3

Гладенето на дрехи е една от най-досадните части от домашните задължения. За това новината, че учени от Университета "Карлос III-ти" в Мадрид са създали робот, който може да глади, ще се хареса на мнозина. Оказва се обаче, че гладенето е предизвикателство дори и за роботите, съобщава онлайн изданието CNET.

Мебели-роботи ще живеят в домовете ни

Хората на 25 г. никога няма да имат сигурна работа

Роботът се казва TEO и използва специално създаден от учените алгоритъм. Чрез него роботът има "усещане" за три измерения и може да преценява силата на натиск и бързината на плъзгане на ютията по дрехата. Има и камера, която вижда дрехата, а алгоритъмът анализира изображението.

Роботите превземат все повече работни места

Това е бъдещето и в него няма място за хора

По този начин TEO може не само да изглади дрехата, но и да спази ръбовете на панталон например. Системата анализира как е смачкана дрехата и избира най-ефективния маршрут на движение на ютията. За човека остава единствено да постави дрехата на дъската за гладене. Един от недостатъците на TEO е, че за момента е доста бавен, но с развитието на технологиите и алгоритъма, ще може да глади и по-бързо.

За сега ТЕО не се продава. Учените искат да доразвият робота още. Те се надяват да успеят да го направят способен да извършва голямо разнообразие от домакински дейности, вместо хората.