Ро овното консумиране на сирене предпазва от кариеси, тъй като неутрализира киселинността в устната кухина, установи американско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".
Когато този млечен продукт попадне в устатата ни, той прави средата й по-алкална. А това може да поддържа зъбите ни здрави.
Колкото е по-киселинна средата в устната кухина, толкова зъбите са по-застрашени от киселинна плака и от процесите на загниване.
Проучването било проведено от екипа на д-р Випул Ядав от Академията по обща стоматология на САЩ и обхванало 68 деца на възраст между 12 и 15 години. Участниците били разпределени в три групи.
Първата група консумирала всеки ден порция сирене, втората - кисело мляко без захар, а третата - чаша мляко. След това децата си правели промивки на устата.
Били измерени Ph показателите и зъбната плака преди тестовете, и 10, 20 и 30 минути след тях. При групите, консумирали кисело мляко и прясно мляко, не били констатирани промени в нивата на Ph при никой от споменатите интервали.
Но при децата, консумирали сирене, се наблюдавал рязък скок в този показател при всяко измерване.
Според екипа този продукт спомага за
образуването на повече слюнка в устата, която снижава общата киселинност на средата й.
Освен това сиренето образува предпазен слой около емайла, който го предпазва от киселинното въздействие.
Как сиренето предпазва от кариеси
Млечният продукт спомага за образуването на повече слюнка в устата, която снижава общата киселинност на средата й
8 юни 2013, 09:04
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!