5

Ч етенето и разбирането на текст е един от най-важните критерии за грамотност. Той става все по-лесно достижим и за изкуствения интелект. Алгоритми на Alibaba и Microsoft за пръв път са изкарали по-добри резултати на теста за четене на Университета в Станфорд от хората, съобщава онлайн изданието Engadget.

Изкуствен интелект на Google откри нови екзопланети

Изкуствен интелект избира клиповете в YouTube

Изкуственият интелект на китайската компания Alibaba е първата, която е постигнала високия резултат на теста. Тестът съдържа над 100 000 въпроса по над 500 отделни статии и текста от Wikipedia. Той е смятан за един от най-добрите индикатори за способността на машините да четат и разбират текстове правилно.

В крайна сметка резултатът на алгоритъма на Alibaba е 82,44, докато резултатът на реалните хора е 82,304. Изкуственият интелект на Microsoft също е завършил теста успешно. Неговите резултати са дори по-високи - 82,650, като са обработени ден по-късно.

Изкуственият интелект на Google се научи на естетика

Изкуствените интелекти и на двете компании са разработени отделно. Една от основните цели на теста е да провери дали даденият алгоритъм може да обработва голямо количество информация и след това да дава конкретни и точни отговори на множество въпроси, свързани с тези данни.

Новите професии след като роботите вземат сегашните

В близко бъдеще софтуерът ще може да се пише сам

Това трябва да позволи на изкуствения интелект да разбира правилно големи обеми текст и дава ясни отговори на всякакви въпроси, например "откъде произлиза дъждът", отбелязва пред Bloomberg Луо Си, един от главните хора в екипа на Alibaba за разработката на изкуствен интелект. Тази технология ще позволи създаването на най-различни интерактивни услуги. От виртуални гидове в музеи, до системи за обслужване на клиенти, онлайн медицински консултации и др.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@