Осем начина да презаредим с енергия
Източник: БГНЕС
4

Едва ранният следобяд е, а вече сте уморени!? Не можете да се концентрирате и енергията ви е на нула!? Смятате да вземете блокче шоколад или кутийката с енергийна напитка?

По-добрият вариант е да решите истински проблема - открийте какво "изпива" енергията ви и се научете как да презареждате, съветва Здраве.бг.

Може би не сте спали достатъчно напоследък, но възможно ли е това да е причината за липсата на енергия?

Постоянното изтощение обикновено е резултат от нещо повече от няколкото среднощни партита. Какви са възможните причинители? Нездравословен начин на живот, недостатъчна и слаба храна, някакво физическо неразположение или заболяване, например.

Каквато и да е причината, продължителната умора прави тялото уязвимо на инфекции.

Но умората не се предизвиква само от физиологични причини. Стресът или преумората в работата (дори пренапрежението на мозъка) буквално изсмукват енергията. Умът има нужда от почивка точно колкото и тялото.

Друг път някое неустановено медицинско състояние - диабет, синдром на хроничната преумора, лупус, фибромиалгия, води до хроничен недостиг на енергия. В такъв случай само консултация с лекар ще реши проблема.

Но е възможно и ние сами да си вредим, като предизвикваме липсата на енергия. По-долу ви предлагаме осем начина, по които е възможно неволно да причиним такова състояние:

Причина №1: Закуска с преобладаващи мазнини и захар

Още от малки все ни учат винаги да закусваме. Но кифлата или поничката на крак, докато вече бързаме към вратата, не е това, което майките ни са имали предвид. Такава богата на въглехидрати храна е, разбира се, много вкусна, но след няколко часа вече няма да ни е останала никаква енергия.

Комбинациите от захар и нишесте повишават рязко, но временно енергийния ни запас - заради начина, по който тялото преработва глюкозата (захарта).

Яденето стимулира панкреаса да освобождава инсулин - хормонът, който помага на глюкозата да бъде усвоена от клетките, т.е. да се набави енергия.

Типичната пълна със захар закуска обаче доставя твърде много и твърде бързо глюкоза в кръвообращението. Клетките не могат да усвоят цялата захар и излишната глюкоза се преобразува в молекули гликоген, който се складира в черния дроб и мускулите.

Това се случва, когато нивото на кръвната захар спада и човек започва да става по-бавен, да мисли и работи по-неефективно.

Ако нивото на глюкозата спадне твърде много и рязко, този спад се отразява и на мозъка, като води до замъгляване на мисленето и проблеми с концентрацията.

Как да се възстановим: Започнете деня с пълнозърнеста закуска и/или протеини. Те се преобразуват по-бавно в глюкоза и затова поддържат добро енергийно ниво по-дълго време.

Чудесен пример за енергизираща закуска е купичка овесена каша или две варени яйца с домат и маруля.

Причина №2: Не правите упражнения

Прекалено уморени сте, за да тренирате? Както и да се чувствате, не пропускайте упражненията. Те ще повдигнат тонуса ви, а това съответно ще увеличи работоспособността.

Според някои изчисления 5-10 минути физическо натоварване сутрин преди работа покачва енергийните нива с около 20%.

Не е необходимо да бягате като за маратон. Напротив – установено е, че упражненията с нисък интензитет (дори 10 минути ходене пеш) намаляват нивата на преумора повече, отколкото онези, които тичат или правят динамична аеробика.

Как да се възстановим: редовните и кратки (до 10 минути) упражнения са достатъчни. Ако не можете да отделите никакво време, просто се разходете преди работа, като изходите една-две спирки пеша.

Кратката разходка е също толкова полезна и ако ви налегне следобедната умора. Няколко упражнения, дори докато сме пред компютъра, също раздвижват тялото.

Причина №3: Бездънната чаша с кафе

Кафе след кафе не е никакво решение на проблема с постоянната липса на енергия. Не само защото кофеинът ще пречи на заспиването вечерта. Той влияе и на хормоналните нива, като стимулира свръхпроизводството на адреналин и кортизол - два хормона, които карат тялото да да стои будно и в готовност за напрежение.

Наистина - чаша кафе ни кара да се ободрим, но за кратко. А и непрекъснатото използване на този метод за ободряване в крайна сметка води до обратен ефект - невъзможността да се наспим ни прави уморени още от следващата сутрин.

Опитите показват, че след третата чаша кофеинът спира да действа като източник на енергия. Получава се ефект като при постоянното изстискване на гъба – след три-четири опита започва да пуска само по няколко капки.

Прекаляването с кофеин предизвиква и прекомерно производство на адреналин. Това води до стрес и дисбаланс в общите хормонални нива.

Как да се възстановим: Намалете кафето, без да е нужно съвсем да го спирате. Една до три чаши на ден са достатъчни.

Изследвания сочат, че в такава умерена доза то подобрява когнитивните функции, особено с напредване на възрастта. Други наблюдения показват, че при хората, които редовно употребяват средноголеми количества кофеин, е налице намален риск от деменция и болест на Алцхаймер.

Причина №4: Храните, пълни с въглехидрати

Към края на работния ден винаги имате нужда от нещо да ви ободри? Шоколадовата вафла или десерт няма да го направят – въпреки че мнозина вярват в обратното!

Обяснението е същото като с многото въглехидрати на закуска – бързо свръхпроизводство на енергия, последван от рязък и силен спад.

Същото важи и за високо енергийните напитки. Те са особено вредни при наднормено тегло - пълните хора произвеждат повече инсулин от нормата - заради излишъка от захар, който консумират.

Десертчето или енергийната напитка създават още един шок в организма им. Постепенно това води до резистентност към инсулина – състояние, при което тялото произвежда, но не преработва правилно инсулина – диабет тип 2.

По-добре е да се въздържаме и от "здравословните" сокове или различните газирани напитки – повечето от тях съдържат големи количества захар или подсладители.

Как да се възстановим: Подходящи са закуските с високо съдържание на фибри или протеини. За възстановяване на водния баланс е достатъчна и вода, но ако предпочитате сок, най-добре е той да е без добавена захар.

Зеленият фасул е чудесен източник на протеини и е особено препоръчителен за жените - защото съдържа фито-естроген, растителната форма на хормона.

Ядките като фъстъците, суровите бадеми и орехите са друг чудесен начин за набавяне на енергия. Те са пълни с антиоксиданти, фибри, здравословни мазнини и протеини. Имат и доказана полза за намаляване на риска от сърдечни заболявания – според някои изчисления с до 30-50%.

Но с ядките не бива да се прекалява, защото са много калорични. Особено при диета количеството им не трябва да надвишава 30 г на ден.

Причина №5: Не си набавяте достатъчно магнезий

Сънливостта и мускулната слабост са симптоми за дефицит на магнезий. Оказва се, че в днешно време много хора не си набавят препоръчително количество магнезий, но добрата новина е, че това е лесно поправимо - той е наличен в много храни.

Магнезият е основен минерал, който участва в над 300 химически реакции в тялото. Той поддържа мускулните и нервните функции, ритъма на сърцето, стабилността на имунната система, здравината на костите. В напреднала възраст и при склонност към високо кръвно режимът на хранене, богат на магнезий, го поддържа в стабилни граници.

Някои лекарства, например част от диуретиците и антибиотиците, могат да предизвикват дефицит на магнезий. Същото може да се получи и в следствие на някои заболявания като болестта на Крон, сериозно хронично възпаление на червата, зле контролирания диабет.

Как да се възстановим: Различните зеленчуци, особено с тъмнозелен цвят (например спанака), са най-добрият източник на магнезий. Големи количества от минерала се съдържат и в повечето риби.

Жените се нуждаят от 310-320 мг магнезий на ден – до 350-400 мг при бременност и 310-360 мг, ако кърмят.

Разбира се, магнезий може да се набави и чрез хранителни добавки, но е препоръчително преди това приемът да се консултира с лекар.

Причина №6: Тежък цикъл

Чувствате ли се отпаднали по време на цикъл? Една от възможните причини е желязо-дефицитна анемия - състояние, при което в кръвта няма достатъчно желязо, което е от особена важност за хемоглобина - протеина в червените кръвни телца, който доставя кислород до клетките.

Жените са особено податливи на желязо-дефицитна анемия по време на цикъл - поради кървенето, дългите менструални цикли и маточните фиброми. Умората е един от отличителните белези на състоянието. Други симптоми са повърхностно дишане, замаяност, слабост.

Анемията в следствие на тежък цикъл предизвиква изтощение, което може да бъде преодоляно с помощта на физически упражнения, временно – и с кафе.

Как да се възстановим: Жените под 50 години се нуждаят средно от 18 мг желязо на ден, в по-напреднала възраст нужното количество е около 8 мг.

При съмнения за недостиг на желязо (някой от изброените по-горе симптоми) първата стъпка е кръвен тест, който да диагностицира евентуална анемия.

Хранителните добавки с желязо следва да се приемат задължително след консултация със специалист - повишените нива на този минерал лесно предизвикват стомашен дискомфорт, повръщане и други проблеми с храносмилателната система.

Освен това е най-добре желязото да се набавя от богати на него храни като миди, месо, яйца, зелени листни зеленчуци и изсушени бобови култури.

Причина №7: Недостатъчен сън

Това вероятно го знаят всички – недостигът на сън води до хронична липса на енергия. А такова състояние предизвиква тялото да иска все повече и по-калорична храна, т.е. бързо се стига до напълняване.

Как да се възстановим: Средно човек се нуждае от поне 7-9 часа сън на вечер. Ако дори една нощ не спите толкова, опитайте на следващия ден да подремнете за 10-20 минути.

Алтернативи като медитацията също прочистват съзнанието и освежават. Правилно прилаган този метод буквално рестартира мозъка. Конкретната цел е той да бъде временно облекчен чрез преминаване от активното състояние на бета вълни към състояние на алфа вълни – състоянието, което предшества съня.

Примерна медитация:

Стъпка 1: Взирайте се през прозореца или в приятна картина и забавете мислите си.
Стъпка 2: Вдишвайте дълбоко и дълго през носа и издишвайте през устата (издавайки звука "хааа").

Не е необходимо да се прави повече от 10 минути и съвсем не е задължително да имате постелка за пода или възглавничка – странно или не, но хората, които са се научили да го практикуват, са способни да подобно "превключване" дори на спирката.

Причина №8: Стресът

Мозъкът не прави разлика между притеснението, че закъснявате за работа, или когато насън ни гони диво животно. И в двата случая тялото освобождава хормони, включително адреналин, които предизвикват прилив на скорост и енергия.

Но освен в, да признаем, редкия случай, когато човек наистина бяга от голяма дива котка, произведените хормони се натрупват в тялото и постепенно го изтощават, защото изразходват наличната енергия.

Всичко може да е само в главата ни, но психическият стрес причинява физиологични проблеми - понижени нива на енергия, хронична болка, проблеми с храносмилането, дори заболявания като диабет и различни сърдечни болести.

Как да се възстановим: Добрата новина е, че най-честото средство да се справим със стреса е винаги при нас - дишането. Всичко, което е нужно, е да се фокусираме върху него и да следваме нормалния му ритъм.

Още по-лесно се получава с усмивка – тя отпуска лицевите мускули и допълнително освобождава напрежението.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Жена забременя със собствения си внук

Жена забременя със собствения си внук

Свят Преди 4 часа

Хаак разкри, че нейният син Джеф и снаха ѝ Камбрия са се борили с безплодие от години

Фиона се стовари върху Канада, 500 000 домакинства без ток

Фиона се стовари върху Канада, 500 000 домакинства без ток

Свят Преди 5 часа

Преди Канада стихията удари Пуерто Рико, където уби най-малко четирима души

Боклукчийски камион помете 7 коли във Варна

Боклукчийски камион помете 7 коли във Варна

България Преди 6 часа

Тежката машина е собственост на местната сметопочистваща фирма

Путин подписа нов закон за дезертьорството

Путин подписа нов закон за дезертьорството

Свят Преди 7 часа

Отделен закон, също подписан в събота, улеснява достъпа до руско гражданство

д

Есенно изкушение от Марта Стюарт: Ябълков тарт "Жалузи"

Любопитно Преди 9 часа

Време е за вкусен есенен сладкиш

Скок на починалите от COVID-19 в Русия

Скок на починалите от COVID-19 в Русия

Теми в развитие Преди 10 часа

Броят на смъртните случаи от заразата за последното денонощие е 111

Проливни дъждове и мълнии взеха 36 жертви в Северна Индия

Проливни дъждове и мълнии взеха 36 жертви в Северна Индия

Свят Преди 10 часа

В северния щат Утар Прадеш 24 души загинаха, след като къщите им се срутили

В 112 секции в Турция ще има машини за гласуване

В 112 секции в Турция ще има машини за гласуване

Избори 2022 Преди 11 часа

С решение на ЦИК в Турция ще бъдат разкрити 165 секции

Задържаха заподозрян за купуване на гласове в Коздолуй

Задържаха заподозрян за купуване на гласове в Коздолуй

България Преди 11 часа

Акцията е проведена след получен сигнал

"Иранките са бесни" след смъртта на жена заради забрадка

"Иранките са бесни" след смъртта на жена заради забрадка

Свят Преди 11 часа

Тя е била задържана за нарушаване на правилата за забулване на жените в Иран

Протест заради работното време в „Автомобилна администрация”

Протест заради работното време в „Автомобилна администрация”

България Преди 12 часа

По думите на КТ "Подкрепа", то противоречи на директива 200388 на Европейския съюз

Обезвредиха серовъглерода, съхраняван дълго на площадка край „Химко”

Обезвредиха серовъглерода, съхраняван дълго на площадка край „Химко”

България Преди 12 часа

Водата в басейните, където съдовете бяха потопени с цел безопасност, също е неутрализирана

Всеки кмет ще получава информация за сечите по места

Всеки кмет ще получава информация за сечите по места

България Преди 12 часа

Toва заяви министърът на земеделието Явор Гечев

Жители на засегнатите от потопа села в Карловско, се вдигат на бунт

Жители на засегнатите от потопа села в Карловско, се вдигат на бунт

България Преди 12 часа

Причината е решението на властта фургоните да не се поставят в дворните места на пострадалите семейства, а далеч от къщите им

<p>Пулев: Пари има и ще стигнат навреме до бизнеса</p>

Министър Пулев: Пари има и ще стигнат навреме до бизнеса

България Преди 13 часа

Над 2500 фирми са кандидатствали по първата мярка по Плана за възстановяване за технологична модернизация

<p>Елтън Джон със специален концерт в Белия дом</p>

Елтън Джон със специален концерт в Белия дом, получи медал

Любопитно Преди 13 часа

На събитието присъстваше и съпругът му Дейвид Фърниш, който е съпредседател на фондацията му