Ако не знаете как точно захарта влияе негативно на здравето ви, предлагаме ви нещо полезно - 10-те основни причини, поради които е добре да я ограничите в своя хранителен режим, разказва сайтът Здраве.бг.
1. Захарта е причина за рязкото спадане на глюкозата в кръвта
Нестабилните нива на кръвна захар често водят до промени в настроението, умора, главоболие и непреодолима нужда от още захар. Тази нужда формира омагьосания кръг на пристрастяването, при което всеки нов захарен "удар" ви кара да се чувствате временно по-добре, но след няколко часа отново изпитвате остра нужда от захар и глад. Същевременно тези, които отбягват захарта, твърдят, че рядко, ако не и изобщо, изпитват нужда от сладки неща и се чувстват емоционално стабилни и пълни с енергия.
2. Увеличава риска от затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания
Мащабни проучвания показват, че колкото е по-висок гликемичният индекс (GI) на храните, които човек консумира (това са храни, които бързо се отразяват на нивото на кръвната захар), толкова е по-голям рискът от натрупване на наднормено тегло, заболяване от диабет и сърдечно-съдови болести.
3. Влияе негативно на имунната система
Не е правено изследване върху хора, но изследвания върху животни показват, че захарта потиска имунитета. Необходими са повече проучвания, за да се разбере точният механизъм, но това, което се знае е, че бактериите се хранят със захар и че когато тези организми "излязат от контрол" в тялото, инфекциите и заболяванията са по-вероятни.
4. Честата консумация води до дефицит на хром
Ако консумирате много захар и други преработени въглехидрати, вероятно няма да получавате достатъчно количество хром, а една от основните функции на хрома е да регулира кръвната захар. Според специалистите повечето от нас не получават достатъчно хром с храната.Хромът се съдържа в различни животински храни, морски деликатеси и риба, както и в повечето от растителните храни.
5. Ускорява остаряването
Захарта допринася за един от знаците на остаряването - увисването на кожата. Част от захарта, която консумирате, след като "удари" кръвния поток, приключва атаката, прилепвайки се за протеините - процес, който се нарича гликиране.
Тези нови молекулярни структури "спомагат" за загубата на еластичността на тъканите в тялото - от кожата до органите и артериите. Колкото повече захар циркулира в кръвта, толкова по-бързо става увреждането.
6. Уврежда зъбите
Когато става въпрос за зъбите, захарта ги уврежда много повече, отколкото която и да е друга хранителна субстанция. Този процес не може да бъде обърнат.
7. Може да причини заболяване на венците, а те - заболяване на сърцето
Увеличават се доказателствата, че хроничните инфекции, като тези, които са резултат от парадонтоза, играят роля в развитието на коронарно-артериално заболяване. Най-популярната теория е, че тялото реагира в широк диапазон на инфекциите.
8. Влияе на поведението и познавателните способности у децата
Смята се, че една от причините за разстройство на вниманието може да е употребата на захар и много деца с хиперактивност изпитват непреодолимо желание да консумират храни с висок GI, което води до хипогликемия.
Всички храни с висок GI предизвикват бързо покачване на нивото на захарта в кръвта, което води до временен прилив на енергия и същевременно до хиперактивност. Това неизбежно води до раздразнителност, проблеми със съня и липса на концентрация.
9. Увеличава стреса
Когато сме подложени на стрес, нивата на хормоните на стреса се увеличават. Тези химически вещества са "спешния екип" на организма, изпратени, за да подготвят тялото за атака или отстъпление. Те влизат също така в действие, когато нивото на кръвната захар е ниско.
Например, една захарна "бомба" (да кажем -- парче торта) предизвиква отделянето на хормони на стреса като адреналин, епинефрин и кортизол. Едно от основните неща, които тези хормони правят, е да увеличават нивото на кръвната захар, като по този начин доставят на тялото бързо енергийно зареждане.
Проблемът е, че тези хормони могат да ни накарат да се чувстваме неспокойни и раздразнителни.10. Заема мястото на важни хранителни вещества
Проучвания на специалисти по храненето показват, че хора, които консумират най-много захар, имат най-ниско усвояване на жизненоважни хранителни вещества и специално витамин А, витамин С, фолиева киселина, витамин В-12, калций, фосфор, магнезий и желязо.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!