2

К акто много често се казва - умните технологии постепенно навлизат навсякъде. Следващата им цел са мебелите. Компанията Ori Systems използва технология на Масачузтеския технологичен институт (MIT) и създава мебели-роботи, които да преобразят домовете на хората, съобщава онлайн изданието Fast Company.

Роботите превземат все повече работни места

Това е бъдещето и в него няма място за хора

На пръв поглед мебелите на Ori Systems изглеждат съвсем обикновено. Но само с натискането на един бутон или гласова команда, шкафът на снимката може да се преобрази. От него може да се появи легло, бюро, гардероб и етажерка. Системата може и да се програмира да се мести из помещението. Например да застане в средата, за да има място за леглото, а когато леглото е прибрано, да се премести до стената и да освободи пространството.

Хората на 25 г. никога няма да имат сигурна работа

По улиците тръгна първият автобус без шофьор

Компанията вече има и две версии на системата. Една от тях има място за голям телевизор и плъзгащо се бюро, както и опция за второ, по-малко бюро и хол. Другата е малко по-малка и съответно с по-малко функции, но отново с легло и гардероб, но без опция за хол.

Целта на Ori Systems е да даде повече възможности за удобна подредба на малки апартаменти. Има и мобилно приложение, от което модулите могат да се управляват, както и чрез гласовия асистент Alexa на Amazon. За съжаление, компанията не приема индивидуални поръчки. Тя предпочита да работи директно със строителите на жилищни сгради поне за сега. Вероятно, защото все още мебелите-роботи са скъпи - около 10 000 долара за брой.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@