Защо суперхраните може да са вредни
Източник: Thinkstock/Guliver
11

Ч есто възприемани като ключ към доброто здраве, т.нар. "суперхрани" може да ви навредят повече, отколкото да ви помогнат, предупреждават експерти по хранене и диететика, цитирани от "Дейли мейл“.

Храни като годжи бери, киноа и къдравото зеле могат да доведат до проблеми с щитовидната жлеза и дори обостряне на артритни състояния, твърди специалистът Петронела Ревиншиър.

"Тези храни трябва да се избягват. Това е единственият ми коментар за тях", категорична е Ревиншиър.

Специалистът обяснява, че когато къдравото зеле се консумира сурово, това пречи на функцията на щитовидната жлеза.

Източник: Thinkstock/Guliver

Въпреки че са полезни, похапването на прекалено много храни като киноа може да претовари червата и да ги раздразни значително.

Годжи бери пък притежават химически състав, който увеличава риска от развитие на синдром на "пропускливите черва".

Миналата година учени установиха, че 61% от хората са купували някои продукти само защото им е сложен етикетът "суперхрана".

Британската диетична асоциация предупреждава, че имаме грешни очаквания за много продукти, за които ползите все още не са напълно доказани.

Например: ще трябва да изпиете 13 сока от годжи бери, за да получите това количество антиоксиданти, които се съдържат в една червена ябълка, обясняват специалистите.

Ревиншиър обяснява и за чиа семената – друга любима суперхрана на знаменитостите. Оказва се, че консумацията им също може да доведе до стомашно-чревни проблеми, въпреки че са богати на протеини и омега 3 киселини.

Семената чиа набъбват в стомаха и това може да доведе до намаляване на апетита, но те са богати на фитати, които имат потенциала да потиснат усвояването на някои минерали, пояснява Ревиншиър.

"Консумирайте годжи бери с повишено внимание – особено ако имате артрит. По-добре ги заменете с обикновени сини боровинки, малини, ягоди и къпини, които са богати на антиоксиданти, а и са по-вкусни“, съветва специалистът.

Източник: Thinkstock/Guliver

Кои са суперхраните, които можем да похапваме спокойно?

Ревиншиър обясни, че през миналата година специалисти от британския институт за функционална медицина са гласували доверие на следните храни: авокадо, спанак, водорасли, нар, боровинки, броколи, биволско/говеждо месо, дива сьомга, бадеми, кокосово масло и зелен чай.

Вижте и коя е българската суперхрана.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Топла храна от сърце

Създадено за Happy Bar & Grill

Ексклузивно

Топла храна от сърце

Преди 2 часа
485 са случаите на Ковид-19 в България
Ексклузивно

485 са случаите на Ковид-19 в България

Преди 2 часа
IN THE PALACE International Short Film Festival удължава срока за желаещите да участват
Ексклузивно

IN THE PALACE International Short Film Festival...

Преди 4 часа
Tesla Model Y
Ексклузивно

Пореден рекорд на Tesla

Преди 4 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини