Ти ийското кметство има намерение да отмени ограниченията за приготвянето на отровната риба фугу след почти 60 години строга регулация и лицензионен режим за този продукт.
От октомври 2012 г. от ресторантите няма да се иска лиценз, за да предлагат фугу.
Всяко заведение ще има правото да сервира на посетителите си този
деликатес, но само ако купува рибата вече почистена от отровните й
части.
Досега желаещите да се научат да приготвят деликатеса бяха длъжни в продължение на две години да чиракуват при опитен готвач.
След това те трябваше да държат писмен и практически изпит, за който плащаха сума, равностойна на около 220 долара.
Най-важното в процеса на обучение бе да се научат да отделят частите на рибата, които стават за ядене, от органите, пълни със смъртоносната отрова тетродотоксин.
Рибата е известна сред любителите на силни усещания, защото съвсем малко количество от отровата, което остава в блюдото, предизвиква лека еуфория. Разбира се, по-голямата доза води до смърт.
Всяка година в Япония се регистрират около 30 случая на отравяне. 60% от случаите завършват със смърт. Пикът е през 1974 г., когато почиват 34 души.
Тетродоксинът е 25 пъти по-силен от отровата, използвана за лов от индианците край Амазонка - кураре, и 275 пъти по-силна от цианидните препарати.
Фатална доза може да се получи дори само при докосване с голи ръце до вътрешностите на рибата.
Отровната риба фугу ще се сервира свободно
Досега желаещите да се научат да приготвят деликатеса в Япония бяха длъжни в продължение на две години да чиракуват при опитен готвач и да държат изпит
18 май 2012, 07:33
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!