Посланието на Ердоган от Босна
Източник: ЕПА/БГНЕС
15

„На 24 юни ние не само ще изберем президент, но и ще направим избор за страната си за следващия век.“ С тези думи турският президент Реджеп Ердоган се обърна към близо 12-те хиляди, събрали се в олимпийската зала „Зетра“ в Сараево в неделя.

Извън залата, да видят Ердоган са пристигнали още 10 хиляди турци, повечето от които са пътували чак от Франция, Австрия, Германия и Холандия. С митинга Ердоган изпрати послание както към европейските държави, които блокираха предизборните му изяви в ЕС, така и към представителите на турската диаспора да участват активно не само на изборите в Турция през юни, но и в политиката на държавите, в които живеят, за да намалят „анти-турските“ настроения.

Ердоган: Турция ще бъде глобална сила

Визитата на Ердоган в Сараево предложи много материал за анализ. Малко преди пристигането на турския президент, държавната агенция „Анадолу“ съобщи за

предотвратен опит за покушение срещу Ердоган

по време на балканската му визита. В самата Босна поддръжниците на официалния домакин – босненският лидер Бакир Изетбегович – спореха с всеки, който постави под съмнение целите на посещението на Ердоган и това дали в крайна сметка Босна не се превръща в сателит на Турция. ЕС наблюдаваше с безпокойство и мълчание митинга, на който Ердоган отправи директно послание, че това е отмъщение към всички, които решиха да спрат неговите митинги за разлика от „демократична Босна“.

Опонентите на Ердоган заявиха, че има скрити цели на визитата му в Сараево. Той, обаче, отговори на тези обвинения лаконично: „няма скрити цели“.

Ако погледнем към отношенията между Сараево и Анкара, ще видим, че наистина нещата изглеждат ясни и няма нужда от половинчати послания. Двете държави имат много добри отношения, а босненските и турски компании участват заедно във възстановяването на Босна след Югославските войни през 1990-те. Традиционно турската външна политика има интерес към Западните Балкани и Ердоган само засили тази тенденция. През последните години турските компании засилиха влиянието на Анкара, а Ердоган е посрещан радушно както от босненските лидери, така и от сръбския президент Александър Вучич.

Посредством религиозните институции, Ердоган показа на балканските мюсюлмански общности, че не са сами

Този ход е особено важен и ползотворен за турската външна политика във времена на засилващата се ислямофобия не само в Западна Европа, но и на Балканите. С различни проекти Турция подпомага мюсюлманските общности - от осигуряване на работни места в Турция до организиране на поклонения в Мека. Така например, две-трети от населението на сръбския град Нови Пазар е съставено от бошняци, като повечето от тях работят предимно в Турция. Половината от населението на Босна и Херцеговина е мюсюлманско и голяма част от него има симпатии към Турция и специално към Ердоган, благодарение на серията от проекти, инициирани от Анкара през последните десет години.

Пътят на Турция от република към султанат

Мъчения и страх след опита за преврат срещу Ердоган

На митинга в Сараево да видят Ердоган бяха дошли турци от Западна Европа - от Холандия, Германия и Австрия, както и от Македония, областта Санджак в Южна Сърбия, Черна гора, Косово.

Ердоган изпрати две послания. В специална реч, насочена към диаспората,

турският президент призова турците в ЕС да участват активно в изборната кампания

Традиционно, турското население в Европа има основна роля по време на избори и засега то е предпочитало да гласува повече за Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието. Ето защо Ердоган използва повода да се обърне именно към диаспората.

Митингът в Сараево имаше и второ послание, но отправено към ЕС. След като редица европейски държави решиха да забранят провеждането на предизборни шествия, организирани от Анкара, турската администрация погледна към Балканите, където подобни мерки срещу Ердоган не се очакват - дори напротив. Босненският лидер Бакир Изетбегович е един от най-видните поддръжници на Ердоган и самият той използва митинга на 20 май, за да покаже пред опонентите си, че има подкрепата на основен регионален инвеститор като Турция. В Босна също се очакват избори тази година – през октомври – и анализаторите смятат, че Изетбегович ще използва митинга в негов плюс.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Една от най-важните теми, които Ердоган обсъди в Сараево, е изграждането на

магистралата Белград-Сараево.

„Магистралата ще бъде елексир за регионален мир“, заяви Ердоган в Сараево. По имперски маниер, турският президент вижда в изграждането на инфраструктура възможност за засилване на влиянието си. Вероятно има успех, след като Сърбия също смята да участва в изграждането на стратегическата магистрала от Сараево до Белград.

Въпреки че подобна пътна артерия би имала наистина важно икономическо значение, босненският лидер Изетбегович вижда в този проект предимно политическа възможност да засили собствените си позиции и затова го подкрепя от самото му начало. Изграждането на магистралата ще струва около 3 милиарда евро с основно участие на Анкара.

Балканският бизнес елит традиционно гледа добре на проектите с Турция, които носят достатъчно добра печалба. Особено това е видимо в Западните Балкани. Турският износ към Босна достигна рекорд откакто беше подписано споразумението за свободна търговия между Сараево и Анкара през 2002 г. 350 милиона долара е той само през 2017 г., а общият търговски обем между двете държави е вече 620 милиона долара. По думите на Ердоган, турските компании ще получат ексклузивна възможност да участват в индустриални, инфраструктурни и транспортни проекти в Босна.

През януари беше постигнато споразумение за изграждането на магистрала Сараево-Белград. Проектът е планиран да бъде изпълнен от турски компании с местна работна ръка. Тази магистрала се очакваше от години, тъй като съществуващите транспортни връзки между Босна и Сърбия са недостатъчни и трудни за достъп от други държави. С новата магистрала се очаква тези пречки да бъдат преодолени.

Маршрутът на магистралата се очаква да бъде Сараево-Зеница-Тузла-Бръчко-Биелина-Белград. Град Тузла е един от най-важните индустриални центрове на Босна и Херцеговина и свързването му със столицата ще подпомогне значително икономиката на Босна и региона.

От години за анализатори е ясно, че чрез инфраструктурни и други проекти, Анкара засилва позициите си на Балканите. През последните пет години те бяха подложени на натиск от Русия, която е другата държава със силни интереси в региона. И докато в Близкия изток Ердоган се разбира с Путин, то на Балканите ситуацията е различна. Така например, Турция подкрепя босненският лидер Бакир Изтебегович, а Русия е зад сръбският лидер Милорад Додик. Двете държави еднакви регионални цели – изтласкването на западното влияние от Западните Балкани, но имат различни цели за постигането на тези цели. Докато турските компании работят с всеки бизнесмен на Балканите, който би искал дълготрайно сътрудничество с тях, Анкара все пак предпочита да работи с мюсюлманските общности. В контраст, Русия лобира за „единна православна общност“. По този начин двете страни, които в Сирия намират един език, в Босна се оказват съперници.

Митингът в Босна показа, че Ердоган знае как да обработва общественото мнение. Опозиция срещу него има, но не са малко и онези, които застават зад политиките му. Посланието му към турската диаспора съдържа един особено важен елемент – турските общности да се засилят и да участват в местните политики в страните, където живеят. По този начин Ердоган не само си осигурява подкрепа за изборите, но прави опит да влияе на вътрешните работи в държавите от ЕС.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 4 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 7 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 8 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 8 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 8 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 9 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 9 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 9 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 10 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 10 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 10 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 10 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 11 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 11 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия