3

Г ладенето на дрехи е една от най-досадните части от домашните задължения. За това новината, че учени от Университета "Карлос III-ти" в Мадрид са създали робот, който може да глади, ще се хареса на мнозина. Оказва се обаче, че гладенето е предизвикателство дори и за роботите, съобщава онлайн изданието CNET.

Мебели-роботи ще живеят в домовете ни

Хората на 25 г. никога няма да имат сигурна работа

Роботът се казва TEO и използва специално създаден от учените алгоритъм. Чрез него роботът има "усещане" за три измерения и може да преценява силата на натиск и бързината на плъзгане на ютията по дрехата. Има и камера, която вижда дрехата, а алгоритъмът анализира изображението.

Роботите превземат все повече работни места

Това е бъдещето и в него няма място за хора

По този начин TEO може не само да изглади дрехата, но и да спази ръбовете на панталон например. Системата анализира как е смачкана дрехата и избира най-ефективния маршрут на движение на ютията. За човека остава единствено да постави дрехата на дъската за гладене. Един от недостатъците на TEO е, че за момента е доста бавен, но с развитието на технологиите и алгоритъма, ще може да глади и по-бързо.

За сега ТЕО не се продава. Учените искат да доразвият робота още. Те се надяват да успеят да го направят способен да извършва голямо разнообразие от домакински дейности, вместо хората.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@