Стотици къщи са наводнени в община Гълъбово
Язовир "Тича"   
Източник: Илиян Илиев/БГНЕС
3

З аради усложнената обставка в община Гълъбово кметът Николай Тонев обяви бедствено положение.

Стотици къщи са наводнени. Ток има само в болницата. Училищата и детските заведения са затворени, съобщи БНР.

Половината от абонатите в град Гълъбово и част от селата в общината останаха без ток, след като река Съзлия скъса дига и наводни подстанцията, осигуряваща електрозахранването.

Ситуацията в община Гълъбово е такава от нощта. На място има екипи на Пожарната, EVN, Напоителни системи. Всеки момент трябва да пристигне и специализиран инженерен екип от Механизирана бригада. Комисар Стоян Колев, шеф на службата по "Пожарна безопасност и защита на населението", съобщи, че е включено аварийното захранване. Детските заведения и училищата в Гълъбово са топлофицирани.

Наводнени са десетки къщи в селата Обручище и Априлово, община Гълъбово. В общината вече са постъпили 3000 лева от Комисията за бедствия и аварии към Министерски съвет за почистването на река Съзлия.

Дъждовете активизираха свлачище край Балчик

Проливните дъждове през последните 3 дни активизираха свлaчище край Балчик. Пропаднали са около 60 квадратни метра от пътя между Балчик  и Тузлата. Част от асфалта е пропаднал, а банкетът е във въздуха. Мястото е маркирано със сигнализация и клони, информира Нова ТВ.

Улегнал и напукан е и част от останалият асфалт на платното. Комисия от община Балчик е огледала мястото, изготвен е протокол, който вече е изпратен до междуведомстваната комисия. Предвижда се в най-скоро време да започне укрепване на пропадането по общинският път.

Остава бедственото положение в община Раднево,

където в 11 села няма водоподаване. Изпълнителният директор мини "Марица-изток" на инж. Андон Андонов беше категоричен, че не е спирал добивът и транспортирането към централите на въглища.

По данни и прогнози на НИМХ е обявен

червен код - тревога за р. Марица при Свиленград и за р. Тунджа при Елхово. Възможни са внезапни наводнения.

Оперативното звено към МОСВ е активирано, съобщиха от екоминистерството.

Днес само на отделни места слабо ще превалява, очакваните количества са 1 - 5 л/кв.м. Вечерта в Югозападна България ще завали. Очакваните количества ще са между 5 -10 л/кв.м, локално - до 15 л/кв.м.

Днес, в резултат на продължаващите валежи от дъжд и на база метеорологичната прогноза, ще продължи повишението на речните нива в почти цялата страна, като

на места повишенията ще бъдат значителни:

Дунавски басейн – водосборите на реките: Янтра – целия басейн; Русенски Лом – целия басейн.

Черноморски басейн – водосборите на реките: Добруджанските реки; Провадийска; Камчия; Луда Камчия; Двойница; Айтоска; Ахелой; Чакърлийка; Русокастренска; Средецка; Факийска – целия водосбор; Ропотамо – целия водосбор; Дяволска; Караагач; Лисово дере; Велека – целия водосбор; Силистар; Резовска.

Източнобеломорски басейн – водосборите на реките: Тунджа – водното ниво ще се задържи над оранжевия праг на предупреждение в средното течение на реката и над червения праг на предупреждение в долното течение до 8/9.12.2014 г. Особено внимание за река Мочурица и регионите на градовете Ямбол и Елхово.

Река Марица – средно и долно течение на основната река и съответните й притоци. Особено внимание за река Сазлийка и долното течение на Марица в участъка след вливането на реките Сазлийка и Харманлийска. Водното ниво ще се задържи около и над оранжевия праг за предупреждение до 8/9.12.2014 г.

Река Арда – средно и долно течение, особено внимание за водосборите на реките Върбица, Буйюкдере и Крумовица; Бяла.

Западнобеломорски басейн – водосборите на реките: Места – долно течение; Струма – долно течение.

В събота валежите ще обхванат цялата страна.

Очакваното количество за дъжд в Западна България ще е 5-20 л/кв.м, в Централна България – 15-25, локално до 30-40 л/кв.м, в Източна България – 3-10 л/кв.м. В неделя валежите от запад ще отслабнат и ще спират, но все още в по-голямата част от страната ще има нови количества в Западна България – 3-10 л/кв.м., в Източна България – 10-20 л/кв.м.

Изпускат от язовир "Жребчево" по 150 кубика вода в секунда

Приток от 220 кубика в секунда вода към язовир "Жребчево" е отчетен вчера, 4 декември, а са били изпускани 50-60, затова от тази нощ контролираното изпускане от водоема е увеличено. Това съобщи Мустафа Мустафов, директор на "Напоителни системи"-Сливен, пред "Дарик Нюз-Сливен".

"Нивата са критични и в момента изпускаме по 150 кубика в секунда"”, допълни Мустафов. Няма опасност от преливане на язовира. Притокът вода към него в момента е 130 кубика в секунда.

Според Мустафа Мустафов няма потенциална опасност за селата по поречието на река Тунджа, които се намират след язовирната стена, заради изпускането на водите. От вчера директорът, заедно с главния инженер на "Напоителни системи" са на язовирната стена и наблюдават водното съоръжение.

В момента обемът вода в язовира е 382 млн. куб.м, а максимумът е 400 млн. куб.м.

Министерството на отбраната има пълна готовност да окаже съдействие на населението в наводнените райони

В МО е постъпило искане от областния управител на Стара Загора Георги Ранов за оказване на помощ на населението за преодоляване на кризисната ситуация на територията на областта, съобщиха от ведомството.

След оценка на обстановката ще бъдат определени и изпратени на място необходимите инженерно-сапьорни модулни формирования от състава на Българската армия. В момента се осигуряват водоноски за доставяне на питейна вода на населението в бедстващите райони.

Съставът на групите и техниката на формированията ще бъдат съгласувани с председателя на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия в област Стара Загора.

Пътят край поповското село Зараево е залят, движението в района е ограничено

Няма пострадали и бедстващи хора, каза кметът на населеното място Мехмед Бодев.

Причината за заливането на пътя са продължителните валежи. Нивото на преминаващата край селото река Черни Лом се е повишило, но не е преляла. "Водата от подгизналите ниви не може да се оттича към каналите и реката и наводни пътя", обясни Бодев.

Това е второто заливане на участъка за близките 20-тина дни. При предишния обилен валеж на 21 ноември пътят отново беше залят. Поставени са пътни знаци, ограничаващи движението. Преминаването е възможно единствено за високопроходими автомобили.

Въпреки ограничението за движение, Зараево и съседните села Козица, Садина и Захари Стояново не са откъснати. Има обходен маршрут, допълни кметът.  Наводнени са и над 1 500 дка земеделски земи. В момента над поповска община продължава да вали.

Продължава бедственото положение в Гара Орешец, община Димово

Това съобщи кметът Костадин Филипов. Обстановката в селото е бедствена. Вчера в района на общината в 12 населени места беше обявено бедствено положение. "При нас, в Гара Опереш, положението е най-тежко", заяви Костадин Филипов.

По думите му, пътят от Орешец към Белоградчик е непроходим. По целият път има паднали изкоренени дървета. "Много работа е нужна да се премахнат от пътната настилка", обясни той. Кметът на населеното място каза още, че 2/3 от Орешец няма електрозахранване.

"Обезопасяваме проводници и подаваме сигнали за падналите. Днес времето е по-меко и се надяваме да се отстранят проблемите, за да може да имаме ток през почивните дни", каза още Филипов. "Хубавото е, че имаме вода, а лошото е, че повечето хора тук се отопляват чрез парна инсталация на помпи и след като няма електрозахранване помпите не работят. Хората мръзнат и се чудят по какъв начин да се отопляват. Положението е лошо", обясни кметът.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 22 минути

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 34 минути

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 1 час

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 1 час

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Лео

Разходка във времето - звезди, позиращи с младото си "Аз"

Любопитно Преди 1 час

Подобна съпоставка винаги е вълнуваща

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 1 час

До момента са инспектирани над 2000 обекта

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

Свят Преди 1 час

Тя е извършена в окръзите Хатай, Ялова, Коня, Йозгат, Чанаккале, Сакария и Текирдаг

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 1 час

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 1 час

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 1 час

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 2 часа

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 2 часа

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

България Преди 2 часа

Решението за това беше подкрепено от 129 народни представители

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Свят Преди 2 часа

Вижте най-интересните моменти от 14 милиарда години история на нашата планета

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 2 часа

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова