3
Со о в осем специалности от общо 102 Софийският университет "Св. Климент Охридски" няма да приема с оценките на кандидатите от матурите - държавните зрелостни изпити.

Специалностите, за които кандидатите задължително ще трябва да държат приемни изпити, са "Право", "Медицина", "Фармация", "Балканистика", "Археология", "Журналистика", "Връзки с обществеността" и "Книгоиздаване", съобщи пред журналисти зам.- ректорът по учебната дейност доц. Милена Стефанова.

Тази година от специалностите, които приемат само с изпит е отпаднала "Славянска филология".

При предложеното увеличение с 8 процента най-ниската годишна такса в Софийския университет ще стане 360 лв. за учебната 2013/2014 година, а най-високата - 1000 лв. - за специалностите "Медицина" и "Фармация".

Кандидатстудентската кампания ще е в две изпитни сесии.


Първата ще започне на 17 март с писмен изпит по журналистика, а втората - от 1 юни. Тогава ще има изпити по история на България, по физика и по италиански език.

От университета обясниха, че изтеглят напред двете изпитни сесии заради Великден и заради предстоящите парламентарни избори.

За първата кандидатстудентска сесия заявления за явяване на изпити ще се подават от 18 февруари до 8 март, а за втората - до 23 май.

Таксата за участие в изпит е 30 лева и ще може да се плати в касите на Ректората или по банков път.

От новата учебна година в Софийския университет ще има нова бакалавърска специалност, наречена "Южна, Източна и Югоизточна Азия". За прием в нея кандидатите ще полагат изпит по английски език, като оценката от него ще е с коефициент "3", или пък ще могат да използват и оценката от матурата по английски език - с коефициент "2".

Друга новост е, че специалността "Немска филология" вече ще предлага и избираем модул по скандинавски езици, обяви доц. Стефанова. Тя добави, че за тази специалност ще се кандидатства с изпит по немски език, който ще е на 14 април, ще има и прием с оценката по немски език от матурата, но със съответен коефициент.

Специалността "Скандинавистика" ще продължи да приема първокурсници и да обучава студенти.

Изпитът по география ще е с нов формат - тест със 100 въпроса от затворен тип.

Факултетите вече подготвят план-приема на първокурсниците. Очаква се техният брой да е като миналогодишния или около 5100 души да бъдат приети в СУ за редовно и задочно обучение, и за магистратура за учебната 2013/2014 г.

Академичният съвет на Софийския университет вчера е решил да предложи на правителството

увеличаване на таксите с 8% от следващата академична година

за студентите от всички курсове от всички професионални направления, както и на докторантите.

Така най-ниската годишна такса ще бъде увеличена с 20 лв., а най-високата такса - с 37,50 лева на семестър, или със 75 лева годишно, обясни доц. Стефанова.

Увеличението на таксите се налага заради намалената вече три години издръжка на обучението във висшите училища, "довела до силно стесняване на възможностите на университетите и на СУ да инвестират в развитие и да направят образованието по-качествено и по-модерно".

В СУ таксите не са повишавани от 2008 г., но постоянно у нас животът поскъпва, повишават се цените на електроенергията и на горивата, коментира заместник-ректорът.

Увеличението с 8 процента на таксите на семестър би могло да доведе до 350 000 лв. допълнителен приход, обяви доц. Стефанова.

Тя отбеляза, че с тези средства в СУ няма да може да се повишат нито заплатите на преподавателите, нито на администрацията, а ще може да се ремонтират само три-четири аудитории в централния корпус на Ректората. От тези допълнителни средства ще може да се помогне и за изплащането на таксите за парно отопление, ток или вода в сградите на университета.

Попитана какво ще стане, ако студентите протестират, доц Стефанова отговори, че ръководството на СУ ще разговаря с тях, но "иска да се говори със спокоен, академичен тон и да се изслушват аргументите".

Студентските такси в държавните университети се определят за всяка академична година. Академичните съвети на висшите училищаги предлагат на Министерския съвет, а той ги определя с постановление.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@