8

Я пония е една от много страни, които страдат от недостиг на работна ръка. Той е особено изразен в строителството, което е във възход. Затова строителните компании търсят алтернативи на класическите работници в лицето на роботите, съобщава Bloomberg.

Франция инвестира 1,5 млрд. евро в изкуствен интелект

Изкуствен интелект поема рекламите AdSense на Google

Компанията Shimizu Corporation например усилено работи по автоматизиране на по-леките и тривиални задачи за работниците. Сред тях са роботи, които могат да заваряват стоманени греди, да инсталират панелите на окачен таван и да местят материалите.

Всичко това представлява около 1% от цялата работа в строителството на небостъргач например. Изглежда като доста малко количество работа, но е времеемко и натоварващо. Ако тези дейности се извършват от роботи, истинските строители ще могат да се съсредоточат върху други дейности, които са по-важни.

Роботите ще обрекат хората на нещастие

Изкуствен интелект разбира текстове по-добре от хората

Друга дейност за роботите и изкуствения интелект в строителството ще е наблюдението на прогреса на строежа. Дронове и алгоритми ще могат автоматично да следят дали всичко върви по план и да помагат да подобряване на организацията на строителната площадка.

Новите професии след като роботите вземат сегашните

Опасност от роботи-убийци надвисва над човечеството

Внедряването на подобни технологии в строителството обаче е сериозно изпитание. Строителните площадки могат да са много оживени, с голям брой хора, множество различни дейности едновременно и голяма непредвидимост в движенията на всичко това. Освен това законите в Япония ограничават автономните средства в строителството до определени условия и първо компаниите ще трябва да покажат доста голям напредък преди темата за облекчаване на ограниченията да стане реалистична.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@