19

Една от тревожните тенденции в цял свят, включително и у нас е, че се увеличава затлъстяването при децата.

Това сочи национално проучване как се хранят учениците у нас.

Над 20% от децата в България са с наднормено тегло.

За сравнение преди 10 години процентът на затлъстелите деца у нас е бил доста по-нисък - 12-13%.

Затлъстяването е и една от причините все повече деца да заболяват от диабет тип 2.

Според специалистите болестта доскоро е била характерна за възрастни хора над 40 години, а днес вече се диагностицира и при 6-7-годишни деца.

Според доц. Мая Константинова от Специализираната болница за активно лечение на детски болести-София затлъстяването е сериозно заболяване, което трябва да се лекува бързо и адекватно.

Чрез правилен двигателен и хранителен режим този проблем може да се преодолее, дори и да има генетична предразположеност.

Проучването е на Националния център по опазване на общественото здраве (НЦООЗ), Клиниката по ендокринология , диабет и генетика на Университетската педиатрична болница - София и Катедра "Педиатрия" на Медицинския университет - София.

Започнало е през есента на 2010 г. и обхваща над 3500 деца и ученици на възраст от 5-6 до 19 години от 35 училища в страната.

То е проведено от над 20 лекари - педиатри, детски ендокринолози и диетолози. Подобно мащабно изследване не е правено от 1998 г.

През 2008 г. е направено проучване само върху храненето на първокласниците, припомнят от НЦООЗ.

Целта е да има актуална и точна информация, която да послужи за превенция на детското здраве, а също и за разработване на национална политика в областта на детското и ученическото хранене.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@