1

А мериканският Департамент по правосъдие обяви, че започва разследване на "онлайн платформи" за търсене, социални мрежи и електронна търговия. Причината - проверка дали тези платформи не пречат на конкуренцията и иновациите и дали не злоупотребяват с положението си на пазара.

Хората нямат доверие на Facebook за криптовалутата

Абсурдна ли е криптовалутата на Facebook

Институцията не споменава конкретни компании, но съобщението и конкретизирането на типовете платформи ясно подсказват, че става дума за Google, Facebook и Amazon. Според някои слухове Apple също попада в полезрението на разследването.

Именно тези 4 компании напоследък доста често влизат в някакъв спор с американските власти. Департаментът съобщава, че е започнал проверката заради "широкоразпространените притеснения", които са били изразени от крайни потребители, предприемачи и други компании. Ще се проверява какви са действията на компаниите, за да достигнат силната си пазарна позиция.

Наскоро стана ясно, че американската Федерална комисия по търговия (FTC) планира да наложи глоба в размер на 5 млрд. долара на Facebook заради скандалите с личните данни на потребителите. Глобата все още не е обявена официално, като беше критикувана, че е твърде малка на фона на мащабите на Facebook и че санкцията е само финансова и не води до промени в политиката на компанията.

Защо 5 млрд. долара глоба за Facebook не са достатъчни

Според източници на в. The Wall Street Journal, проверката на Департамента по правосъдие няма конкретна цел. За момента тя е обща, но в зависимост от откритие данни, може да стане конкретна за определени компании или да тръгне в различна посока. В съобщението си Департаментът казва, че "без дисциплината на пазарната конкуренция дигиталните платформи може да се държат по начини, които не отговарят на изискванията на потребителите".

Проверката тепърва започва, като няма конкретен срок за приключването ѝ. Акциите на четирите компании се понижиха след новината, но за сега ИТ гигантите не са коментирали темата.

Акционерите на Facebook на бунт, искат нов шеф

Тръмп може да смечки забраните срещу Huawei

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@