахната, каза още Николай Тонев.

Комисия ще определи щетите и в старозагорското село Еленино, съобщи Дарик-Стара Загора. "В събота, към 19.30 ч. къщите бяха отводнени, а водата беше прибрана в коритата. Не вярвах, че тази вода може да се прибере отново", коментира кметът на селото Съби Димов. 35 къщи бяха наводнени в Еленино след падналия дъжд.

Бедственото положение в общините Опан и част от община Раднево остава.

Наводнените частни имоти в областта са над 200. Няма пострадали и блокирани хора. Водата постепенно се оттегля, но поради голямото ѝ количество се очаква оттичането на продължи до средата на седмицата.

От днес започват огледите на общинските междуведомствени за оценяване на щетите.

Екипи на дирекциите по социално подпомагане по общини също започват огледи, за да разяснят на засегнатите от стихията хора възможността за получаване на еднократна помощ от 325 лева.

Всички пътища на територията на областта са отворени и проходими, с изключение на 4-токласния път Памукчии-Християново. Възстановено е движението през един коловоз на жп гара Михайлово, работи се по възстановяването на останалите коловози.

Електрозахранването на територията на областта е напълно възстановено. Водоподаването е възстановено във всички населени места с изключение на Самуилово, Михайлово, Воденичарово и Стрелец. Екипи на ВиК работят на терен за отстраняването на повредите.

Вчера екипи на РЗИ за взели 14 проби от водата във ВиК мрежите на 13 населени места. От инспекцията посочиха, че водата в засегнатите от наводнението населени места не бива да се използва за питейни нужди и готвене до излизане на резултатите от микробиологичните анализи. Първите резултати за качеството на водата ще станат ясни днес.

От здравната инспекцията акцентираха, че след почистването на помещенията е необходима и дезинфекция, за да се ограничи в максимална степен опасността от заразни заболявания. В тази връзка от БЧК стартират кампания за набиране на дезинфектанти и почистващи препарати. На общопрактикуващите лекари е указано от РЗИ да следят заболеваемостта от чревни инфекции и при съмнения или данни за такива незабавно да информират инспекцията.

От Министерството на околната среда и водите предупреждават за опасност от повишения на речните нива,

съобщава Нова ТВ.

Според прогнозите на системата за ранно предупреждение при наводнения се очаква да се повишат водните количества в река Марица и притоците ѝ Стара река, Крива река, Яденица, Чепинска. Очаква се водните количества в Марица при Харманали и Свиленград и на р. Сазлийка при Гълъбово да се задържат до праговете за предупреждение.

Повишение на нивото на водите се очаква и в река Места в горното течение и притоците ѝ Бела Места, Черна Места, Белишка, Вотрачка, Коница, Бистрица, както и по горното течение на р. Струма и притоците ѝ р. Рилска, Цапаревска река, р. Лебница, р. Бистрица, р. Струмешница.

По повод тазгодишните бедствия след проливните дъждове служебният минисър на вътрешните работи Йордан Бакалов заяви пред БНТ:

"Продължаваме да бягаме след събитията".

Той съобщи, че преди повече от седмица е изпратил писма до общините с цял поименен списък какво трябва да направят за предотвратяване на наводненията, но не може да им заповядва.

Бакалов подчерта, че е необходима превантивна работа и законодателство в тази посока. След като е посетил засегнатите райони, министърът подчерта, че определено има общини, които са си свършили работата и се вижда, че водата от улиците се поема от шахтите, докато има общини, които не са си свършили работата и вместо в речните корита, водата тече по улиците.

"За мен една от възможните промени, ако се възприеме, е да има възможност да се налагат и санкции", каза министър Бакалов.

"Не може ние да продължаваме да бягаме след събитията, можем да вземем мерки предварително, които да минимализират загубите и оттам самите хора да не търпят такива щети", подчерта той.

"Най-важно е

да се изгради цялата система за предотвратяване на тези бедствия,

ние не можем да продължаваме по този начин, не може да се харчат пари, които така или иначе отиват в коритата на реките или някъде в морето, въпросът е, че те не са ефективни", категоричен е Йордан Бакалов.

Нормализира се обстановката в община Първомай,

след като язовирът до село Добри дол преля и наводни къщи и дворове в петък. Четири села в общината пострадаха от стихията, но слава Богу, нямаме загинали хора, съобщи за Дарик кметът на Първомай Ангел Папазов.

Комисия от общински съветници и експерти е обиколила пострадалите и е оценила щетите, които възлизат около 1,5 млн. лв. Пораженията са най-вече върху общинската инфраструктура. Работници от ОП "Чистота" помагат на възрастни хора да си почистят домовете от калта, за да могат да живеят в тях, допълни кметът на Първомай.

Въпреки петте наводнения, които сполетяха Карлово и общината от април до сега, не сме получили нито лев от държавата.

Щетите до момента, които възлизат на милиони левове, поправяме с пари от бюджета. Това съобщи зам.-кметът на Карлово Данка Зидарова-Люртова.

Само за поправка на подпорни стени, улична мрежа и неотложни ремонти на обществени сгради, сме дали над 130 000 лв. от общинския бюджет, допълни зам.-кметът на Карлово.

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 4 минути

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

<p>Защо Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването</p>

Каква е причината за рокадите в Украйна: Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването

Свят Преди 59 минути

В традиционното си вечерно видео обръщение украинският президент не спомена никакви конкретни причини за уволнението на Олекси Данилов

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 1 час

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 1 час

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 1 час

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък

<p>Смяна, DOT, съхранение&hellip; всичко по темата гуми (видео)</p>

Смяна, DOT, съхранение… всичко по темата гуми (видео)

Технологии Преди 1 час

В сервиз на Margel разговаряме с Борислав Враджалиев за смяната на гумите и изборът на нови, тъй като многообразието на предлагане е огромно

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Любопитно Преди 1 час

Законите за движението на Нютон са в основата на класическата физика

<p>&quot;Играта на Синанон&quot;: Вазектомии, аборти и жени с бръснати глави&nbsp;</p>

"От изцеление към ужас": "Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

"Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Свят Преди 1 час

35-годишният Николай Фарафонов е признат за виновен за "публични призиви за извършване на терористични актове"

<p>Биков: Подкрепихме конституционната реформа, за да не е безконтролен служебният кабинет</p>

Биков за промените в Конституцията: Подкрепихме реформите, за да не е безконтролен служебният кабинет

България Преди 2 часа

По думите му партията се „старае да има позиция по въпроси, които зависят от нея”

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

Свят Преди 2 часа

По време на визитата представители на руската служба и на севернокорейското министерство са провели работни разговори

Сигнал за бомба в Софийския университет и в Съдебната палата

Сигнал за бомба в Софийския университет и в Съдебната палата

България Преди 2 часа

Toй е подаден малко след 08.00 ч.на електронната поща на висшето училище

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

България Преди 2 часа

По думите на зам.-председателя на НС и депутат от ПП-ДБ не сме на прага на конституционна криза

5 по Рихтер разлюля Италия

5 по Рихтер разлюля Италия

Свят Преди 2 часа

Трусът е усетен и в района на Удине

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

България Преди 2 часа

Българките отивали зад граница с обещание за работа