3
Във време на криза се вземат крайни мерки. Служителите на агенцията за маркетинг и дизайн onebestway в Нюкасъл на Тайм например били посъветвани от бизнес психолог редовно да организират т.нар. "Гол петък" в офиса.

Специалистът Дейвид Тейлър смята, че това би повдигнало духа на колектива.

Фирмата потърсила услугите му, след като шестима служители били съкратени още в началото на рецесията, обхванала с пълна сила Великобритания.

Според психолога събличайки дрехите си, омърлушените работници ще "свалят" от себе си и задръжките, ще си заговорят по-открито и ще станат по-сплотени.

"Да накарам персонала да ходи и работи гол в офиса е най-екстремният подход, който съм прилагал като професионалист. Това е висша форма на доверие в себе си и другите", обяснява той.

Въпреки първоначалния свян и неохота, в една или друга степен вече всички служители са посегнали на дрехите си.

Единствените - засега - изключения са мъж, който носи малка препаска около срамотиите си, и едната от общо две жени служителки, останала само по черно бельо.

23-годишната Сам Джаксън, мениджърка в компанията, била първата развяла знамето на свободата и солидарността.

"Беше превъзходно. Сега, след като сме се виждали голи, между нас не останаха никакви бариери", вълнува се тя.

"Никой не ни е насилвал или поставял ултиматум. Имахме избор, но аз харесвам тялото си и не се срамувам. Всички ние сме красиви, независимо от формите ни".

Младата жена, която е страдала от детски паралич, разказва още: "На Дейвид (неин колега) му трябваше седмица, за да събере кураж. Първите няколко моменти са почти нервно-паралитични, но след това се чувстваш ужасно комфортно".

Според Джаксън компанията е дръпнала доста напред след въвеждането на нестандартната мярка, а колегите си говорят много повече.

Експериментът е филмиран през април за тв предаването "Гол офис", което ще се излъчи на 9 юли по кабелния канал "Върджин 1". 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@