3

Д а си родител не е никак лесно. За много хора се оказва доста по-голямо предизвикателство отколкото са очаквали. А когато детето не слуша и родителят не може да се справи, проблемите могат да станат сериозни. Затова в САЩ набира популярност т.нар. услуга "семейни архитекти", съобщава New York Magazine.

Манията по телефони на родителите води до лоши деца

Компанията Cognitive Builders е изградила цяла платформа с видеонаблюдение, която да помага на семействата. Тя изгражда система от видео камери в дома на семейството, която извършва денонощно наблюдение.

Над 5 млрд. души по света вече имат мобилен телефон

Смартфоните спомагат за по-рационално мислене

Вместо да са в дома, семейните архитекти наблюдават ежедневието на семейството от разстояние. Така те виждат как родителите и децата комуникират помежду си и как се държат едни с други. Камерите записват и звук, но имат и говорител. Когато семейният архитект забележи проблем, може да се намеси и да говори със семейството посредством говорителя на близка камера. Друг вариант е просто да изпрати текстови съобщения на родителя, за да го съветва.

Записите се пазят и на тяхна база се изготвят ежедневни доклади. В тях се съдържа анализ на видяното, съвети и препоръки. Услугата е доста скъпа и струва 125 долара на час. Цената може да варира според допълнителни критерии. Семействата в крайна сметка плащат десетки хиляди долари за услугата. Едно от тях е платило 80 000 долара за 4-месечно наблюдение, а друго - 70 000 долара за пет седмици.

Знаете ли какво е спам? АБВ Поща отговаря

Важна подробност е, че въпросните семейни архитекти не са професионални психолози. Компанията всъщност използва току-що завършили студенти. Според нея това не е проблем, особено след като много от клиентите им работят и с професионални психолози извън домовете си. Така нейната услуга е по-скоро допълнение, но и заради цената си реално е достъпна само за най-богатите.

Cognitive Builders няма проблем с това дори напротив, именно богатите са нейната основна аудитория. Компанията дори няма рекламен бюджет. Вместо това тя предпочита да се популяризира от уста на уста и чрез референции. Това се оказва достатъчно да расте със 125% годишно от 2006 г. насам.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@